Avis: Blair gav USA støtte til Irak-krig et år i forvejen

Tidligere britisk premierminister lovede ifølge notat støtte til USA i Irak allerede i marts 2002

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Storbritanniens tidligere premierminister Tony Blair lovede allerede et år før, at krigen i Irak i 2003 begyndte, at støtte USA i en eventuel invasion af landet.

Det viser et lækket notat fra Det Hvide Hus, som den britiske avis Mail on Sunday bringer søndag.

Notatet er skrevet af den daværende amerikanske udenrigsminister, Colin Powell, 28. marts 2002 og blev sendt til USA's præsident George W. Bush kort forinden, at Tony Blair skulle besøge ham på hans ranch i Texas.

- Hvad angår Irak, er Blair med os, hvis militære operationer skulle blive nødvendige, skriver Powell blandt andet i notatet, som Mail on Sunday kalder en "rygende pistol".

Over for den britiske befolkning sagde Tony Blair, at han arbejdede på en diplomatisk løsning i Irak.

Men at dømme ud fra notatet arbejdede Blair i lige så høj grad på at vinde global opbakning til en militær intervention mod Saddam Hussein i Irak.

- Han vil præsentere dig for de strategiske og taktiske overvejelser, som, han mener, vil styrke den globale støtte til vores fælles sag, skriver Powell til Bush og tilføjer, at Blair har evnerne til overbevise den britiske befolkning.

Mail on Sunday skriver, at John Chilcot, leder af den britiske undersøgelseskommission om Irakkrigen, sandsynligvis ikke kender til notatet.

I Danmark lukkede Venstre-regeringen tidligere i år Irak-kommissionen, kort før at de første afhøringer skulle begynde.

Men ifølge et klassificeret mødereferat fra Statsministeriets arkiver, som Politiken i juli skrev om, meddelte tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen allerede på et møde 27. marts 2002 med den daværende amerikanske viceforsvarsminister Paul Wolfowitz, at "Danmark ville til sin tid utvivlsomt yde sin støtte".

Det var dagen før, at Colin Powells notat er dateret.

Tilbage i marts 2002 afviste Anders Fogh Rasmussen over for offentligheden, at der var taget stilling til en mulig dansk deltagelse i krigen i Irak.

Dokumenterne, som Mail on Sunday bringer, stammer fra en række e-mail fra Hillary Clintons meget omtalte, private e-mail-server.

43 kommentarer
Vis kommentarer