Derfor var Ninn-Hansen historisk

Han var manden, der kostede Poul Schlüter statsministerposten efter ti år

Erik Ninn-Hansen ved den historiske rigsretssag (Foto: Ole Steen)
Erik Ninn-Hansen ved den historiske rigsretssag (Foto: Ole Steen)

I en alder af 92 år er Erik Ninn-Hansen afgået ved døden.

Han var en historisk skikkelse i dansk politik, fordi han som den første minister siden 1910, blev dømt ved en rigsretssag.

Det forklarer historiker Lars Hovbakke Sørensen.

- Han var hovedansvarlig for Tamil-sagen, som var grunden til, at Poul Schlüter måtte forlade statsministerposten i 1993. Tamil-sagen gik ud på, at man ulovligt i Justitsministeriet syltede asylansøgninger fra tamilske flygtninge, deraf navnet Tamil-sagen, siger han til Ekstra Bladet.

- Så det var hans skyld, at Schlüter måtte træde tilbage?

Se også: Erik Ninn-Hansen er død

- Ja, det er var hans skyld, at Schlüter holdt op med at være statsminister. Og så kom Poul Nyrup Rasmussen til som leder af en fire-partis regeringen. Det er hovedhistorien om Erik Ninn-Hansen og årsagen til, at han er interessant.

- Og lige siden er det gået ned af bakke for de konservative?

- Ja, det kan man godt sige, men de var også allerede begyndt at gå tilbage i den sidste del af 1980'erne.

- Hvordan var Erik Ninn-Hansen som politiker?

- Han var den slags konservativ, der på det socialpolitiske område var på venstrefløjen inden for partiet. Men som på det værdipolitiske i høj grad var højreorienteret og en strammer. Det var også derfor, han syltede de her sagen under Tamil-sagen. Han mente, det var vigtigt at begrænse tilstrømningen af udlændinge til Danmark. Han mente, at de borgerlige regeringspartier i 1980'erne og starten af 90'erne kørte en alt for slap udlændingepolitik, forklarer Lars Hovbakke Sørensen.

Erik Ninn-Hansen blev idømt en betinget fængselsstraf for sin rolle i Tamil-Sagen.

Siden Rigsretten blev oprettet i 1849, har der været fem rigsretssager, men kun to ministre er blevet dømt. Den seneste var Erik Ninn-Hansen i 1995.

Før det skal vi helt tilbage til 1910, hvor indenrigsminister Sigurd Berg idømt en bøde for at have forsømt tilsynet med Den Sjællandske Bondestands Sparekasse, en sag, der også er kendt som Albertisagen.

Erik Ninn-Hansen, der var politisk leder af de konservative fra 1971til 74, er blandt politiske nørder også kendt for et drabeligt opgør med Erik Haunstrup Clemmensen om den politiske linje i partiet efter jordskredsvalget i 1973, hvor de konservative led et stort nederlag.

 

 

 

0 kommentarer
Vis kommentarer