Annonce:
Annonce:

ATP køber Dong-aktier via skattely

Finansminister Bjarne Corydon kalder det et dilemma, at Dong-aktier kun sælges fra et selskab i skattely

Annonce:
Følg Politik

Når danskernes fælles pensionsselskab, ATP, køber flere aktier i det danske statsejede energiselskab Dong Energy, kan det kun ske via det berygtede skattely Caymanøerne, skriver Politiken torsdag.

De 19 procent af Dong-aktierne, som finansminister Bjarne Corydon (S) solgte til et skuffeselskab i Luxembourg etableret af den amerikanske kapitalfond Goldman Sachs, er i stort tal solgt videre.

Interesserede købere kan kun henvende sig ét sted på kloden for at få en andel af det nationale danske energiselskab: hos tre skuffeselskaber på Caymanøerne.

Bjarne Corydon siger i dag, at regeringen og pensionsselskaberne dermed "står i et dilemma" efter salget af Dong-aktierne, som i januar sprængte S-R-SF-regeringen, fik 200.000 danskere til at skrive under i protest og demonstranter til at samles foran Christiansborg.

Annonce:

Mindst to danske pensionsselskaber, ATP og Danica, har købt Dong-aktier via Goldman Sachs-selskaber på Caymanøerne. De har investeret for tilsammen 750 millioner kroner der, oplyser de.

- Det selskab, vi kunne investere gennem, ligger på Caymanøerne. For os kunne det lige så godt ligge i EU, men det var nu den mulighed, der blev tilbudt, siger ATP's chefjurist, Kenneth Joensen til Politiken.

Danica Pension har købt Dong-aktier for 210 millioner kroner på Cayman.

Ved at købe aktierne i et skuffeselskab i Luxembourg, hvis ejere befinder sig på Caymanøerne, kan Goldman Sachs sende udbytte fra Dong skattefrit fra Danmark via Luxembourg til Caymanøerne, som ikke kræver skat.

Både Danica og ATP oplyser, at det ikke gør nogen forskel for deres skat i Danmark, at Dong-aktierne er købt i et skattely.

Jan Pedersen, professor i skatteret ved Aarhus Universitet, ser forløbet om statens salg af Dong-aktier som bevis på, at Danmark reelt har opgivet at kæmpe mod udnyttelsen af skattely, og finansminister Bjarne Corydon (S) erklærer sig "grundlæggende enig".

Annonce:

- Ikke blot staten, men for eksempel også de danske pensionsselskaber står i et dilemma. Vi ville selvfølgelig klart foretrække, at det ikke var muligt at lave konstruktioner, der i urimelig grad synes at udnytte forskelle i landenes skattesystemer.

- Men vi ville afskære os fra en række muligheder for at skabe gode løsninger for Danmark, hvis vi ikke vil samarbejde med selskaber, der lovligt udnytter de muligheder, som visse lande tilsyneladende stiller til rådighed, siger Corydon til Politiken.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: