Annonce:
Annonce:

Derfor vil Enhedslisten gå afgifts-amok: Biler og benzin er blevet billigere

Venstrefløjspartiet vil straffe bilister, der kører i forurenende dyt

Henning Hyllested har selv en minnibil (Foto: Lars Krabbe/Polfoo)
Henning Hyllested har selv en minnibil (Foto: Lars Krabbe/Polfoo)
Annonce:
Følg Politik

Hvis det står til Enhedslisten, skal det koste langt mere at køre egen bil herhjemme.

Derfor vil partiet i forbindelse med finanslovsforhandlingerne, pålægge langt højere afgifter på de motoriserede køretøjer.

Partiet mener nemlig, at priserne på biler og benzin er alt for lave. De har ikke fulgt den generelle prisudvikling og det gab bør indhentes, lyder det.

- Det er blevet relativt billigere at anskaffe sig bil igennem de sidste ti år, fordi man har langt registreringsafgifterne om og har gjort det billigere. Gennemsnitsbilen er ikke steget i pris siden 2002, påpeger transportordfører Henning Hyllested (EL).

EL-krav til finanslov: Bilafgifter skal forhøjes markant

Han afviser, at udviklingen alene hænger sammen med de mange minibiler, som har ramt markedet før, under og efter krisen.

40 kroner for en liter
Samtidig påpeger Hyllested, at brændstoffet er blevet billigere.

Annonce:

- Hvis prisen på benzin skulle have fulgt prisstigningerne på den kollektive trafik, så skulle en liter benzin koste mellem 35 og 40 kroner, mener han.

- Ville det være fair, hvis en liter benzin kostede så meget?

- Nej, det siger jeg ikke. Det er bare det, man skal sammenligne. Priserne i den kollektive trafik er steget voldsomt. Og vores omlægning af registreringsafgiften skal jo netop finansiere den kollektive trafik - herunder nedsættelse af billetpriserne, siger han.

Men hvor meget dyrere nye biler egentlig vil blive med partiets forslag, ved Enhedslisten ikke.

Transportordføreren kan således 'ikke gennemskue' et regnestykke fra Danske Bilimportører, som viser, at Enhedslistens afgiftsforslag vil gøre det hele 40 procent dyrere at købe ny bil herhjemme.

Myten
- Vi har ikke langt os 100 procent fast. Sådan et udspil skal under alle omstændigheder forhandles, konstaterer Hyllested.

- Hader du og Enhedslisten bare de danske bilister?

Annonce:

- Nej, vi gør ej. Det er en myte, som pressen forsøger at bygge op. Jeg har selv en bil. Jeg har en lille Kia, der kører 20 km/t på literen. Den er seks år gammel.

- Hvis I gør bilerne dyrere, så vil der køre flere gamle biler på vejene. Det vil sige, de forurener mere. Samtidig virker det totalt urealistisk at sætte priserne ned på kollektiv trafik. Bliver resultatet af Enhedslistens politik så ikke bare, at miljøet bliver endnu sortere, end det er i forvejen?

- Nej, ikke hvis man tager Enhedslistens politik som en helhed. Det er noget mere grønt, hvis vi alle tager tog og bus i stedet for at sidde i vores bil.

- Hvor realistisk synes du selv ,det er at sænke priserne for tog og bus i Danmark?

- Det tror jeg, er realistisk, hvis der er en politisk vilje. Det kan vi konstatere, at det er der ikke. Men det skal ikke forhindre os i at lægge vores politik frem, påpeger Henning Hyllested.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

I naturen foregår sex, vold, incest og voldtægter
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: