Av - jeg satte krydset forkert

Hvad er lovligt, og hvad er no go i stemmeboksen - bliv klogere her, før du sætter dit kryds

Du må ikke offentliggøre billeder af, hvor du sætter dit kryds, men det er ikke ulovligt at tage et billede af en stemmesedlen uden krydset. (Foto: Polfoto)
Du må ikke offentliggøre billeder af, hvor du sætter dit kryds, men det er ikke ulovligt at tage et billede af en stemmesedlen uden krydset. (Foto: Polfoto)
Følg Politik

Ups, jeg satte kryds ved Uffe, og jeg ville have stemt på Josefine. Jeg må hellere strege det ud og...

Stooooop! Er du en af dem, der står i stemmeboksen og krydser forkert af eller fortryder, må du endelig ikke selv kaste dig ud i at rette fejlen.

Valgstederne rundt om i landet slog dørene op til folketingsvalg 2015 klokken 9. Du har nu til klokken 20 at deltage i demokratiet og pege på, hvem der skal bestemme de kommende fire år.

Men det er bestemt ikke alt, der er comme il faut eller slet og ret lovligt, når du skal sætte dit kryds.

Hvis du har brevstemt, behøver du ikke at læse videre. Men er du en af dem, der skal ned på den lokale skole, på rådhuset eller et af de andre steder, så klæder Ekstra Bladet dig her på til at sætte krydset uden at bryde loven.

Vi har fået hjælp af valgekspert fra Indenrigs- og Økonomiministeriet Christine Boeskov.

1) For at udøve din demokratiske ret skal du huske dit valgkort, som kommunen har sendt ud før valget. Her fremgår det, hvilket bord, du skal henvende dig ved, når du ankommer til valgstedet. Her skal du kunne identificere dig, for det er naturligvis ulovligt at sende andre af sted for at afgive din stemme. Valgretten udøves ved personligt fremmøde på afstemningsstedet, lyder det i folketingsvalgloven. Valglisteføreren skal forlange, at vælgeren oplyser sin fødselsdato og skal, hvis han/hun bliver spurgt, opgive navn og adresse.

2) Har du alligevel glemt dit valgkort, kan det godt lade sig gøre at afgive stemmen alligevel. Ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriets hjemmeside kan det ske ved hjælp af legitimation i form af for eksempel sygesikringsbevis, kørekort eller pas.

Må jeg stemme i bar røv
3)
Nu står du i stemmeboksen og skal sætte dit kryds. Her er det i udgangspunktet kun dig og den alenlange liste over de opstillede kandidater i din valgkreds.

- Må man stemme i bar røv?

- Det er ikke reguleret i valglovgivningen, men man vil formentlig bryde nogle andre regler om for eksempel blufærdighedskrænkelse og ordensbekendtgørelsen, hvis man gør det, siger valgkonsulenten, som dog afviser, at ens stemme vil blive kendt ugyldig, fordi den bliver afgivet uden bukser.

- Men det er ikke noget, vi vil opfordre til og formentlig heller ikke noget, valgstyrerne vil tillade.

4) Selv om du i princippet skal være alene i stemmeboksen, må små børn gerne følge med. I princippet må de dog ikke kunne læse, hvilket bogstav du sætter dit kryds ved. Valgstyrere det enkelte sted, der vurderer det. Derfor er det også helt uhørt at lade de små tegne på stemmesedlen, som derved kan blive kendt ugyldig.

Tag hunden med i stemmeboksen
5)
Vælgere, der på grund af manglende førlighed, svagelighed eller lignende ikke kan bevæge sig ind i stemmelokalet, kan forlange hjælp til at afgive sin stemme. Den hjælp skal enten gives af en person, vælgeren selv har valgt, eller af valgstyrere eller valgtilforordnede.

- Må man tage sit kæledyr med i stemmeboksen?

- Det er ikke et spørgsmål, der er reguleret i valglovgivningen og op til de enkelte valgstyrere, som selvfølgelig skal sikre, at de andre vælgere ikke føler sig generet.

Sang i stemmeboksen
- Det er op til valgstyrerne, om man må synge og fløjte i stemmeboksene, men generelt er det jo deres opgave at sikre ro og orden.

- Må man stemme for andre ved fuldmagt?

- Nej, det må man ikke. Man stemmer ved personligt fremmøde på valgstedet. Det er også strafbart at udgive sig for at være en anden for at afgive en andens stemme, ligesom det er ulovligt at tvinge nogen til at stemme i en bestemt retning, siger valgkonsulenten, som bekræfter, at man risikerer en politianmeldelse og straf på indtil to år, hvis man laver valgbedrageri.

6) Nu er du klar til at sætte krydset. Det skal enten sættes ud for partiets navn eller ud for navnet på en af partiets kandidater.

7) Kommer du til at sætte dit kryds forkert, må du ikke begynde at strege ud på stemmesedlen. Så risikerer du, at din stemme bliver kendt ugyldig ved optællingen. Du kan i stedet få ombyttet stemmesedlen, men det skal ske, før du har lagt sedlen i stemmekassen.

8) Du skal selv lægge din stemmeseddel i stemmekassen. Når det er gjort, er der ingen vej tilbage.

Ingen valg-fies
9)
Stemmeboksene er udstyret med blyanter, men har du din egen kuglepen med, må du gerne sætte krydset med den.

10) Er du en af dem, der gerne vil dele med omverden, hvem du peger på, skal du tage dig i agt. Det er strengt forbudt at tage såkaldte valg-fies - altså at offentliggøre billeder af dit kryds på stemmesedlen - i stemmeboksen.

- Man har stemmehemmelighed i Danmark – det er både en ret og en pligt. De fleste kan godt forså, det er en ret, at ingen myndigheder eller andre skal kigge en over skulderen. Men det er også en pligt, som vi skal værne om, der er med til at sikre frie valg. Begrebet valg-fie findes ikke i valglovgivningen, og der er ingen særregulering, hvor loven siger, at det må man ikke. Men ifølge loven skal man folde sin stemmeseddel sammen, så ingen kan se, hvad man har stemt, og det er derfor forbudt at flashe sin stemme fra stemmeboksen, siger valgkonsulent for Økonomi- og Indenrigsministeriet Christine Boeskov til Ekstras Bladet.

Selv om valg-fies er ulovlige, findes der ingen straf for at overtræde reglerne.

Ved Europa-Parlamentsvalget 25. maj sidste år brød adskillige danskere valg-fie-reglen - blandt andre den konservative borgmester i Helsingør Benedikte Kiær.

Det lader dog til at det er gået helt henover hovedet på den socialdemokratiske folketingskandidat Mette Reismann. Hun har lagt et billede på sin Facebook-profil af en stemmeseddel fra folketingsvalget 2015 med et rødt kryds ud for hendes navn.

Efterfølgende skriver hun, at hun slet ikke selv har taget billedet, da hun endnu ikke har stemt.

- Kan nu forstå, at det er ulovligt med valg-fies, så pas på med det. Men du må stadig gerne sætte kryds ud for mig, lyder det.

Se Klaus Riskærs overraskende kryds

Fylder du 18 år i dag, og skal du stemme, så vil vi meget gerne i kontakt med dig. Skriv til ehren@eb.dk og oplys navn og telefonnummer, så vi kan få fat i dig.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+