Ballade hos Elbæks tropper: Storsponsors søn smidt på porten

Alternativets top har ekskluderet Rolf Jackson, der var med fra partiets spæde begyndelse, og som er søn af rigmand, der smed to millioner i partikassen

Uffe Elbæk. Foto: Jens Dresling
Uffe Elbæk. Foto: Jens Dresling

Der er ballade på Alternativets interne linjer.

Partiets absolutte top har valgt at ekskludere medlemmet Rolf Jackson, der dermed også er blevet smidt ud af Politisk Forum - et centralt organ, der fungerer som Alternativets politiske beslutningsenhed.

Rolf Jackson har taget til genmæle på Facebook, hvor han beskylder partiets ledelse for 'hykleri'.

Med eksklusionen er Rolf Jackson samtidig fortid som byrådskandidat i Odense, ligesom han ikke længere er medlem af bestyrelsen i Alternativets storkreds på Fyn.

At Rolf Jackson ikke er hr. hvem som helst i Alternativet, understreges af, at han var en del af den kreds af personer, der i sin tid stiftede partiet. Desuden er han søn af rigmanden bag bl.a. firmaet Urtekram, Ross Jackson, der i den grad har hjulpet Alternativet på vej ved i 2015 at donere to millioner kroner til partiet.

Har ikke levet op til ansvaret
Alternativets medlemmer på Fyn er blevet informeret om eksklusionen af Rolf Jackson i en mail fra forpersonen for partiets hovedbestyrelsen, Nilas Bay-Foged.

I mailen, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, kan man læse, at det udover hovedbestyrelsen er partiets Politiske Ledelse, der står bag beslutningen om at ekskludere Rolf Jackson. Alternativets Politiske Ledelse består af seks personer, herunder partiets leder Uffe Elbæk.

Over for medlemmerne på Fyn giver hovedbestyrelsens forperson ikke nogen konkret begrundelse for, hvorfor partitoppen har smidt Rolf Jackson ud af partiet.

Det forklares blot, at eksklusionen primært handler om, 'at Rolf Jackson, set med ledelsens øjne, ikke har levet op til det udvidede ansvar, der følger med at være politisk kandidat og tillidsvalgt.

'Hykleri'
På Facebook har Rolf Jackson også givet sin udlægning af sagen til Alternativets medlemmer på Fyn. Her kommer han heller ikke ind på den konkrete baggrund for, at han er blevet ekskluderet. Han lægger dog ikke skjul på sin utilfredshed med partiledelsen:

'Når Alternativets ledelse i praksis handler på måder, der er en manifestation af en gammel politisk kultur, samtidig med at de påstår at kæmpe for en ny politisk kultur, så er det hykleri', skriver Rolf Jackson.

Storsponsor: Det hænger ikke sammen

Ifølge rigmanden Ross Jackson har sønnens eksklusion fra Alternativet ikke nogen indvirkning på, hvorvidt han fremover vil donere penge til partiet:

- De to ting hænger slet ikke sammen. Han har sit eget liv, og jeg har mit. Så det har ikke noget med hinanden at gøre, siger Ross Jackson til Ekstra Bladet.

Han forklarer dog, at han umiddelbart ikke har planer om at give en ny donation til Alternativet.

- Det er ikke noget, jeg overvejer i øjeblikket, siger han.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Ross Jackson. Privatfoto
Ross Jackson. Privatfoto
 

Rolf Jackson om eksklusion: Det er meget usagligt

Over for Ekstra Bladet forklarer Rolf Jackson om eksklusions-sagen:

- Jeg har ikke gjort noget dramatisk. Der har været en række interne sager, hvor jeg mener, at ledelsen har været på kant med det, de har stillet medlemmerne i udsigt og de vedtægter, der lå. Det har jeg været med til at kritisere ledelsen for, og nu har de fået nok.

- Hvad går de sager ud på?

- Noget af det har handlet om processerne i Politisk Forum, hvor politikken skulle tilrettelægges, og i hvilken grad baglandet skulle inddrages i politikudviklingen, som er den grundlæggende ide i Alternativet.

- Jeg har været med til at kritisere ledelsen i en række tilfælde, hvor jeg mener, at hovedbestyrelsen har handlet på kant med vedtægterne i nogle interne sager, siger Rolf Jackson, der altså ikke ønsker at være alt for konkret i forhold til de sager, hvor han har været på kant med Alternativets ledelse af hensyn til partiet, som han stadig har stor sympati for.

Akutklausul
Han forklarer, at han særligt er harm over den måde, Alternativets ledelse har grebet eksklusionen af ham an.

