Bagkloge SF: Derfor fik vi kæmpe vælgerlussing

SF fik det dårligste valg i 38 år, og et vælger-paradoks kan forklare det dårlige valg, lyder analysen fra partiet selv

Gruppeformand Jonas Dahl og SF-formand Pia Olsen Dyhr. Polfoto: Niels Hougaard.
Gruppeformand Jonas Dahl og SF-formand Pia Olsen Dyhr. Polfoto: Niels Hougaard.

Nogle vælgere var sure over SF's håndtering af magten i regeringen. Andre var sure over, at SF pludselig midt i kaos over Dong-sagen, valgte at forlade selvsamme regering.

Konsekvensen var dog det samme, og det førte til en 'kæmpe vælgerlussing', hvis man skal bruge formuleringen fra SF's gruppeformand Jonas Dahl om det dårligste valgresultat i 38 år.

SF holder landsmøde denne weekend, og i den anledning har landsledelsen lavet en politisk årsberetning, hvor en analyse af sidste års folketingsvalg indgår.

'Vælgerundersøgelsernes baggrundstal tyder på at SF’s vælgere var påvirket af partiets regeringsdeltagelse og -udtræden, idet vi både tabte vælgere der var utilfredse med regeringsdeltagelsen og vælgere der var utilfredse med partiets udtræden', skriver landsledelsen.

Vælgerflugten fra venstrefløjspartiet gjorde, at SF kun fik 4,2 procent af stemmerne sidste år. Partiet mistede ni mandater og med måtte man nøjes med syv mandater og samtidig en tur i opposition.

Pia Olsen Dyhr holder sin tale til partisoldaterne på SF's landsmøde i Vejle. (Foto: Ernst Van Norde) Dansk politik Pia tordner mod banker: Opfør jer ordentligt

Kompromisser gjorde ondt
Gruppeformand Jonas Dahl erkender, at de to årsager til vælgerflugten er et paradoks.

- Det er to modsatrettede effekter, og det er en udfordring, som vi må tage på os, og vi må erkende, at vi lavede kompromisser, som gjorde rigtig ondt på mange SF'ere, siger han.

I landsledelsens beretning får de radikale også noget af skylden for vælgerlussingen.

'Selv om dagpengereformen var de borgerliges værk, blev dens konsekvenser for borgerne stadig mere tydelige under den efterfølgende regering. Og de Radikales blokering af andet end midlertidige løsninger gennem hele regeringsperioden gjorde dagpengespørgsmålet til en tabersag for centrum-venstre', står der i landsledelsens politiske beretning, som du kan læse i fuld længde her.

Hvor gik vælgerne hen?
SF har også set nærmere på, hvilke partier som nød godt af SF-flugten.

- Vi har mistet vælgere til både venstre og højre for os, men vores vælgere er særligt gået til Socialdemokraterne, siger Jonas Dahl.

SF fik i alt omkring 150.000 stemmer ved sidste folketingsvalg, og analysen går på, at omkring 60.000 tidligere SF-vælgere alene valgte at sætte kryds ved Socialdemokraterne i stedet for.

Landsledelsen ser også en tendens til en såkaldt præsident-valgkamp mellem Lars Løkke (V) og Mette Frederiksen (S), som ifølge SF har suget vælgere til sig.

'Da kampen mellem de to statsministerkandidater gik i gang, gik en del SF-stemmer til Socialdemokraterne – antagelig for at undgå Løkke som statsminister. SF tabte også stemmer til Enhedslisten og Alternativet' skriver landsledelsen.

Alternativets politiske ordfører Rasmus Nordqvist. Foto: Mathias Svold. Dansk politik Alternativet om kongehuset: Det har vi ingen holdning til

Sønderbombet parti
Da Pia Olsen Dyhr i begyndelsen af 2014 overtog det sønderbombede parti efter interne magtkampe og Annette Vilhelmsens exit lå vælgeropbakningen på under fem procent af stemmerne.

Under sin nye formand fik SF en smule medvind, hvis man skal tro meningsmålingerne. Den varede dog kun så længe,som rød blok fortsat var ved magten.

Pia Olsen og tropperne led som sagt et stort nederlag, og meningsmålingerne viser ikke øget tilslutning til SF-projektet.

Derfor er SF et parti i selvrangsagelse, som i weekenden holder landsmøde med omkring 400 personer tilmeldt.

- Der er ikke andet at gøre, end at rejse sig op fra det træ, hvor vi faldt, og vi har arbejdet siden valget med at bygge en ny organisation op, fordi vi blandt andet har måttet sige farvel til hver anden ansat i sekretariatet,

- Det giver selvfølgelig nogle udfordringer, som vi også mærker i folketingsgruppen, hvor vi har flere ordførerskaber og en større arbejdsbelastning. Men vi må prioriterer og så tage det lange seje træk, fordi der er plads til et parti, der både har et rødt og et grønt ben, siger Jonas Dahl.

Se også: SF-formand: Holger K. skabte SF's politiske platform

Kom ikke i medlems-mål
Det er ikke kun hos vælgerne, at SF går tilbage. Partiet kommer når ikke sit mål om en fremgang til 10.000 medlemmer, som blev lavet på sidste års landsmøde.

Olsen Dyhrs tropper må notere en tilbagegang på netto 326 medlemmer, og dermed er den samlede medlemsskare 8131 medlemmer. I årets løb er udmeldt 1162, mens kun 836 har meldt sig ind.

Partiformand Pia Olsen Dyhr mener, at forklaringen skal findes i en generel tendens til faldende medlemstal i de politiske partier.

Dansk politik SF: Indvandrerkvinder skal i uddannelse for at få kontanthjælp

108 kommentarer
Vis kommentarer