Flere asyl-problemer: Nu slås Johanne og Bjarne om det

Flygtningestrømmen får det til at slå gnister ved forhandlingsbordet i Finansministeriet

Finansminister Bjarne Corydon og Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen er absolut ikke enige om, hvordan den ekstra asyl-regning skal finansieres
Finansminister Bjarne Corydon og Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen er absolut ikke enige om, hvordan den ekstra asyl-regning skal finansieres
Følg Politik

De mange asylansøgere, der kommer til landet, fortsætter med at volde politiske problemer.

Først måtte justitsminister Mette Frederiksen (S) ændre de tal, der lå til grund for regeringens planlagte stramninger på området.

Ministerium ændrer Hækkerup-citater - efter hun er væk

Dernæst sendte pressede kommuner et nødråb til regeringen om, at de har svært ved at tage imod de mange flygtninge.

Kommuner med asyl-nødråb til regeringen: Hjælp os

Og nu får asyl-spørgsmålet det til at slå gnister ved forhandlingsbordet i Finansministeriet.

I det ene ringhjørne står finansminister Bjarne Corydon (S) – i det andet Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen og SF’s Pia Olsen Dyhr.

Strid om udviklingskroner
Ekstraregningen for de mange asylansøgere er således blevet et helt centralt stridspunkt i forbindelse med forhandlingerne om den kommende finanslov. Det står klart oven på de indledende drøftelser, parterne allerede har haft, fortæller centralt placerede kilder fra begge sider af forhandlingsbordet til Ekstra Bladet.

Regeringen vil således tage 2,5 milliarder kroner fra udviklingsbistanden til at betale nogle af de ekstraudgifter, man forventer, flygtningestrømmen medfører. En finansiering, som både Enhedslisten og SF blankt afviser.

Dermed står parterne særdeles stejlt over for hinanden. Centralt placerede kilder siger således til Ekstra Bladet, at Bjarne Corydon ikke umiddelbart har i sinde at give sig på spørgsmålet.

Finansministeren ser det som en udmærket finansiering, der vel at mærke også forventes at møde bred folkelig opbakning.

Omvendt vil det nærmest vil være umuligt for SF og Enhedslisten at sige ja til at lade den ekstra asyl-regning gå ud over støtten til verdens fattigste.

Tal-kaos: Forstå asylpresset på fem minutter

Dagpenge-slagsmål
Dermed er vejen til en rød finanslovsaftale blevet endnu mere kompliceret, end det tegnede til i første omgang.

Asyl-slagsmålet kommer således oven i, at parterne også står meget langt fra hinanden på dagpengespørgsmålet. Her kræver SF og Enhedslisten, at der kommer konkrete forbedringer for de danskere, der har fået halveret deres dagpengeperiode. Men dette afviser Corydon blankt.

De næste uger vil vise, om det trods de store stridspunkter vil lykkes at lande en rød finanslov. Alternativt har Lars Løkke vist sig særdeles villig til at springe til og lande en blå aftale – præcis som det var tilfældet ved sidste års finanslovsforhandlinger.   

Enhedslisten og SF er indkaldt til forhandlinger i Finansministeriet i aften.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Pape blev pelset af sin egen flok
LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+