Annonce:
Annonce:

Officielt: DR lukker og slukker for seks kanaler

Blodig dag i DR Byen: Fremover vil DR kun have tre tv-kanaler og fem radiokanaler

Dagens udmeldinger i DR er bekymrende, mener Ekstra Bladets Poul Madsen og Henrik Qvortrup - hør mere her.
Annonce:
Følg Politik

Antallet af danske radio- og tv-kanaler bliver markant mindre i fremtiden.

Det fremgår nu officielt af den nye public service-aftale for DR, som Kulturministeriet mandag formiddag har offentliggjort.

Både DR K og DR 3 samt DR Ultra lukker og slukker på tv, mens musikkanalerne P6, P7 og P8 også lukker.

'DR reducerer antallet af flow-tv-kanaler fra de nuværende seks til tre kanaler i 2020: DR1, DR2 og DR Ramasjang. DR udbygger sit internetbaserede tv-udbud med nyt unikt indhold på DR’s digitale tv-tjeneste DRTV med fokus på bl.a. samfunds- og kulturstof og på indhold målrettet de yngre målgrupper, der indtil primo 2020 også kan tilgå indhold på flowkanalerne DR3 og DR Ultra', skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

'DR reducerer antallet af radiokanaler på flow fra de nuværende otte til fem kanaler i 2020: P1, P2, P3, P4 og P5', hedder det videre.

Annonce:

Ifølge kulturminister Mette Bock, der selv er på vej væk fra dansk politik, skal lukningen af de fem kanaler og de 20 pct. besparelse på DR dog ses som noget, der 'cementerer DR's rolle som kulturinstitution:

- I fremtidens DR vil kvalitet, tilgængelighed og åbenhed være nøgleord. DR skal adressere den øgede digitalisering og danskernes forandrede medievaner ved distributionen af DR’s indhold – og samtidig vil samarbejdsrelationerne med både private aktører og kulturlivet blive styrket. Jeg ser meget frem til at følge DR’s arbejde i de kommende år, når public-service-kontrakten skal udfyldes, lyder det i pressemeddelelsen fra Mette Bock.

Udover lukningen af en stribe kanaler, kommer besparelserne i DR til at gå hårdt udover sportsområdet samt indkøb af udenlandsk fiktion. Dermed kan DR's kæledægge Barnaby være i fare for at ryge i svinget.

Spareplanen

- DR går fra seks til tre flow-tv-kanaler og fra otte til fem radiokanaler. Fremover vil der altså nu kun være tre flow-kanaler:  DR1, DR2 og DR Ramasjang. DR3 og DR Ultra vil fra 2020 være rene digitale universer, mens DR K og DR2 samles under et nyt DR2.

- På radioområdet nedbringes DR’s nuværende otte kanaler til fem – P1, P2, P3, P4 og P5.

- 375-400 stillinger nedlægges, heraf er 25 chef-stillinger. I forbindelse med organisationsændringerne stopper Tine Smedegaard-Andersen som kulturdirektør, og der er en igangværende dialog med direktør for DR Danmark, Anne-Marie Dohm. 

- I alt gennemføres der besparelser for 420 millioner kroner årligt. 87 procent vil ramme i København.

- Områderne sport, underholdning, livsstil og udenlandsk fiktion bliver beskåret. Eksempelvis bliver rettighederne til Tour de France og Champions League i håndbold ikke generhvervet.

- Den regionale dækning styrkes. Samtidig går DR's tv-drama, indhold til små børn, dokumentar samt kor og orkestre fri af besparelser.

Må ikke gå i dybden
Politikerne stiller i fremtiden meget specifikke krav til DR's indhold. Blandt andet må DR's artikler på nettet i fremtiden ikke være dybdegående.

Annonce:

'DR kan bringe tekstbaserede nyheder, men skal afholde sig fra lange, dybdegående artikler', hedder det i aftalen.

DR får også vokse-forbud i den kommende public service-periode, fremgår det af aftalen:

'DR kan ikke oprette yderligere flow tv-kanaler i kontraktperioden end de ovenfor anførte kanaler, medmindre kulturministeren godkender, at DR ansøger Radio- og tv-nævnet om godkendelse af DR’s iværksættelse af sådanne yderligere kanaler'.

Derudover kræver politikerne i public service-aftalen, at 48 pct. af al musikken på P3 fremover er dansk.

Fyrer 400 mand - og to direktører
Samtidig med reduktionen af kanaler bebuder ledelsen i DR også store nedskæringer i antallet af medarbejdere.

I en pressemeddelelse skriver DR, at de nedlægger 375-400 stillinger som følge af spareplan. Heraf er de omkring 25 chefstillinger, skriver DR i en pressemeddelelse.

I alt gennemføres der besparelser for 420 millioner kroner årligt, når planen er fuldt indfaset i 2021, oplyser DR.

Annonce:

- Selv om det her er den rette plan for det nye DR, skaber det helt naturligt usikkerhed hos DR’s ansatte, siger generaldirektør, Maria Rørby Rønn.

- Vi skal sige farvel til rigtig mange dygtige medarbejdere. Vi har undervejs i processen haft en god og tæt dialog med de faglige organisationer, og vi er enige om at gøre en fælles indsats for, at ændringerne i organisationen gennemføres så ordentligt som muligt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Jakob Ellemann spiller hasard med befolkningens retsbevidsthed

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: