Liberal Alliances transportminister Ole Birk Olesen måtte fredag lægge ryg til en bredside af kritik fra Dansk Folkepartis Kim Christiansen.
- Set fra min stol kom Ole Birk ufatteligt skævt ind i jobbet som minister. Han kom med en arrogance og en attitude om, at 'nu skal min politik bare igennem', sagde Kim Christiansen bl.a. til DR.
DF'eren opfordrer i samme åndedrag ministeren til at låse sig inde i Transportministeriet og få læst op på de forlig, som findes på hans område, så han kan ankomme mere velforberedt til fremtidige forhandlinger.
Men hvad DF-ordføreren ikke fortæller er, hvad det er for episoder, som gør, at der har bredt sig en opfattelse på Christiansborg af, at transportministeren har fået en skæv start.
Ekstra Bladet har løbende siden LA's indtræden i regeringen talt med kilder med kendskab til forhandlinger, hvor Ole Birk Olesen har siddet for bordenden. Kilderne vil forblive anonyme af hensyn til fremtidige forhandlingsforløb.
Kilderne fortæller samstemmende om især to konkrete episoder, hvor Ole Birk Olesens håndtering af forhandlinger er blevet opfattet som skudt ved siden af.
Første uheldige episode opstod, da partierne mødtes til de første forhandlinger om den nye taxilovgivning, der allerede var i støbeskeen, inden Ole Birk Olesen satte sig i ministerstolen.
Hans Engell: DF er klar til at vælte LA-ministre
DF i hårdt angreb på transportminister
DF-top støtter skarp kritik af to LA-ministre
Ved den lejlighed løb samtalen fuldstændig af sporet, fordi Ole Birk Olesen skød med verbale kugler mod Socialdemokratiets og Dansk Folkeparts forhandlere Rasmus Prehn og Kim Christiansen, efter det stod ham klart, at de to partier dannede fælles front.
- Der er jo ingen, der siger, jeg skal lave en aftale med S og DF, spyede Ole Birk Olesen ud i lokalet.
Bemærkningen blev efterfulgt af en 'pinlig pause', inden Ole Birk Olesen vendte sig mod forhandlerne fra Enhedslisten og SF.
- Hvad med Enhedslisten og SF?, spurgte transportministeren.
SF's forhandler Karsten Hønge afviste Ole Birk Olesen overraskende forslag. Og de tilstedeværende forhandlere var simpelthen målløse. Hvordan kunne minister tro, at en liberal taxiaftale kunne landes med hjælp af Folketingets mest venstreorienterede partier.
Sammenstød med regeringspartnere
Næste sammenstød mellem transportministeren og forhandlerne fra Folketingets partier fandt sted under en forhandling i den såkaldte grønne forligskreds.
Her spillede Ole Birk Olesen pludselig ud med at ville droppe en længe debatteret omfartsvej omkring Ribe. I stedet ville han bruge pengene andetsteds.
Men omfartsvejen om Ribe er der altså indgået aftale omkring i en bred forligskreds.
De første til at hælde Ole Birk Olesen ned af brættet var forhandlerne fra LA's regeringspartnere i Venstre og Konservative, Kristian Pihl Lorentzen og Rasmus Jarlov.
- Vi føler os forpligtet af forlig, lod de samstemmende forstå.
Herefter opstod en akavet ordveksling mellem Rasmus Jarlov og Ole Birk Olesen om, hvorvidt de to havde talt i telefon med hinanden eller ej forud for mødet.
- Jeg har ringet til dig, lød det fra Ole Birk henover forhandlingsbordet
- Nej, du har ej, kom det skarpt retur fra Rasmus Jarlov.
Ole Birk: Plads til uenighed
En kilde fortæller desuden, at Ole Birk Olesen på selve dagen for offentliggørelsen af taxiaftalen - som til LA's store fortrydelse kan betyde Ubers endeligt i Danmark - højlydt mobbede S og DF med deres i hans øje bagstræberiske politik, hvilket ikke lige frem bidrog til den positive stemning.
Ekstra Bladet har været i telefonkontakt med Ole Birk Olesens særlige rådgiver og forelagt ham de konkrete episoder bag de lukkede døre. Han meddeler, at Ole Birk Olesen ikke har yderligere at tilføje til kritikken af hans indledende måneder som minister.
I en mail til DR skrev han tidligere på ugen, at han har stor respekt for Kim Christiansens lange erfaring som transportordfører, men at der skal være plads til politisk uenighed.