Bagmandspolitiet snorksov: Britta blev indberettet for hvidvask i 2012

Fik indberetninger om den svindelsigtede Britta Nielsen for seks år siden, men reagerede ikke

Bagmandspolitiet snorksov: Britta blev indberettet for hvidvask i 2012

Dette er bare seneste udvikling i sagen - få overblikket over forløbet her.

Bagmandspolitiet (SØIK) blev allerede for seks år siden advaret om, at der var foretaget en række mistænkelige transaktioner fra en konto i Social- og Integrationsministeriet til konti, der tilhører Britta Nielsen - men man reagerede ikke.

Det viser en kritisk gennemgang af såkaldte hvidvask-underretninger, som Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) har foretaget i forbindelse med den aktuelle efterforskning af sagen mod Britta Nielsen.

Og svindlen kunne derfor være blevet opdaget tidligere, erkender chefen for SØIK, statsadvokat Morten Niels Jakobsen, i en pressemeddelelse.

- I forbindelse med efterforskningen af den aktuelle svindelsag kan jeg helt nøgternt konstatere, at det daværende SØK blev advaret om nogle mistænkelige kontooverførsler tilbage i oktober 2012. Oplysningerne blev ikke efterforsket hos SØK, men alene oversendt til SKAT som en sag om mulig skatteunddragelse. Efter min vurdering var det en fejl, siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen.

Sigtelse: Her havnede Brittas svindelpenge

Siden den overhørte advarsel forsvandt i omegnen af 28 millioner kroner af de i alt cirka 111 millioner kroner fra Socialstyrelsen, som Britta Nielsen er sigtet for at svindle sig til.

Advarslen fra 2012 om mistænkelige kontooverførsler drejer sig om i alt 5 millioner kroner, som blev overført til den hovedmistænktes privatkonto og en erhvervskonto til et stutteri, som den 64-årige er indehaver af.

Men ud over at varsko SKAT blev der ifølge statsadvokaten ikke iværksat nogen egentlig efterforskning parallelt hos det daværende SØK dengang for seks år siden.

- Jeg kan frygte, at den hovedmistænkte dermed fik mulighed for at kunne fortsætte den formodede svindel, der måske kunne have været stoppet på et tidligere tidspunkt. Det kan jeg af gode grunde ikke vide noget om, men jeg kan helt nøgternt konstatere, at der var tale om en fejl, da advarslen ikke blev efterforsket til bunds. Den berettigede advarsel blev ganske enkelt fejlbehandlet, siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen.

SØIK har ved den kritiske gennemgang også fundet to underretninger om mistænkelige pengeoverførsler i september 2014 og august 2016, som vedrører andre personer end den hovedmistænkte. Disse underretninger indgår nu i den videre efterforskning.

Statsadvokat Morten Niels Jakobsen oplyser i øvrigt, at SØIK inden for de seneste to uger har fået helt nye oplysninger om mistænkelige overførsler, som nu sættes i forbindelse med den hovedmistænkte helt tilbage til 1997.

På denne baggrund har SØIK derfor udvidet gerningsperioden for den igangværende efterforskning om misbrug af midler i Socialstyrelsen til at omfatte perioden 1997 til 2018 - og ikke 2002 som hidtil. Dette har SØIK meddelt Socialstyrelsen.

- Vores efterforskning tyder på, at den mistænkte har svindlet i en længere årrække end først antaget. Nemlig helt tilbage til 1997. Det betyder også, at vi forventer, at det samlede beløb kan blive højere end 111 millioner kroner, siger Morten Niels Jakobsen.

Ekstra Bladet kunne tidligere i dag afsløre, at Britta Nielsen i følge sigtelserne brugte Danske Bank til at overføre svindelpenge til fra Socialstyrelsen – senest i januar 2018.

Ekstra Bladet har spurgt Danske Bank, om det var dem, der indberettede Britta Nielsen til SØIK i 2012, men det ønsker banken ikke at kommentere på - ligesom SØIK heller ikke har en kommentar til, hvem som indberettede Britta for seks år siden.