Asger Aamund: Det bliver som Tulle vil ha' det

Det bliver, som Thulesen Dahl vil have det, vurderer Asger Aamund

Erhvervsmanden Asger Aamund er ikke imponeret. Foto: Mik Eskestad
Erhvervsmanden Asger Aamund er ikke imponeret. Foto: Mik Eskestad

Den politiske kurs i Danmark er ydmygende for de borgerlige regeringspartier, Venstre, Liberal Alliance og de konservative.

Det mener erhvervsmanden Asger Aamund, som ryster på hovedet af statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) kurs.

– Det er en ydmygelse for Løkke. Men sådan opfatter han og resten af regeringen det ikke selv. De vil bare messe det, de altid gør: At ’politik er det muliges kunst, og der skal 90 mandater til. Dem havde vi ikke. Det har vi hele tiden vidst.’ Men det er måske særlig bittert for LA, der havde håbet, at de kunne charmere sig til nogle skattelettelser, der lignede lidt, efter de kom i regering. Men de har intet fået. Intet, siger Asger Aamund til Ekstra Bladet.

Tulle slår i bordet: Regeringen tager finanslov som gidsel

– Det bliver, som Kristian Thulesen Dahl vil have det. Det har Løkke og LA vidst hele tiden, vurderer Asger Aamund og peger på, at hele det borgerlige projekt som regeringen forsøger at slå sig op på, er kuldsejlet.

– Jo mere Løkke har skreget op om at ville have en stor skattereform og en genopretningsplan for Danmark, des mere udstillet bliver han. Den er svær at tale op. Men jeg er da sikker på, at Liberal Alliance vil prale med, at de har fået sat registreringsafgiften ned og fået gjort noget for de danske nødde-narkomaner ved at fjerne afgiften på nødder. Men vi er jo helt nede i sandkassen. Det er jo ikke noget, der rykker ved dansk økonomi. Overhovedet, siger Asger Aamund.

Ekstra Bladet har uden held forsøgt at indhente en kommentar fra Lars Løkke Ramsussen, Kristian Jensen, Anders Samuelsen og resten af regeringstoppen tirsdag eftermiddag.

Løkkes skatte-pine: Her er forløbet

Oktober 2014

På Venstres landsmøde i efteråret 2014 siger Lars Løkke (V), at partiet vil indkalde til forhandlinger om en ny jobreform, hvis Venstre kommer i regering efter et folketingsvalg. Løkkes plan gik ud på at sænke skatten for de lave indkomster, og den skulle træde i kraft i 2016.

Juni 2015

Lars Løkke Rasmussen gav 11 dage før folketingsvalget et løfte: Venstres hovedprioritet efter valget var at give 'ganske almindelige danskere' en skattelettelse.

Juni 2015

Da Venstre udformede regeringsgrundlaget efter folketingsvalget 2015, indskrev partiet en ambition om at sænke topskatten: "Regeringen har en ambition om, at topskatten - eller marginalskatten - skal sænkes med fem procentpoint". Lars Løkke regner med at forhandle skat i løbet af foråret 2016.

Januar 2016

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) udtaler, at det ikke er sikkert, at der kommer skatteforhandlinger i foråret som lovet. Der skal nemlig styr på udlændinge-udgifterne først, lyder det. Dog siger Hjort, at forhandlingerne vil finde sted i løbet af 2016.

November 2016

Da spørgsmålet om skat spidser til i efteråret 2016, kommer Liberal Alliance og de konservative med i regeringen. I det nye regeringsgrundlag står der, at man vil lave en skattereform, der sænker skatten på arbejde, og hvor topskatten skal ’spille en langt mindre rolle’, så markant færre danskere betaler topskat.

August 2017

Den 13. august opgiver regeringen endegyldigt at sænke topskatten. Det nytter ikke at kæmpe videre, erkender LA-leder Anders Samuelsen i lyset af, at flertallet med S og DF i spidsen ikke flytte sig.

August 2017

Regeringen fremlægger udspil til skattereform den 29. august, der skal sænke skatter og afgifter med 23 milliarder kroner i toppen med beskæftigelsesfradraget og i bunden med et jobfradrag. To dage senere kommer regeringens udspil til en finanslov, og forhandlingerne har siden hen kørt parløb.

December 2017

Dansk Folkeparti opfordrer regering til at adskille finanslov og skattereform. Det er 'uforsvarligt' at fortsætte forhandlingerne om finansloven for næste år og en skattereform frem mod 2025 ifølge Dansk Folkeparti.