Så stort er asyl-presset

Den nuværende flygtningestrøm fra ikke mindst Syrien er umiddelbart betydeligt voldsommere, end det var tilfældet i forbindelse med Balkan-krigen. Både regering og kommuner kan mærke presset

Dag efter dag kommer mange nye asylansøgere til landet - eksempelvis med toget fra Hamborg. Få en forsmag på Ekstra Bladets reportagetur med 'Asyl-Ekspressen' og se meget mere i EKSTRA. (Foto: Rasmus Flindt)

Asyl-presset er enormt på de danske kommuner. 

Som Ekstra Bladet kortlægger i dag, kommer der dag efter dag mange nye asylansøgere til landet – eksempelvis med toget fra Hamborg.

Ekstra Bladet har været med asyl-ekspressen fra Hamborg. Læs alt om det i Ekstra:

Asyl-ekspressen: Flygter fra krigens rædsler

Nogle flygtninge tager videre til Sverige, men mange andre har Danmark som deres sidste stop. Alene i september kom knap 3000 asylansøgere til landet. 

Regeringens forsigtige skøn er, at 20.000 vil søge om asyl i Danmark i hele 2014. Ifølge Udlændingestyrelsen er det dog kun omkring 11.000, der får prøvet deres sag ved myndighederne. Heraf vil et stort flertal få asyl i Danmark.  

Dertil kommer et højt antal sager om familiesammenføringer, da mange vil hente kone og børn til landet.

KL: Systemet kan ikke rumme det
Efter at have tilbragt en periode på et af landets asylcentre ender mange af asylansøgerne i en af landets kommuner. 

Hos Kommunernes Landsforening (KL) lægger formand Martin Damm ikke skjul på, at kommunerne er hårdt presset af de mange flygtninge, de skal modtage.

– Det har taget et omfang, som det system, vi har i dag ikke kan rumme, siger han til Ekstra Bladet.

På den baggrund har KL bedt om et møde med regeringen hurtigst mulig for at drøfte, hvordan de store udfordringer løses.

Kommuner med asyl-nødråb til regeringen: Hjælp os

Også statsminister Helle Thorning-Schmidt har gjort klart, at de mange flygtninge giver store udfordringer.

– Der er et meget stort pres på vores asylsystem og på kommunerne, der skal tage imod alle disse mennesker, og det er også derfor, at vi har foreslået en stramning i forhold til dem, der ikke er individuelt forfulgte, har statsministeren slået fast forleden.

Større end Balkan-krigen
Fortsætter udviklingen på det nuværende høje niveau, så vil asylstormen endda blive den absolut voldsomste siden Anden Verdenskrig, viser Ekstra Bladets analyse af tal fra Danmarks Statistik.

Sidste gang, Danmark oplevede en lignende situation, var da kroater, bosniere og serbere gik løs på hinanden i den blodige krig i det tidligere Jugoslavien, hvor naboer og venner pludselig blev fjender.

De alvorligste krigshandlinger fandt sted i årene 1991 til 1995, men igennem hele årtiet fandt asylansøgere fra de involverede lande vej til Danmark. Omkring årtusindskiftet var det især serbere, som flygtede, da Nato bl.a. bombede først Kosovo og siden Beograd.

I perioden 1991 til og med 2001 fik 27.274 asylansøgere fra de krigsplagede balkanlande såkaldt realitetsbehandlet deres asylansøgninger i Danmark, viser gennemgangen.

Nu oplyser Udlændingestyrelsen altså, at det tal alene for 2014 bliver omkring 11.000.

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.