Annonce:
Annonce:

Løkke vil hjælpe cykelvenner på finansloven

Copy paste-lovgivning: Lobbyister skrev afsnit i lovudspil efter cykel-træning med Venstres formand

Reimer Bo, Lars Løkke og JDRF-bestyrelsesmedlem Tom Lund på træningslejr i Sverige. På Venstres landsmøde i weekenden havde trænings-kammeraten Reimer Bo fået opgaven som ordstyrer søndag eftermiddag. PRIVATFOTO
Reimer Bo, Lars Løkke og JDRF-bestyrelsesmedlem Tom Lund på træningslejr i Sverige. På Venstres landsmøde i weekenden havde trænings-kammeraten Reimer Bo fået opgaven som ordstyrer søndag eftermiddag. PRIVATFOTO
Annonce:
Følg Politik

Lars Løkke Rasmussen vil hjælpe nogle af sine gode, private cykel-venner på finansloven til næste år.

Det fremgår af Venstres finanslovsudspil for 2015, hvor der er afsat 600 millioner kroner til særligt udvalgte forskningsområder.

Her har partiet kopieret dele af et notat, som er skrevet af lobbyorganisationen JDRF, der er tæt forbundet med medicinal-giganten Novo Nordisk.

Den fælles interesse for cykling har bragt topfolk fra lobby-organisationen og Løkke sammen på træningsture. Og det er på disse ture, at det er lykkedes JDRF at få udsigt til statstilskud ind i Venstres finanslovsforslag.

Det forklarer sekretariatsleder i JDRF, Finn Kristensen, til Ekstra Bladet.

Løkke kommer med finanslov-tilbud: Her er tre delaftaler

Annonce:

- Jeg cykler selv med Lars på de her træningsture og har haft lejlighed til at tale med ham ganske indgående om de her ting. Det kan godt være svært at få den adgang, men det er lykkedes gennem cykling, siger han.

- Vores argumenter er faldet i god jord, og han har så givet dem videre til deres sundhedsordfører og forskningsordfører, som vi efterfølgende mødtes med, forklarer Finn Kristensen, der ikke er eneste JDRF-topfigur, som kører på hold med Løkke.

Også bestyrelsesmedlemmet Tom Lund, tidligere formand for Danmarks Cykle Union, er nemlig en af Løkkes nærmeste cykelkammerater.

Venstre har i partiets finanslovsudspil afsat penge til Dansk Diabetes Akademi, der forsker i såkaldt ’kunstig bugspytkirtel teknologi’. Forsknings-projektet finansieres i forvejen af JDRF og Novo Nordisk Fonden.

Borgerlige ledere gæsteoptræder hos V

Annonce:

Dermed kunne JDRF og inddirekte Novo Nordisk –kørt frem af Løkke –spurte følgende formulering ind i Venstres finanslovsudspil: Denne teknologi kan ’give mennesker med type 1 diabetes et normalt liv, spare betydelige beløb på det offentlige sundhedsbudget og skabe arbejdspladser og økonomisk vækst i Danmark’.

- Det er lobbyisme. En stor del af finansloven er lobbyisme, og det er der ikke noget galt i, forklarer Finn Kristensen.

JDRF kaldes også Børnediabetesfonden –en stor, global lobby-organisation, som har betydelige, sammenfaldende økonomiske interesser med eksempelvis medicinal- og medico-giganter som Novo Nordisk, Bayer og Roche.

I Danmark er det ikke muligt at se, hvor meget de enkelte lobbyister bruger på at bearbejde politikere og embedsmænd. Men ifølge det amerikanske lobbyregister har JDRF de seneste 30 måneder brugt godt ti millioner kroner på at påvirke politikere og embedsmænd i Washington.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Fra i dag skal hun kaldes for Sylteminister
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: