Politisk krav: Nu skal der føres tilsyn med skuespillere

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen skal forklare, hvorfor Arbejdstilsynet ikke undersøger sikkerheden under filmoptagelser. Det burde være en fast del af deres procedure, mener ordførere fra både S og SF

Tv-klip med traktoren, som væltede med Bodil Jørgensen. Kravet om tilsyn kommer efter denne ulykke. (Video: Christer Holte)

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen skal nu svare på, hvorfor Arbejdstilsynet ikke tager ud og kontrollerer sikkerheden på filmoptagelser.

Den seneste tids behandling i medierne af ulykker under filmoptagelser og en generel dårlig sikkerhed for de, der arbejder i filmbranchen har fået flere politikere til at reagere.

Der føres nemlig meget lidt opsyn med sikkerheden, når der indspilles film. Som Avisen.dk. skrev for nylig, besøger Arbejdstilsynet som udgangspunkt kun filmselskaberne på deres adresse.

Læs også: Action-branche: Vi ser aldrig Arbejdstilsynet

Det kan ikke være rigtigt, mener ordførere fra både Socialdemokraterne og SF.

Problemet med den skrantende sikkerhed blev atter aktuelt efter skuespiller Bodil Jørgensen blev kvæstet under optagelsen til den nye Far til Fire film.

- Det er et eksempel på, at der slet ikke var taget de forholdsregler, der burde være. Så jeg vil stille spørgsmål til Mette Frederiksen om det her siger Eigil Andersen, der er arbejdsmarkedsordfører for SF.

Læs også: Efter Bodil Jørgensen-ulykke: Filmfolk lever livet farligt

Også Socialdemokraternes arbejdsmiljøordfører Lennart Damsbo-Andersen vil tage Arbejdstilsynets metoder op med Mette Frederiksen.

- Belært af den rigtigt kedelige sag med Bodil Jørgensen burde Arbejdstilsynet få nogle faste procedurer for at komme ud og se på, hvordan tingene foregår under optagelserne, siger han.

Arbejdstilsynet skal væk fra skrivebordet
Arbejdstilsynet oplyser til Avisen.dk, at de ikke har nogle aktuelle planer om at ændre tilsynspraksis i filmbranchen. De ønsker i øvrigt ikke at kommentre sagen.

Det kræver derfor politisk handling, hvis Arbejdstilsynet skal med ud på filmoptagelser. Det er sket en gang tidligere, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen har pålagt Arbejdstilsynet at tage med ud, der hvor arbejdet foregår.

Det skete, efter Avisen.dk for to år siden afslørede, at Arbejdstilsynet kun undersøgte brandmændenes sikkerhed på brandstationerne og ikke på øvelser og udrykninger.

Læs også: Nyt: Nu tjekkes farlige øvelser for brandfolk

I byggebranchen laver Arbejdstilsynet også mange aktioner ude på byggepladserne. Og hvis det kan lade sig gøre i byggebranchen, kan det også lade sig gøre i filmbranchen, mener Lennart Damsbo-Andersen.

- Uanset om man bygger en metro eller laver en film, bør man kunne forvente, at Arbejdstilsynet kommer og kigger på det, der foregår i virkeligheden, og ikke kun på skrivebordsmodeller, siger han.

Filmbranchen er en af de brancher, hvor en stor del af arbejdet foregår andre steder end der, hvor virksomheden har adresse.

- Derfor er det helt naturligt, at en del af tilsynet også foregår andre steder, mener Lennart Damsbo-Andersen.

Se her: Bæ-mand smider 10 kilo lort i Herning

Se her: Kendt vært sviner fyret kollega

Læs også: Joachim B. Olsen: Social dumping er fint

0 kommentarer
Vis kommentarer