Bagmandspolitiet tæt på at lukke Britta-efterforskning

Efterforskningen mod Britta Nielsen er langt. Politiet er tæt på at kunne afgøre, om der kan rejses tiltale

Fredag var der pressemøde i Britta-sagen. Se med her.

De to undersøgelser i Britta-sagen, som fredag er blevet offentliggjort, vil indgå som brikker i efterforskningen af sagen.

Sådan lyder det fra politiinspektør Thomas Anderskov fra Bagmandspolitiet, der har sigtet Britta Nielsen, hendes søn, to døtre og svigersøn i sagen.

- Vi vil nu kigge ned i det materiale, vi har fået. Det vil vi sammenholde med de vidneudsagn, vi har fra centrale medarbejdere i Socialstyrelsen, som kan give os viden om de her spørgsmål, siger Thomas Anderskov.

I undersøgelserne er det kommet frem, at der fra 1993 til 2018 er forsvundet 120,6 millioner kroner fra Socialstyrelsen.

Det tidligere beløb, der har været fremme i offentligheden, var 111 millioner kroner.

Britta Nielsen har arbejdet med administrationen af offentlige tilskud siden 1977, men data frem til 1992 har været af dårlig kvalitet, og derfor har det ikke været muligt at afgøre, om der også er forsvundet penge i den periode.

Thomas Anderskov vil ikke gætte på, hvor stort det svindlede beløb ender på, og det er også for tidligt at sige, om sigtelsen bliver udvidet på baggrund af det nye materiale.

Politiet er dog tæt på at kunne afgøre, om sigtelsen også vil munde ud i en tiltale.

- Efterforskningen er en løbende proces. Vi efterforsker stadigvæk, og vi kigger på den rapport, vi har fået, og så træffer vi en afgørelse derfra, siger Thomas Anderskov.

Ifølge undersøgelsen er langt størstedelen af den formodede svindel foregået ved, at Britta Nielsen opdigtede fiktive projekter og foreninger og overførte pengene til sine egne bankkonti.

Thomas Anderskov vil ikke oplyse, hvor mange penge der er blevet beslaglagt i sagen, men at politiet fortsat arbejder på at finde værdi rundt i verden.

Sydafrikanske myndigheder har ifølge DR beslaglagt værdier for seks millioner kroner.

Kun Britta Nielsen og hendes søn sidder varetægtsfængslet i sagen, mens de tre øvrige er på fri fod.

Britta Nielsen er sigtet for databedrageri af særlig grov beskaffenhed. Straframmen er op til otte års fængsel.

Britta-sagen

Over en årrække – fra 1993 til 2018 – lykkedes det ifølge politiets sigtelser for 64-årige Britta Nielsen at flytte mindst 120,6 millioner kroner fra Socialstyrelsens kasser til egne lommer.

Britta Nielsen blev anholdt i Sydafrika den 5. november – og ankom til Danmark 9. november, hvor hun blev varetægtsfængslet.

I midten af december valgte hun frivilligt at forlænge sin varetægtsfængsling frem til 15. januar. Her valgte hun igen frivilligt at forlænge varetægtsfængslingen.

Hun er sigtet for bedrageri af særlig grov beskaffenhed, der straffes med op til otte års fængsel.

Hendes tre børn, Samina, Jamilla og Jimmy Hayat, er sigtet for groft hæleri, der kan give op til seks års fængsel.

De to døtre er i dag på fri fod, mens Jimmy ligesom sin mor stadig er varetægtsfængslet. Han nægter sig skyldig ligesom sine søstre.

Britta Nielsens svigersøn Kian Omid Mirzada, 37, blev tidligere på året ligeledes sigtet for groft hæleri i den store svindelsag. Han nægter sig også skyldig