Bag lukkede døre: Støjberg og Pind i højlydt skænderi

Venstre-topministre i hård konfrontation om bederum på skoler

Inger Støjberg og Søren Pind endte i højlydt konfrontation på et gruppemøde. Foto: Jens Dresling
Inger Støjberg og Søren Pind endte i højlydt konfrontation på et gruppemøde. Foto: Jens Dresling

Der er udbrudt internt slagsmål i Venstre om udlændinge.

Bag lukkede døre skændes flere profiler om partiets linje på området. Ikke mindst bød et lukket møde tirsdag i partiets folketingsgruppe på en højlydt konfrontation mellem integrationsminister Inger Støjberg og uddannelsesminister Søren Pind.

Det fortæller flere Venstre-kilder, der var til stede på mødet, uafhængigt af hinanden til Ekstra Bladet.Da det er 'forbudt' at referere fra den slags møder, ønsker ingen af dem at stå frem ved navn.

En kilde beskriver, at Støjberg og Pind direkte 'råbte ad hinanden' - mens andre beskriver ordvekslingen som 'højlydt' og 'hård', da de to ministre diskuterede forbud mod bederum på uddannelsesinstitutioner.

Støjberg slog utvetydigt fast, at hun vil have bederummene fjernet fra skolerne. Men det var absolut ikke sød musik i Søren Pinds ører.

Uddannelsesstederne skal selv skal bestemme den slags lokalt, lød det fra uddannelsesministeren under den 'bastante meningsudveksling'.

Se også: Intern S-ballade om bederum: Jeg gider ikke spille skuespil

Dybt splittet
Flere Venstre-kilder forklarer, at konfrontationen mellem de to ministre blot er et blandt flere symptomer på, at Venstre er dybt splittet på udlændingespørgsmål.

- Vi taler til og ikke med hinanden, når det gælder udlændinge. Der er ingen 'nu står vi sammen-stemning', lyder det fra et medlem af folketingsgruppen.

Bederum var da heller ikke det eneste udlændinge-slagsmål, som udfoldede sig på tirsdagens gruppemøde.

En formulering om andelen af indvandrere i særlige boligområder har splittet partiets folketingsgruppe i to. Derfor forsøgte man at rense luften under gruppemødet.

Løkke blandede sig
Jan E. Jørgensen har ført an i kritikken af den omstridte formulering, der blandt andet slår fast, at det er Folketingets opfattelse, 'at danskere ikke bør være i mindretal i boligområder i Danmark'.

Under tirsdagens gruppemøde blev han blandt andet bakket op af partifællerne Bertel Haarder, Preben Bang Henriksen og Hans Andersen.

På den anden fløj stod Inger Støjberg sammen med sin tro væbner, integrationsordfører Marcus Knuth, samt den tidligere minister Hans Christian Schmidt.

Ifølge flere tilstedeværende kilder blandede Lars Løkke sig i debatten og sagde til Jan E. Jørgensen, at han godt kunne have kritiseret formuleringen mere elegant.

Samtidig løftede statsministeren pegefingeren over for den ansvarlige ordfører, Marcus Knuth. Ifølge statsministeren har Knuth været for dårlig til at forsvare Venstres politik i den konkrete sag.

Diskussionen fortsatte

Kampen om danskhed er så ophedet i Venstre, at den igen måtte tages op på et gruppemøde i går.

Dog kom det timelange møde i høj grad til igen at dreje sig om bederum på skoler og uddannelsesinstitutioner.

Venstres officielle position er lige nu på linje med regeringen, som opfordrer rektorerne til at tænke sig om, men man vil ikke forbyde bederum ved lov. Men på mødet fremførte integrationsordfører Marcus Knuth, at Venstre skal have en klarere holdning.

Det forklarer flere tilstedeværende fra mødet.

Sagen splitter Venstres folketingsgruppe så meget, at man i går besluttede, at der skal laves en tema-drøftelse i gruppen om bederummene.

Bøjet i neon og skåret ud i pap

Ekstra Bladet har forsøgt at få en reaktion fra Inger Støjberg og Søren Pind. Men ingen af de to har nogen kommentarer til Venstres interne møder.

Indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen har givet denne kommentar til danskhedsdiskussionen på gruppemødet:

'Mit ønske har været at rette op på den misforståelse, at man ikke kan være dansker, når man selv eller ens forældre kommer fra de varme lande. Det kan man naturligvis godt, og det er nu på gruppemødet blevet bøjet i neon og skåret ud i pap, så selv Pernille Skipper fra Enhedslisten kan forstå det', skriver han i en sms.

Liberalt dilemma

Tirsdag førstebehandlede Folketinget et beslutningsforslag fra DF, der vil pålægge regeringen at fremsætte et lovforslag om at forbyde bederum på alle offentlige uddannelsesinstitutioner.

Bederummene bliver primært brugt af muslimer - og kan ifølge DF og Socialdemokratiet bruges til at presse religiøse holdninger og levevis ned over hovederne på unge muslimer.

S er derfor enige med DF om, at bederum skal forbydes, mens VLAK-regeringen officielt mener, at de enkelte skoler selv skal lave regler for bederum.

Hvem er danskerne?

De fire partier i blå blok - VLAK samt DF - fremsatte tidligere på måneden et såkaldt 'forslag til vedtagelse' i Folketinget, som fastslår, 'at danskere ikke bør være i mindretal i boligområder i Danmark'.

Forslaget blev vedtaget med regeringspartiernes stemmer.

Der rejste sig dog lynhurtigt en kritisk debat om, hvem der må kaldes 'danskere'. For hvad så med udlændinge og efterkommere, som har fået dansk statsborgerskab? Til stor irritation hos DF - og internt i Venstre - var det blandt andre det største regeringspartis egen indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, som førte an ved at skrive på Facebook: 'Selvfølgelig er du dansker - det var en kvajet formulering'.

Jan E. Jørgensen fulgte op med en kronik i Berlingske, hvor han skrev: ' Det er synd for de mange danskere med udenlandske rødder, at de endnu en gang har fået at vide, at de ikke er danskere'.

281 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere