Provokunstner erkender: Jeg brugte skattekroner til Dukkeparti

Dramatikeren Christian Lollike, der står bag kontroversielt Breivik-teaterstykke, erkender at have brugt teater-støttekroner til at få hans politiske parti, Dukkepartiet, op at stå

Dukkepartiet foran Christianborg (Foto: Polfoto)
Dukkepartiet foran Christianborg (Foto: Polfoto)

Den prisvindende dramatiker og teater-instruktør, Christian Lollike, der står bag det stærkt kontroversielle teaterstykke om Anders Breivik, der begik en massakre på Utøya, erkender nu, at han har brugt en del af den årlige teaterstøtte på seks mio. kroner han har fået af Københavns Kommune, til at stifte Dukkepartiet for.

Dukkepartiet, hvis medlemmer er kendt for at stå frem i tv og andre medier med masker på, har blandt andet som mærkesag, at de vil sende den 'almindelige' politiker i erhvervspraktik, og prøve at genskabe kontakten til befolkningen ved at undgå 'person-fiksering' i dansk politik.

Men Dukkepartiet har Christian Lollikke, skjult bag sin maske, altså valgt at bruge en del af borgernes skattekroner på, som ellers skulle være brugt til at lave teater for.

- Ja, det har vi. Jeg ved faktisk ikke, hvor mange penge, siger Christian Lollike til Ekstra Bladet.

Megahykler
Ifølge Liberal Alliance har Christian Lollikes teater dermed misbrugt sin offentlige støtte og har anmeldt sagen til København Kommune.

- Det er megahyklerisk, hvis de som politisk organisation har brugt kulturstøttekroner til at lave politisk virksomhed, siger Lillian Parker Kaule, der er medlem af kultur- og fritidsudvalget på Københavns Rådhus.

Selv ser Chrstian Lollike dog ikke noget problem i at bruge kulturstøtte på politik.

- Det er jo skatteborgernes penge, I får til det her teater, (Sort-Hvid-teateret red.), og så vælger I at bruge dem til et politisk parti, som ingen har kendt personerne bag, før nu.

- Synes du, det er fair?

- Det synes jeg da. Vi kalder os jo selv et satirisk parti også. Et parti som arbejder med forskellige kunstneriske strategier for at få gjort folk opmærksomme på, hvad det er for en problematik, vi synes, der er i demokratiet i øjeblikket, siger Christian Lollike.

Ser ikke noget problem
- Men I har jo været et form for 'ukendt' parti, Dukkepartiet ikke? Og der vælger I at bruge skatteborgernes penge på at promovere det her parti.

- Hvordan kan det hænge sammen?

- Eftersom det også er et parti, der laver kunstneriske aktioner, og vi har finansieret en del af de kunstneriske aktioner, så ser jeg ikke noget problem i det.

- Så du mener bare, at man kan bruge skatteborgernes penge som det passer en?

- Nej, det mener jeg bestemt ikke. Vi har brugt en del af de penge vi har, til at skabe kunstneriske aktioner, for et parti, som stiller op til Folketinget, siger Christian Lollike.

Samtidig erkender han, at partiet har betalt kommunikationsvirksomheden, Have Kommunikation, med skattekroner for at promovere partiet.

- Jo, dem har vi betalt 20.000 eller 40.000 kroner.

- Det har I så også brugt støttepengene fra kommunen til?

- Ja, siger Christian Lollike.

LA koger
Lilian Parker Kaule vurderer, at Lollikes teater risikerer, at skulle betale penge tilbage.

- Jeg kender ikke den specifikke kontrakt på de støttekroner, de har fået, men Kulturforvaltningen er meget opmærksom på, at tingene foregår ordentligt. Når man laver en aftale, hvor man får støttekroner, så skal pengene gå til det, der er søgt om. Hvis den aftale ikke bliver overholdt, så vil der være konsekvenser. Jeg har faktisk allerede også gjort forvaltningen opmærksomme på sagen.

- Det er supervigtigt, at man ikke blander pærer og æbler. Særligt i de her tider, hvor vi har politikere, der mister troværdighed netop pga. økonomiske spørgsmål.

- De burde om nogen være super opmærksomme på, at de penge de får i støttekroner går til det, der er aftalt, de skal gå til. At de tror, de kan blande det sammen, er rigtig uheldigt, når de forsøger at højne troværdigheden blandt politikere.

- Har Liberal Alliance da følt sig truet af Dukkepartiet?

- Nej, Jeg bifalder Dukkepartiets intention om at gøre op med politikerlede og få autenciteten tilbage til dansk politik. Det er jeg megafan af, men jeg håber de stopper op og siger, 'hvad er det, vi gerne vil'. Vil vi drive politisk organisation og fjerne nallerne fra kulturstøtten, eller vil de lave teater og droppe deres politiske virksomhed. De kan ikke gøre begge dele og fremstå troværdige.

1 af 3 Christian Lollike (Foto: Polfoto)
2 af 3 Lilian Parker Kaule, LA (Foto: PR)
3 af 3 Dukkepartiet foran Christianborg (Foto: Polfoto)
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen