Asyl-clinch på Borgen: Det kan han glemme alt om

Fald i antallet af asylansøgere får de Radikales leder Morten Østergaard til at komme med en opfordring til integrationsminister Inger Støjberg (V)

Luk teltlejrene. Sådan lyder en direkte opfordring til udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V) fra politisk leder hos Radikale Venstre Morten Østergaard. 

Opfordringen kommer efter, at tal har vist, at tilstrømningen af asylsøgere i april i år er den laveste i fem år sammenlignet med april måned i foregående år.

Tal fra Udlændingestyrelsen viser ifølge DR, at der i april i år var 349 personer, der søgte asyl i Danmark, mens der i april sidste år kom 564 asylansøgere. I april 2014 var der 612 asylansøgere, mens der året forinden var 581 asylansøgere.

I april 2012 var det tilsvarende tal på 449 asylansøgere i april måned.

Glem det
Morten Østergaards opfordring om at lukke de teltlejre, som Venstre-regeringen sidste år valgte skulle opføres til at huse enlige mandlige asylansøgere for at være sikker på at have nok kapacitet til asylansøgere, går dog ikke igennem hos Inger Støjberg.

 

- Morten Østergaard kan glemme alt om, at vi lukker teltlejrene, siger Inger Støjberg til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Det er klart, at vi hele tiden justerer kapaciteten. I øjeblikket ser det ud til, at der er flere familier, der kommer hertil, og så vi har brug for flere mursten og fast tag. For jeg har et ønske om helst at indkvartere familier under fast tag og mursten, fortæller ministeren.

Der er teltlejre i Næstved, Haderslev, Thisted og Herning, der tilsammen kan huse 1000 asylansøgere. Teltlejrene er dog ikke fyldt op ifølge Inger Støjberg.

Chikane af flygtninge
Morten Østergaard mener, at teltlejrene er en chikane af de folk, der søger asyl i Danmark.

- Jeg opfatter teltlejrene som chikaneri af flygtninge. Hvis regeringen opretholder dem, så er det en tilståelsessag, at det er chikaneri af de mennesker, der kommer her. Det synes jeg ikke, man kan være bekendt. Det er mennesker på flugt, lyder det fra den Radikale leder.

Inger Støjberg giver ikke meget for Østergaards udmelding om, at teltlejrene er chikane af asylansøgere.

- Hvis Morten Østergaard mener, at det er er chikane at indkvartere enlige mænd i telte, så tager han helt fejl. De telte, som er slået op i Thisted, har senest været slået op i Pakistan i ti centimers sne, og der var det FN's udsendte læger og andet personel, der boede i teltene, siger Inger Støjberg og fortsætter:

- Det er telte, som vores egne udsendte soldater overnatter i. Så hvis Morten Østergaard mener, at det er chikane, at asylansøgere skal bo i telte, så må han jo også mene, at vi generer alt lige fra udsendte soldater til FN-udsendte i kriseområder.

Dyre modtagecentre
Teltlejrene i Næstved, Haderslev, Thisted og Herning drives af de respektive kommuner og Beredskabsstyrelsen under kontrakt med Udlændingestyrelsen.

I Vordingborg og Søgård i Aabenraa er der to modtagecentre drevet af Rigspolitiet, hvor asylansøgere, der ikke vil søge ophold i Danmark, kan opholde sig, inden de tager videre.

Begge centre har ikke nogen asylansøgere. Og siden modtagecentret i Søgård blev åbnet i november sidste år, havde kostet over tre millioner kroner at holde åbent.

Morten Østergaard mener, at det er mange penge at bruge, men selvom modtagecentrene står tomme, så kommer de ikke til at blive lukket.

- Det er en nødløsning. Jeg vil ikke tillade, at vi ser flygtninge og migranter gå op langs motorvejene og ophobe sig på stationer eller andre steder. Derfor har vi bygget de to modtagecentre, siger Inger Støjberg.

341 kommentarer
Vis kommentarer