Kaos-demo: Hygge-betjente passede på toppolitikere

Da en række folketingspolitikere skulle passere aggressive demonstranter, var det primært ældre betjente, som var til stede. De kampklare betjente sad i deres biler, og det var en fejl, erkender politiet

En fredelig stund på Christiansborgs Slotsplads i forbindelse med Folketingets åbning - en af de ældre betjente, der var placeret på slotspladsen holder øje med begivenhederne. 
Det gik betydeligt voldsommere for sig, da aggressive demonstranter kom meget tæt på bl.a. Pia Kjærsgaard (foto: Jens Dresling)
En fredelig stund på Christiansborgs Slotsplads i forbindelse med Folketingets åbning - en af de ældre betjente, der var placeret på slotspladsen holder øje med begivenhederne. Det gik betydeligt voldsommere for sig, da aggressive demonstranter kom meget tæt på bl.a. Pia Kjærsgaard (foto: Jens Dresling)

Det var hovedsageligt ældre betjente udset til knap så belastende hygge-opgaver, der var til stede, da aggressive demonstranter kom helt tæt på en række toppolitikere i forbindelse med Folketingets åbning i oktober.

De kampklare betjente, som ellers var udset til at gribe ind, hvis situationen eskalerede, sad i deres biler, mens politikerne gik fra en gudstjeneste til Christiansborg.

De fortæller ledende politiinspektør og chef for Københavns Politi beredskabsenhed, Mogens Lauridsen, til Ekstra Bladet.

- Det var primært de ældre betjente, der var på Slotspladsen, og så var der en lille smule af de mere kampklare, siger han.

Se også: Politiet erkender: Gav ikke Mette F hele sandheden

Foto: Jonas Olufson Politik Ny møgsag på Mettes bord: Svigtet igen

Ærefulde betjente
- Vi har nogle ældre erfarne betjente, som vi bruger til de mere honorere (ærefulde, red.) sikkerhedsopgaver. Hvis vi tror, at der fare for attentater eller andet, så bruger vi nogle andre. Men det var der intet, der tilsagde i den trusselsvurdering, der lå i forbindelse med Folketingets åbning, lyder det fra politiinspektøren.

Ikke desto mindre har flere politikere - heriblandt Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard - fortalt til Ekstra Bladet, at de følte sig truet af demonstranterne.

Pia Kjærsgaard bekræfter, at det bestemt ikke etatens stærkeste og yngste folk, der var til stede på Christiansborgs Slotsplads på det kritiske tidspunkt.

- De er meget flinke, men de kunne intet, intet have stillet op, hvis demonstrationen var gået amok, påpeger Pia Kjærsgaard.

Politiinspektør Mogens Lauridsen erkender da også, at det var en fejl, at der ikke var flere kampklare betjente på Christiansborgs Slotsplads, hvor politikerne blev antastet af demonstranterne.

- I bagklogskabens klare lys er der ingen tvivl om, at det ville have været en fordel at placere dem på Slotspladsen i stedet for at have dem lige i nærheden, siger Mogens Lauridsen.

- Hvor var betjentene henne?

- De kørte i nogle gruppevogne lige rundt om Slotspladsen, så de var der, de var bare ikke steget ud af bilerne, lyder det fra Mogens Lauridsen.

Om baggrunden for, at man havde ladet mange betjente sidde i deres biler, forklarer han:

- Vi prøver at lave det, vi kalder en afpasset indsats. Det vil sige, at vi prøver på ikke at stjæle overskrifterne. Det er helt almindeligt i forbindelse med demonstrationer. Så vi bruger ikke mere politi end nødvendigt, for hvis vi er meget massivt tilstede, så blive det mere interessent end det, der ellers foregår.

0 kommentarer
Vis kommentarer