Annonce:
Annonce:

SF kræver svar fra minister om patientdata

Efter flere historier om ulovlig indsamling af patientdata vil SF have klarlagt, hvordan loven gælder

Annonce:
Følg Politik

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) må på banen og gøre det klart, hvorvidt praktiserende lægers indsamling og videregivelse af patientdata holder sig inden for lovens rammer.

Sådan lyder meldingen fra SF's sundhedsordfører, Özlem Cekic, efter at der har været flere historier fremme om, at praktiserende læger har indberettet data om patienter til en landsdækkende database, hvilket ifølge flere sundhedsjurister har været på kant med loven.

Hun vil nu kalde ministeren i samråd.

1. september trådte en bekendtgørelse i kraft, der pålægger de praktiserende læger at lægge deres patienters diagnoser inden for otte sygdomsområder i en elektronisk journal, hvorfra dataene så automatisk ryger over i en landsdækkende database, Damd, Dansk Almenmedicinsk Database.

Annonce:

Det er oplysninger om patienter med meget almindelige sygdomme som diabetes, depression og KOL, som bekendtgørelsen pålægger lægerne at videregive. Dataene skal blandt andet bruges til forskning og til at forbedre behandlingen.

DR-programmet Orientering har imidlertid afdækket, at praktiserende læger i årevis har indberettet oplysninger om blandt andet sociale forhold, misbrug og økonomiske forhold til en landsdækkende database uden at spørge patienterne om lov.

Özlem Cekic vil derfor have Nick Hækkerup (S) til at redegøre for, hvad der er op og ned i loven, så hver praktiserende læge ved, hvad man må samle data om.

- Jeg frygter, at vi fra Christiansborg sætter nogle retningslinjer, som ikke er lovlige. Vi skal sørge for, at de ting, vi vedtager, holder sig inden for loven, siger hun.

- Det drejer sig om tilliden til sundhedsvæsnet. Fru Nielsen skal kunne sidde hos sin praktiserende læge og være sikker på, at det, man giver oplysninger om, kun bliver brugt inden for et afgrænset område, siger hun.

Annonce:

Desuden har Dagbladet Information skrevet, at det er et privat udvalg af læger, der tager beslutning om, hvem der får adgang til den landsdækkende database. Det kan for eksempel være private virksomheder i medicinalindustrien.

Den praksis stiller Özlem Cekic sig også kritisk over for. Hun vil have, at det er en central myndighed, der afgør, hvem der må få adgang til patientdataene.

SF kræver desuden, at sundhedsminister Nick Hækkerup (S) beder om redegørelser fra regionerne. De fem regioner skal oplyse, hvordan de indsamler patientdata, og hvem der modtager disse data.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Politiske skandaler har siden 2003 udløst 12 kommissioner
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: