Annonce:
Annonce:

Aukens fantasifulde fremtidsudsigter: Flyvende pastamaskiner, men intet privatliv

'Jeg ejer intet, jeg har intet privatliv, og jeg har aldrig været gladere', skriver Radikale Venstres erhvervsordfører, Ida Auken, i en kreativ vision for en fremtidsby

Annonce:
Følg Politik

I et særdeles fantasifuldt indlæg på hjemmesiden World Economic Forum, skriver den radikale erhvervsordfører Ida Auken , at fremtiden ser yderst lys ud - men vi skal forberede os på, at vi ikke ejer noget som helst.

Hverken vores pastamaskiner eller cykler.

Aukens artikel er en lang beskrivelse af livet for et menneske i byen anno 2030, og forsøger at løse problemer som overbefolkning, miljø-forurening og overforbrug.

'Velkommen til 2030. Velkommen til min by - eller skulle jeg sige, 'vores by', indleder Ida Auken, som hvis hun skrev et brev fra fremtiden.

Ekstra Bladet har støvsuget indlægget for de mest spændende detaljer:

Annonce:

Først de flyvende biler  
I Ida Aukens fremtidsby er det for det første gratis at kommunikere med hinanden på digital vis. Herefter bliver transport væsentligt billigere, og det giver ikke længere mening for folk at eje deres egne biler. Især fordi man uden problemer kan ringe og bestille en førerløs eller flyvende bil.

Med et fingerknips er trafikpropper, overbelastning, forurening og uorganiseret offentlig transport pist væk i Aukens fremtidsby.

Ingen husleje i dit delehjem
I de flestes ører kan det lyde yderst attraktivt, at der ifølge Ida Aukens fremtidsfantasi ikke længere skal betales husleje. Men som bekendt er intet gratis, og i 2030 betaler du med dit eget private rum, som kan benyttes, når du ikke er der.

'Min stue bliver brugt til forretningsmøder, når jeg ikke er til stede', skriver Ida Auken.

Bestil et køkkenredskab
Når man vil lave mad i 2030 er det nemmere end nogensinde, fordi køkkenudstyr bliver leveret direkte til din dør.

'Da transporten blev fri, behøvede vi ikke længere have alle disse ting proppet ind i vores hjem. Hvorfor opbevare en pasta-maskine eller et vaffeljern stuvet sammen i vores skabe?' skriver hun.

Annonce:

Dette løser samtidig miljøproblemerne, fordi ting med kort levetid bliver uinteressant for borgerne. Alt bliver i stedet designet til holdbarhed og genanvendelighed.

Algoritme shopper for dig
I Aukens fremtidsby kan man ikke længere huske, hvad shopping er. Det letteste er nemlig at lade en algoritme, altså en sortering af data, vælge de ting, du bør købe.

'Den kender min smag bedre end jeg gør nu', lyder det i indlægget.

Intet arbejde
Alternativ intelligens og robotter overtager langsomt alle former for arbejde, og det giver mennesker bedre muligheder for at tilbringe tid sammen. Spise bedre og sove bedre.

Det betyder samtidig, at der ikke opstår myldretid.

Tanker registreres
'Jeg ved, at et eller andet sted, bliver alt hvad jeg gør, tænker og drømmer om registreret. Jeg håber bare, at det ikke vil blive brugt imod mig', skriver Auken.

Der er altså ingen reel beskyttelse af personlige oplysninger i Ida Aukens fremtidsvision. Men det er ikke trist i Aukens verden. Det er til gengæld prisen for et bedre liv.

Annonce:

Et liv uden livsstilssygdomme, flygtningekrise,  klimaforandringer, forringelse af miljøet og overbelastede byer. Heller intet vandforurening, luftforurening, social uro eller arbejdsløshed.

'Vi mistede alt for mange mennesker, før vi indså, at vi kunne gøre tingene anderledes', afsluttes indlægget.

Ida Auken: Det er en dystopisk forestilling

Forfatteren bag indlægget, Ida Auken, fortæller til Ekstra Bladet, at hendes fremtidsby er en beskrivelse af en realistisk virkelighed i 2030, og at det er sådan det kommer til at se ud, hvis vi ikke passer på.

- Mange vil jo nok blive begejstret over udsigten til det deleøkonomiske aspekt og de muligheder det giver for overblik, at man kan bestille sine ting, sin transport og så videre, men jeg forsøger sådan set også at starte en debat om, hvordan vi betaler prisen.

- Og prisen er så selve privatlivet, når data, tanker og oven i købet drømme bliver overvåget og registreret. Men når du skriver, du aldrig  har haft det bedre, så lyder det jo ganske positivt?

- Ja, men det er jo ikke det, jeg drømmer om. Det er heller ikke mig, der taler i den tekst, men jeg fortæller gennem en person i år 2030. Jeg oplever mange menneskers reaktion på, at for eksempel Facebook er gratis, og det ved de godt problematisk, siger hun og fortsætter:

- Men når jeg taler med folk og gør det klart, at de altså betaler med deres data, så synes de fleste, at det ikke er så rart, men jeg oplever også, at folk trækker på skuldrene og er lidt apatiske.

- Føler du dig misforstået efter indlægget, der jo både beskyldes for at ville umyndiggøre den enkelte borger og opgive alt privatliv?

- Det er netop for at vise, at teknologi har begge sider. Det er en leg, en fiktion og en forestilling. Og der vil jeg sige, der er nogen, der tager det lidt for bogstaveligt, siger Ida Auken.

-Mange har misforstået og tror, det er noget, jeg drømmer om.

- Har du selv en pasta-maskine derhjemme?

- Nej, det har jeg ikke, men jeg ser med fascination på de mennesker, der fylder deres hjem op med den slags. Det ville jo være bedre på mange måder, hvis man kunne bestille en popcorn-maskine til sin børnefødselsdag, end at man har sådan en stående i hjemmet uden rigtigt at bruge den.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: