Bagmandspolitiet om fyret direktør i fortroligt dokument: 'Alvorlige sager'

Whistleblower i skandaleramt a-kasse oplyser i fortroligt dokument, at bagmandspolitiet kontaktede ham og bad om en redegørelse

Bagmandspolitiet bad ifølge whistleblower om skriftlig forklaring i sag om den fyrede a-kassedirektør, Michael Valentin. Foto: Ditte Lysgaard Holm/Ritzau Scanpix
Bagmandspolitiet bad ifølge whistleblower om skriftlig forklaring i sag om den fyrede a-kassedirektør, Michael Valentin. Foto: Ditte Lysgaard Holm/Ritzau Scanpix

Bagmandspolitiet gik af egen drift ind i den betændte sag om Akademikernes A-kasse, og vurderingen var, at det tydede på lovbrud.

Det viser et fortroligt bestyrelsesdokument, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

I dokumentet forklarer den whistleblower - som fik hele sagen til at rulle - at han uopfordret blev kontaktet af bagmandspolitiet, SØIK, 30. september. Det var tre dage efter den mørklagte fyring af direktør Michael Valentin.

’SØIK bad mig om skriftligt at redegøre for sagsforløbet ift Michael Valentins afsked og sende denne via en særlig krypteret mailadgang’, står der i det fortrolige bestyrelsesdokument.

Whistlebloweren sendte derefter ’en meget præcis redegørelse for vedtægtsbrud - og mulige lovbrud’ ifølge bestyrelsesdokumentet.

Her ses passagen om SØIK i det fortrolige dokument.
Her ses passagen om SØIK i det fortrolige dokument.
 

Politianmeldt for mandatsvig
Det fik bagmandspolitiet til igen at kontakte whistlebloweren. Denne gang havde ordensmagten en vurdering af sagen, og der var tale om ’alvorlige sager’.

’SØIK vendte i midten af oktober tilbage med en vurdering om, at det var alvorlige sager, og at et par af forholdene kunne tyde på lovovertrædelser’, fremgår det af dokumentet.

Sagen kort: Den mørklagte fyring

Michael Valentin blev fyret som direktør for Akademikernes A-kassen 27. september.

Baggrunden for den hidtil mørklagte afskedigelse er genstand for to undersøgelser.

Dels har Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering selv iværksat en tilsynsundersøgelse med bistand fra Kammeradvokaten. Denne er endnu ikke afsluttet.

Dels har Akademikernes A-kasses bestyrelse iværksat en advokatundersøgelse. Den er afsluttet, men bestyrelsesformanden, Allan Luplau, ønsker ikke at løfte sløret for dens indhold og konklusioner, fordi undersøgelsen vedfører 'en eller flere personalesager'.

Ekstra Bladet har dog afsløret, at advokatundersøgelsen bl.a. har omhandlet påstået chikane og mobning af tillidsfolk.

Ekstra Bladet har også afsløret, at a-kassen har politianmeldt Michael Valentin for at have modtaget returkommission i form af vinrejser for 40.000 kroner.

Samtidig har den fyrede direktør støttet Løkkefonden med 50.000 kroner for at få adgang til Lars Løkke, afslørede Ekstra Bladet. Det lykkedes, da Lars Løkke kom forbi Akademikernes A-kasse i februar 2015 til en times møde.

Ekstra Bladet har også afsløret, at a-kassens medlemmer betalte 400.000 kroner for Michael Valentins reception, da han blev 50 år i 2017.

En whistleblower mener, at topledelsen er 'fedt ind' i sagen.

'Der er et grundlæggende behov for at få ryddet op i den øverste ledelse af a-kassen', skriver whistlebloweren til medlemmerne af a-kassens to øverste organer - bestyrelsen og de 57 medlemmer af repræsentantskabet.

Ekstra Bladet har også afsløret, at Michael Valentin bookede lokaler på Johan Borup Højskole for 250.000 kroner, som aldrig blev anvendt. Senere kom han med i skolens bestyrelse.

Som følge af sagen har Michael Valentin fratrådt posten som formand for Folkemødet på Bornholm.

Interne mails, som Berlingske har afsløret, viser, at Michael Valentin godt vidste, at han som formand for Folkemødet og storsponsor i igennem a-kassen bestred en kritisabelt dobbeltrolle. Ikke desto mindre fortsatte han opretholdt han pengestrømmen fra a-kasse til Folkemødet på omkring 200.000 kroner årligt i årene '15 til '18.

Ekstra Bladet har tidligere afsløret, at a-kassen politianmeldte Michael Valentin for mandatsvig og for at have modtaget returkommission i form af vinrejser til fire kontinenter for 40.000 kroner.

Politianmeldelsen kom dog først 28. november - altså knap to måneder efter henvendelsen fra bagmandspolitiet.

Her ses passagen om SØIK i det fortrolige dokument.
Her ses passagen om SØIK i det fortrolige dokument.

Bagmandspolitiet henviser til Københavns Politi.

26 kommentarer
Vis kommentarer