Annonce:
Annonce:

Lobby-folk til Løkke: Fortæl dog om Las Vegas-tur

Lars Løkke vil ikke fortælle, hvem der står bag betalingen for en Las Vegas-tur - dermed risikerer han mistanke om bestikkelse

Arkivfoto: EGVAD PEDERSEN ERIK
Arkivfoto: EGVAD PEDERSEN ERIK
Annonce:
Følg Politik

Det er i høj grad relevant, at vi kan få at vide, hvem der har betalt for Lars Løkkes rejse til Las Vegas i forbindelse med et cykelløb. Også selv om Lars Løkke ikke vil fortælle det.

Det siger forsker i lobbyisme og lektor i Samfundsvidenskab ved Aarhus Universitet Malene Helboe Pedersen, efter at Ekstra Bladet i dag afslører, at lobbyister har fået direkte adgang til Venstres finanslovsudspil, efter at have cykeltrænet sammen med Lars Løkke Rasmussen - der stadig har et cykelløb i Las Vegas til gode.

- Det er problematisk, at vi ikke kan få at vide, hvem der har finansieret Lars Løkkes deltagelse på Las Vegas-turen, siger Malene Helboe Pedersen.

Løkke vil hjælpe cykelvenner på finansloven

Ekstra Bladet spørger i dagens avis Lars Løkke, hvem der betalt for hans deltagelse på Las Vegas-turen.

Annonce:

Lars Løkke affejer spørgsmålet som 'almindelig Ekstra Bladet-snak'. Og vil altså ikke svare.

Men det er i høj grad et relevant spørgsmål, påpeger Malene Helboe Pedersen.

- Det er relevant at vide, hvordan politikernes aktiviteter finansieres. Det gælder for Lars Løkke personligt, og det gælder for vores politiske partier generelt. Så det er ikke en hetz mod Lars Løkke, at der skal være åbenhed, siger hun til Ekstra Bladet.

- Det bliver langt mindre mystisk og odiøst, hvis vi kan se pengestrømmene. Åbenhed om den her type interaktioner er helt afgørende. Som borgere er vi interesserede i, at beslutningerne kommer fra vores politikere. De må gerne være oplyst af lobbyister og organisationer. Men de skal helst ikke være købt, siger Malene Helboe Pedersen.

Vigtigt om det er bestikkelse
- Det er vigtigt, at vi kan vide, at beslutningerne kommer fra politikernes egen overbevisning og ikke i sidste ende fra en mere eller mindre direkte form for bestikkelse.

Annonce:

Forskeren i lobbyisme understreger, at der slet ikke behøver at være noget mistænkeligt i et lobby-samarbejde. Derfor er der heller ingen grund til hemmeligheder, hvis der ikke er noget at skjule.

Intet at skjule eller...
- Det er ikke så underligt, at Lars Løkke taler med dem, han færdes med. Det afgørende er, at han ikke har en særlig egeninteresse i at fremme et synspunkt, fordi han gerne vil til Las Vegas, siger Malene Helboe Pedersen.

- Derfor er det interessant at få at vide, hvordan der bliver betalt. Det er den måde vi kan få næring til vores mistanke, eller få afkræftet mistankerne, der kan opstå, når man ikke må vide, hvordan tingene finansieres, siger hun.

Sekretariatsleder i lobbyorganisationen JDRF Finn Kristensen hævder, at Løkke har ’betalt ud af egen lomme’, men vil dog ikke nærmere ind på sagen. Da Ekstra Bladet igen i dag forsøgte at få Lars Løkke selv til at forholde sig til sagen, afviste han bastant at kommentere noget som helst.

Annonce:

Lidt specielt
Sekretariatschef i LO Finn Larsen, der selv bedriver lobby-arbejde for lønmodtagerne, finder det 'usædvanligt', at Lars Løkke som partiformand har direkte kontakt til en lobbyist.

- Det er lidt specielt, konstaterer han, og tilføjer:

- Normalt er det sådan, at man på de konkrete områder henvender sig til ordførerne.

- Løkke kalder det Ekstra Blads-snak, når vi spørger, om der har været nogen form for betaling for at komme med i Venstres finanslovsudspil. Men er det ikke ret relevant?

Relevant, hvem der betaler
- Jo, det vil jeg mene, er relevant at få at vide, om man har betalt noget for at få et eller andet med.

- Hvorfor?

- Når man driver lobbyvirksomhed i Danmark , så vil de fleste mennesker gerne have, at der er åbenhed, siger Finn Larsen.

Nye metoder
Britta Bremerstent, der kommunikationsrådgiver og lobbyist hos Operate, føler sig ikke i stand til at kommentere den konkrete sag, men minder om, at politikerne skal være påpasselige, når de omgås lobbyister.

- Som udgangspunkt skal politikere være forsigtige med, hvad de modtager af eventuelle gaver, siger hun.

Hun forklarer, at lobbyisternes metoder er under kraftig forandring i disse år.

- Vi har rykket os mod at tage nogle mere utraditionelle metoder i brug for at få politikernes opmærksomhed, lyder det fra Britta Bremerstent.

Herunder kan du se henholdvis Venstres finanslovsudspil og det lobbynotat, som partiet har kopieret fra.

 

 

 

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Stadig en stank af magtmisbrug i minksagen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: