Bagmandspolitiet 'jagter' Britta: 'Vi har en ide om, hvor hun befinder sig'

Bagmandspolitiet betragter det som førsteprioritet i svindelsagen at anholde den 64-årige mistænkte - Britta Nielsen - og de har en god ide om, hvor hun gemmer sig

Britta Nielsens formodede svindel rammer nu helt konkret Danmarks svageste - hør mere her

Der er konfiskeret penge på konti i både Danmark og udlandet i svindelsagen fra Socialministeriet, og politiet har en ide om, hvor den internationalt efterlyste Britta Nielsen befinder sig.
 
Det oplyser vicepolitiinspektør Michael Lichtenstein fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet - kaldet bagmandspolitiet - der efterforsker den 64-årige Britta Nielsen, som er mistænkt for at have taget mindst 111 millioner kroner.

'Vi har en ide om, hvor hun befinder sig', siger vicepolitiinspektør Michael Lichtenstein i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet.

'Der er selvfølgelig nogle lande, som har større interesse end andre. Derfor samarbejder vi også med en række internationale myndigheder med henblik på at få hende anholdt hurtigst muligt', fortæller han.

Samtidig er der beslaglagt penge på både danske og udenlandske konti i svindelsagen, oplyser bagmandspolitiet.

'Det går fremad med efterforskningen, som kører i tre spor. Vi dokumenterer bevismateriale, vi sikrer værdier, og vi jagter den mistænkte', siger vicepolitiinspektør Michael Lichtenstein i en pressemeddelelse.

'Når det handler om at dokumentere, hvad der er sket, er vi langt. Når det handler om at beslaglægge værdier, er vi langt. Men vi mangler fortsat at få den mistænkte anholdt', siger vicepolitiinspektøren.

Første video: Se efterlyste Britta på bådtur
 
Førsteprioriteten er at anholde den 64-årige svindelsigtede Britta Nielsen, men det er vanskeligt, fordi hun 'formentlig' befinder sig i udlandet.

Britta Nielsen er internationalt efterlyst gennem Interpol, og en dansk domstol har varetægtsfængslet hende in absentia.

'Vi er heldigvis vant til at samarbejde med myndigheder i hele verden, og vi har et fantastisk godt netværk. Men der er naturligt nok forskel på at samarbejde med danske og udenlandske politikredse', siger vicepolitiinspektøren.

'Det kræver ekstra tålmodighed', forklarer Michael Lichtenstein, der af hensyn til efterforskningen ikke vil fortælle nærmere om, hvor bagmandspolitiet leder efter kvinden.

Den 64-årige Britta Nielsen er mistænkt for at ændre kontonumre på overførsler til udsatte grupper, så pengene i stedet havnede på hendes egne konti - heriblandt i Danske Bank.

Samtidig er den 'betroede medarbejder' mistænkt for at opfinde fiktive projekter, hvor pengene igen gik ind på hendes egne konti. Svindlen er angiveligt stået på siden 2002.

Bagmandspolitiet arbejder sammen med Kammeradvokaten for at indefryse værdier, der kan stamme fra Socialstyrelsen.

'Hvis det viser sig, at der kan gøres et strafferetligt ansvar gældende, er det selvfølgelig klart, at vi også skal have flest mulige penge tilbage i statskassen' siger vicepolitiinspektøren.

'Vi kan finde meget, men det sværeste er selvfølgelig at finde penge, der allerede er brugt', siger Michael Lichtenstein.

Foruden den 64-årige er tre personer sigtet for hæleri af særlig grov beskaffenhed.

Fakta: Den store svindelsag

Over en årrække - fra 2002 til 2018 - lykkedes det tilsyneladende en central medarbejder i Socialstyrelsen, Britta Nielsen, at flytte ikke mindre end 111 millioner kroner fra styrelsens kasser til sine egne lommer.

Den 64-årig kvinde er internationalt efterlyst.

Sagen blev offentlig kendt tirsdag i sidste uge, og efterfølgende er der kommet en række oplysninger frem og sagen:

* Britta Nielsen har vært ansat i Socialstyrelsen siden 1977. Frem til 26. september 2018 fungerede hun som afdelingsleder.

* Hun har modtaget dronningens fortjenstmedalje i sølv for sit mangeårige arbejde i styrelsen.

* Hun har en villa i Hvidovre ved København.

* Politianmeldt 25. september 2018 - mistænkt for groft underslæb.

* En intern undersøgelse peger foreløbig på, at kvinden har svindlet for 111 millioner kroner, som hun har overført fra Socialstyrelsen til egne konti. Ekstra Bladet har afsløret, at Britta Nielsen har brugt en konto i Dansk Bank til svindlen.

* Svindlen skulle være foregået fra 2002 til 2018, og de stjålne penge skulle være fordelt over 274 udbetalinger.

* Britta Nielsen var såkaldt superbruger af Socialstyrelsens it-systemer.

* I styrelsen har hun blandt andet været ansvarlig for satspuljen, der er penge øremærket særligt udsatte grupper i samfundet.

* Ekstra Bladet har afsløret, at svindlen foregik ved, at Britta Nielsen udnyttede sin adgang som superbruger til Socialstyrelsens tilskudsadministrations it-systemer til at indsætte sine egne kontonumre i forbindelse med anvisning af tilskudsmidler.

* Hun er formentlig på fri fod i udlandet og er derfor efterlyst internationalt.

* Britta Nielsen er blevet varetægtsfængslet in absentia - altså uden at være til stede - efter et retsmøde for dobbeltlukkede døre.

* Britta Nielsens advokat, Nima Nabipour, fortæller til Ritzau, at han er i kontakt med Britta Nielsen. Men han vil ikke røbe, hvordan hun forholder sig til sagen.

* Hun vil dog betale pengene tilbage, såfremt hun modtager en opkrævning, oplyser advokaten ifølge et dombogsudskrift fra Sø-og Handelsretten fra den 4. oktober, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

* Til Britta Nielsens adresse har der været knyttet et stutteri og en genbrugsforretning. Virksomhederne blev stiftet i 2006 og ophørte i 2016.

* Sø -og Handelsrettens skifteret har 4. oktober 2018 taget Britta Nielsen under konkursbehandling, da hun er blevet erklæret personlig konkurs.

* Herefter har en kurator beslaglagt en ejendom i Danmark, en ødegård i Sverige og ’et lille’ indestående i et dansk pengeinstitut.

* Britta Nielsens datter ejer to virksomheder i henholdsvis Holland og Tyskland. Virksomhederne har at gøre med køb og salg af heste.

* Ekstra Bladet har afsløret, at Britta Nielsen har investeret millioner af kroner i safariejendomme og jordbesiddelse i Sydafrika med sin søn. De har desuden købt to firehjulstrækkere i Sydafrika og en i Danmark. derudover har Britta Nielsen købt diamanter og dyre guldsmykker i landet.

* Ekstra Bladet har erfaret fra centrale kilder, at Britta Nielsen forklarede til sine omgivelser, at hendes afdøde mand kom fra en velhavende pakistansk familie – og at hun spenderede de arvede penge.