Auken: Zenia tager fejl

'Socialdemokraterne er hverken usolidariske eller rigmandsprotektionister', lyder det fra den radikale Ida Auken, der dermed tager afstand fra sin partifælles angreb på S

Partifællerne Auken og Stampe er uenige om, hvorvidt socialdemokraterne med Mette Frederiksen i spidsen er hamrende usolidariske rigmandsprotektionister. Foto: Jens Dresling
Partifællerne Auken og Stampe er uenige om, hvorvidt socialdemokraterne med Mette Frederiksen i spidsen er hamrende usolidariske rigmandsprotektionister. Foto: Jens Dresling

Det radikale folketingsmedlem Ida Auken tager nu afstand fra sin partifælle, værdiordfører Zenia Stampe, som i går kastede sig ud i et frontalangreb på socialdemokraterne.

Zenia Stampe fastslog, at socialdemokraterne er 'hamrende usolidariske rigmandsprotektionister', fordi det gamle arbejderparti vil begrænse flygtningetilstrømningen til Danmark. 

Men i dag skriver Ida Auken på Facebook: 'Socialdemokraterne er hverken usolidariske eller rigmandsprotektionister'.

I opdateringen understreger hun, at 'Radikale Venstre er et realistisk, pragmatisk parti ... På alle områder leder vi efter den rette balance mellem idealer og realisme. Det gør vi også på flygtningeområdet'.

Dermed skaber Zenia Stampe ikke bare splid mellem de radikale og socialdemokraterne - men splitter tilsyneladende også den lille radikale folketingsgruppe på blot otte mandater.

I interviewet med politiko.dk lød det nemlig fra Zenia Stampe om socialdemokraternes udlændingepolitik:

- Det er hamrende usolidarisk. Det er en rigmandsprotektionisme, som jeg har så svært ved at forstå kan udspringe af en i grunden international solidarisk bevægelse ... Det er usolidarisk, når de, der har mest, vil tørre ansvaret af på dem, der har mindst. Socialdemokratiet udspringer af mennesker, der levede på bunden, arbejdere ... Men i dag handler det om at beskytte de monopoler, så de fattige ikke kommer og ødelægger den rigdom, vi har skabt. Det kan gøre mig trist.

S svigter de fattige udlændinge. Det er hamrende usolidarisk, mener de Radikale.  Foto: Jens Dresling Dansk politik Zenia: S fører hamrende usolidarisk flygtningepolitik

Raseri hos S
Udmeldingen fik socialdemokraternes udlændingeordfører Dan Jørgensen helt op i det røde felt. Han såede alvorlig tvivl om et muligt regeringssamarbejde mellem de to partier, hvis rød blok får flertal efter næste valg.

- Det er et spørgsmål, som kun den kommende statsminister kan svare på. Men jeg kan da godt for egen regning sige, at det er klart, at det er jo vanskeligt. En situation - hvor man kunne forestille sig socialdemokraterne i regering uden de Radikale - kan vel ikke længere helt udelukkes. Fordi det her fylder så meget ... Lige nu er de radikale fuldstændig tonedøve og virkelighedsfjerne, lød det fra Dan Jørgensen, der beskrev Zenia Stampes udmeldinger så rabiate, at hun måtte befinde sig på månen.

- Hun ligner mere og mere venstrefløjens svar på Pia Kjærsgaard. Ligheden er slående. De to partier er lige verdensfjerne og har lige rabiate holdninger på hver sin fløj, sagde han.

Zenia Stampe og de Radikale er jo rabiate. Får de magt som de har agt, vil velfærdsamfundet bryde sammen under flygtningemasserne, mener Dan Jørgensen. Polfoto Dansk politik S sår tvivl om regeringssamarbejde med R: De er jo rabiate og helt på månen

Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell kalder skænderierne mellem de to partier for et alvorligt problem.

- Det afslører en afgrund mellem R og S i flygtningepolitikken. Det bliver meget synligt, hvor stor afstanden er mellem partierne. Og det er et problem, hvis der kommer et rødt flertal, for så vil det her være en forhindring for at gå sammen i regering. Hvis de fortsætter med de her skænderier, så vil det blive en ren S-regering, og så vil det blive et Socialdemokrati, der fører flygtningepolitik med de borgerlige og ikke med de røde, siger han.

Zenia Stampe og de Radikale er jo rabiate. Får de magt som de har agt, vil velfærdsamfundet bryde sammen under flygtningemasserne, mener Dan Jørgensen. (Polfoto) Politik Engell: Skænderi mellem S og R er et kæmpe problem

Østergaard i flyverskjul
Om Zenia Stampes krigserklæring mod socialdemokraterne står for hendes egen regning - eller om hun har opbakning fra sin ledelse fortoner sig i det uvisse.

Hverken politisk leder og gruppeformand Morten Østergaard eller gruppenæstformand Sophie Carsten Nielsen har ønsket at kommentere værdiordførerens udmeldinger og de mulige konsekvenser for samarbejdet mellem de to partier. Ekstra Bladet har forsøgt, at få et interview via partiets presseafdeling. Men begge de to radikale ledere er gået i flyverskjul.

Ekstra Bladet forsøger at få en kommentar fra Zenia Stampe og Ida Auken, men ingen af dem er vendt tilbage.

Her kan du se eller gense Ida Aukens valgvideo fra 2015, hvor hun gør kærligt grin med Inger Støjberg

377 kommentarer
Vis kommentarer