LA-læge udleverer patienter: I melder jer syge uden at være det

Regionsrådspolitiker fra Liberal Alliance lister eksempler op fra egen praksis. Danskerne melder sig syge uden at være det

(Foto: PR Liberal Alliance)
(Foto: PR Liberal Alliance)

Har du fået en sygemelding, selv om du måske godt vidste, at den var på vippen? Har du lyst til at fortælle din historie? så skriv til 1224 (alm. takst) eller 1224@eb.dk.

Danskerne melder sig syge, selv om de ikke er det.

Det mener Liberal Alliances regionsrådsmedlem og folketingskandidat i Syddanmark, Marianne Mørk Mathiesen, der selv er praktiserende læge og medejer af en lægeklinik i Esbjerg.

I et kontant debatindlæg på Altinget langer Marianne Mørk Mathiesen ud efter småskrantende og 'livsskuffede' danskere. Det sker med en stribe eksempler, der stammer fra hendes egen praksis i Esbjerg, hvor hun de sidste 15 år har haft sin gang.

'I min lægepraksis oplever jeg ugentligt ønsker om sygemeldinger for tilstande, jeg personligt ikke opfatter som sygdomme,' skriver Marianne Mørch Mathiesen og nævner herefter flere eksempler på sine erfaringer med egne patienter.

En ung kvinde følte sig stresset, da hun efter arbejde ofte var så træt, at hun ikke orkede at passe sin hest. At sælge hesten var en uacceptabel løsning. En mand  i aktivering var pålagt arkivarbejde, han følte arbejdet var så kedeligt, at det gjorde ham deprimeret. Han mente sig ikke egnet til rutinearbejde.

Eksemplerne bygger på virkeligheden, men er dog maskerede, så der ikke kan sidde patienter fra Mariannes praksis og genkende sig selv.

Marianne Mørch Mathiesen langer særligt ud efter danskernes behov for at blive sygemeldt med psykiske lidelser og nævner også i den forbindelse eksempler på sine egne patienter.

En kvinde med tre børn var langtidssygemeldt af sin tidligere læge pga. depression. Hun mødte glad i min konsultation, da hun ventede det fjerde barn. En ung kvinde havde mistet sin bedstemor og ønskede sig sygemeldt på anden måned.

Sygeliggør en nation

Marianne Mørk Mathiesen mener, at danskernes sygemeldingskultur er løbet løbsk, og at 'vi er ved at sygeliggøre en hel nation, inklusiv unge mennesker', samt at vi er ved at miste evnen til at skelne mellem sygdom og 'knubs i livet'.

Imidlertid viser de seneste tal fra Danmarks Statistik, at danskernes sygefravær er støt faldende. I 2012 var hver dansker på det private arbejdsmarked syg 6,4 dage - ca. en halv dag mindre end i 2010.

I kommunerne, der har det højeste sygefravær, var tallet faldet til et gennemsnit på mindre end 12 dage i 2012.

Alligevel er Marianne Mørk Mathiesen stærkt kritisk over de mange obskure årsager til sygemeldinger hos danskerne, som hun også mener bliver brugt politisk.

Jeg husker forsat, da Jeppe Kofod sygemeldte sig efter en sexuel eskapade med en 16-årig på  Esbjerg højskole. Hvad fejlede han?

Ekstra Bladet arbejder på at få en kommentar fra Marianne Mørk Mathiesen til debatindlægget.

Har du fået en sygemelding, selv om du måske godt vidste, at den var på vippen? Har du lyst til at fortælle din historie? så skriv til 1224 (alm. takst) eller 1224@eb.dk.

Marianne Mørk mener...

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller