Margrethe scorer 100.000 i EU-børnecheck – Morten vil skære i din

Hykleri: Middelklassen må nøjes med mindre børnecheck, mener Morten Østergaard. Imens får Vestager femdoblet sin

Margrethe Vestager scorer kassen i EU på børnecheck (Foto: Polfoto)
Margrethe Vestager scorer kassen i EU på børnecheck (Foto: Polfoto)

Det er ’fuldt ud rimeligt’, at velbeslåede forældre skal nøjes med mindre i børnecheck. Det mener den nye radikale leder, Morten Østergaard.

Men for den radikale EU-dronning, 46-årige Margrethe Vestager, der er mor til tre piger, er der helt andre boller på suppen.

For mens økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard i går lancerede en offensiv mod børnechecken og en række ydelser for middelklassen herhjemme, kan hans forgænger Margrethe Vestager høste en klækkelig børnecheck fra EU, når hun begynder som EU-kommissær 1. november.

100.000 hvert år

Da hun sagde ja til kommissærposten i Bruxelles, fulgte der nemlig samtidig også retten til over 100.000 årligt i børnecheck til hendes tre børn med.

Endda helt til de fylder 26, så længe de, fra de fylder 18, er under uddannelse, og hun beder om det.

Det fremgår af de særlige EU-familietillæg, som kommissær Vestager har ret til udover hendes klækkelige grundløn på små to millioner årligt.

Morten Ø til danskere på ’solsiden’: Kræv mindre!

I børnetilskud vil hun fra 1. november hver måned få udbetalt 372,61 euro – eller årligt 33.356 kroner pr. barn for sine to børn under 18. Samme beløb vil tikke ind på kontoen efter ansøgning for Vestagers datter på 19, der er under uddannelse. Det svarer til i alt 100.068 kroner årligt.

I beløbet skal den danske børnecheck for de to yngste piger, der under 18, modregnes. Den er på i alt 22.000 årligt. Og dermed stiger Vestagers børnecheck med i alt 78.000, hvilket svarer til ca. en femdobling.

På gårsdagens åbningstale på det radikale landsmøde i Nyborg blæste den nykårede leder af de radikale, Morten Østergaard, ellers til et skarpt angreb mod ydelser, der pr. automatik bare dumper ned i velbemidlede danskeres pengepunge. Han fulgte således op på sit interview i Jyllands-Posten tidligere på ugen.

’Man skal tage sig af sig selv og sine, før man beder andre om at gøre det’, er budskabet fra den nye radikale kaptajn.

Mine lønforhold kommer ikke nogen ved

Den kommende EU-konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, mener ikke, at det sender et kedeligt symbol til danskerne, at de radikale nu ønsker at skære i ’velbeslåede forældres’ børnecheck, mens hun selv kan høste 100.000 fra EU i børnepenge.

Sådan lød det i går fra den tidligere næstkommanderende i regeringen, da Ekstra Bladet mødte hende på det radikale landsmøde i Nyborg.

– Morten Østergaard nævner i sin tale, at danskere skal kræve mindre, bl.a. at det er rimeligt, at velbeslåede forældre ikke skal have så meget i børnepenge. Hvordan harmonerer det med, at du står til at få 100.000 i børnecheck som EU-kommisær?

– Jeg har slet ikke taget stilling til lønforhold, for jeg er jo faktisk slet ikke kommissær endnu.

– Men hvad mener du om det, din nye leder siger: At danskere, der kan selv, skal kræve mindre?

– Det, synes jeg da, er spot on. Det kendetegner også de reformer, vi har gennemført, mens jeg havde ansvaret. Især den reform vi har lavet i forhold til børnechecken. Men jeg synes ikke, det kommer mine konkrete lønforhold ved.

– Men er det så ikke noget af et symbol at sende til danskerne, at man vil skære ...

– Nej, det er det ikke. Konkrete lønforhold, hverken dine eller mine, har noget at gøre med de overordnede reformer. Og som sagt: Jeg er ikke kommissær endnu. Jeg har ikke taget stilling til det, siger Margrethe Vestager, som afviser at have gjort op, om hun vil vinke farvel til dele af de lukrative tilskud, der ellers per automatik dumper ind på kommissærkontoen fra 1. november.