- Jeg er blevet nægtet den sædvanlige eksklusionsproces, som kræver to tredjedels flertal i en lokalbestyrelse eller en storkredsbestyrelsen, som kræver involvering af konfliktmæglingsrådet, og som lægger op til, at man finder en mindelig løsning, hvis det er muligt. Hele sagen ville dog muligvis se anderledes ud i så fald, idet der næppe ville være opbakning til en sådan sag i baglandet.

- I stedet har ledelsen brugt en akutklausul, som er designet til at blive brugt i særlig grelle og akutte tilfælde, hvor Alternativet kan blive påført betydeligt skade i løbet af de tre-fire uger, som en almindelig sag ville tage. Den har ledelsen brugt i en sag, hvor der intet akut eller grelt er. Der har intet været om min person i offentligheden eller på anden måde, som har kunnet påføre Alternativet skade, mens sagen har stået på, siger Rolf Jackson og forklarer:

- Formelt er jeg blevet ekskluderet for på et internt forum at have kritiseret, at landsmødet var for dyrt for de enkelte medlemmer. Jeg synes, at det er meget usagligt. Dertil kommer brugen af en akut-klausul som efter min mening, og de jurister jeg har konsulteret, slet ikke kan anvendes her. Det er en tynd begrundelse og en stærkt kritisabel metode, som jeg derfor af principielle grunde ankede til vores vedtægtsudvalg, men som har stadfæstet den. Redegørelsen for vedtægtsudvalgets beslutning kommer torsdag d. 18. maj.

Har begået fodfejl
Trods kritikken af Alternativets ledelse er det vigtigt for Rolf Jackson at understrege, at sagen ikke er sort hvid, og at han dybest set ikke ønsker at brænde sine broer til Alternativet:

- Jeg er loren ved at udstille Alternativet, for jeg synes, at det er et godt projekt, som vil det rigtige. Men jeg synes, at ledelsen her laver en fodfejl. Det er dårlig dømmekraft, og en forkert måde at håndtere en intern konflikt på, som underminerer visionen om en ny politisk kultur. Men det virkelige issue er meget større: Hvordan kan vi alle være med til at bidrage til en mere oplyst, begavet og hensigtsmæssig beslutningskultur i vores samfund?

- Kan du sige dig fri for at have begået nogle dumheder i den her sag?

- Jeg har også begået nogle fodfejl. I nogle situationer, hvor der er foregået nogle uacceptable ting, har jeg f.eks. afbrudt ledelsen til et møde og sagt, at det ikke passede, hvad de sagde. Det er meget upassende at afbryde dem, men det, der foregik, var også meget upassende. Vi havde f.eks. en utrolig ensidig fremstilling af en sag fra ledelsen. Det var en intern personsag, hvor en af denne persons stærkeste kritikere fik lov til uimodsagt at komme med en fuldstændig ensidig præsentation. Så afbrød jeg, siger Rolf Jackson.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Rolf Jackson. Privatfoto
Rolf Jackson. Privatfoto
 

Forperson: Det er ikke hyklerisk

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Uffe Elbæk til sagen, men han henviser forpersonen for partiets hovedbestyrelsen, Nilas Bay-Foged.

Han ønsker ikke at komme ind på de nærmere omstændigheder bag eksklusionen, men slår fast, at den ikke hænger sammen med, at Rolf Jackson har kritiseret Alternativets ledelse:

– Det er ikke det at komme med kritik, eller at mene noget andet, der har været på spil. Vi har lavet en vurdering af, om han har levet op til det udvidede ansvar, der er for tillidsvalgte. Før det har vi haft en samtale med ham, hvor han havde en bisidder med, og der var et medlem af vores konfliktmæglingsråd til stede. Ud fra konkrete handlinger fra hans side gjorde vi det her klart, hvad vi så som uacceptabelt opførsel fra et ledende medlem af Alternativet.

Samtidig forsvarer Nilas Bay-Foged, at sagen er blevet behandlet som en akut-eksklusion:

-  Det var vores vurdering, at det var noget, der - for at citere vores vedtægter - aktuelt skadede partiet.

- På Facebook mener Rolf Jackson, at det er hykleri, det I har lavet. Hvad siger du til det?

- Der er også blevet råbt topstyring og meget andet. Men der er forskel på topstyring og så at tage et ledelsesansvar på sig. Jeg vil ikke mene, det er hyklerisk. Vi prøver at tage en beslutning på baggrund af, hvad vi mener, er bedst for organisationen.   

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen