Thorning vil lade forsvaret betale for indsats mod IS

Forsvaret får ikke ekstra penge, selvom der nu skal sendes kampfly og soldater til Irak, fastslår Thorning

Da danske F-16 kampfly i 2011 bombede i Libyen, løb regningen op i 620 millioner kroner.

Nu vil regeringen sende syv kampfly af sted for at bekæmpe Islamisk Stat, men de dyre flybomber og prisen for at udsende mandskab og fly kommer dog ikke til at udløse en ekstraregning for de danske skatteydere.

Det fastslår statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på et pressemøde i Statsministeriet fredag.

- Hele rammen for det her er vores almindelige forsvarsbudget, som skal kunne rumme den slags missioner, siger Helle Thorning-Schmidt og tilføjer:

- Der er ikke nogen, der kan forberede sig på den slags ting. Der er ikke nogen, der kan forberede sig på, at der er en terrororganisation som IS, der skal bekæmpes. Men vi er nødt til at handle, når behovet er der. Og det er det nu.

Under missionen i Libyen var de danske kampfly blandt de mest aktive i forhold til at kaste flybomber mod Gaddafi-styret. Den gang smed de danske fly i alt 923 præcisionsbomber, hvilket var ved at tømme forsvarets lagre af bomber.

Thorning forventer dog ikke, at den danske indsats mod Islamisk Stat vil blive bremset på grund af mangel på materiel.

- Det er mit indtryk, at vi er fuldt ud i stand til at gennemføre operationen, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun fastslår samtidig, at Danmark fortsat vil have et Hercules-transportfly udstationeret i forbindelse med indsatsen i Irak.

- Vi fortsætter naturligvis med at transportere humanitær bistand og våben, som vi har sagt, at vi ville, siger Helle Thorning-Schmidt.

0 kommentarer
Vis kommentarer