Ballade i rød blok før lukketid: Støttepartier kræver svar

Enhedslisten og SF lægger pres på Helle Thorning-Schmidt og resten af regeringen bare få dage inden valget

Ballade i rød stue kort inden valget (Foto: Philip Davali/Jens Dresling/Henning Hjorth/Polfoto)
Ballade i rød stue kort inden valget (Foto: Philip Davali/Jens Dresling/Henning Hjorth/Polfoto)

Mens der - i hvert fald på overfladen - signaleres ro og sammenhold i blå blok, hvor selv Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er blevet bonkammerater, så er der ballade på rød stue.

I dagens udgave af Jyllands Posten kræver både SF og Enhedslisten, at Helle Thorning-Schmidt forklarer vælgerne, hvem der vil blive ramt af reformerne.

Og det skal alt sammen ske inden valget på torsdag.

- Mange arbejdsløse, førtidspensionister og langtidssyge er blevet hårdt ramt af regeringens hidtidige reformer. De mennesker fortjener et klart svar på, om de igen skal stå for tur efter valget, siger politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) til Jyllands-Posten

Det røde angreb kommer i kølvandet på de økonomiske udspil, som Socialdemokraterne og de Radikale fremlagde søndag eftermiddag.

Dansk politik Debatdøgnet: Se alt det bedste her

Det huer hverken Johanne Schmidt-Nielsen eller Pia Olsen Dyhr.

- Det er afgørende, at vi får et svar fra Socialdemokraterne på, om de vil velfærd eller skattelettelser som De Radikale. Vi har før set De Radikale gå i selvsving, hvis der ikke er nogen, der stopper dem, siger SF's formand til Jyllands Posten.

Thorning: Råd til velfærd
Ifølge Socialdemokraterne skal de offentlige udgifter skal stige 0,6 procent frem til 2025, lød det i går fra Helle Thorning-Schmidt, der sammen med Bjarne Corydon gav sit bud på, hvordan dansk økonomi skal udvikle sig frem til 2025.

Det er en stram kurs, understreger statsministeren.

- Det er ikke ret meget, men det er nok til, at vi kan udvikle vores velfærdssamfund, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt på et pressemøde om planen, som præsenteres under overskriften "En god økonomi kommer ikke af sig selv".

Hvis Helle Thorning-Schmidt bliver statsminister efter valget vil Socialdemokraterne fremlægge nye vækstinitiativer hvert år, lød det på pressemødet, og Socialdemokraternes formand lægger samtidig op til brede forlig på det økonomiske område.

Dansk politik LIVE-TV: Se Helles DF-stunt

- Vi er ikke bundet af vores parlamentariske grundlag. Vi gennemfører vores politik med dem, der ønsker at være med, siger statsministeren.

Radikale skattelettelser
Et par timer efter var det så de Radikales tur til at fremlægge deres bud, og her var pensionsalderen og flere udlændinge på programmet.

De Radikales fremtidige skattelettelser for 13 milliarder kroner skal finansieres ved at få flere udlændinge til Danmark og i job, og ved at få danskerne til at gå senere på pension allerede fra 2025.

- Det er ikke ved at rykke rundt på pengene eller spare os til det. Det er rent gennem reformer, at vi reelt kan lette skattetrykket for alle.

Dansk politik S angriber TV2: Helt uhørt at censurere kritiske Løkke-spørgsmål

- Det er gennemregnet, og pengene kommer dels af at fremrykke tilbagetrækningsreformen til 2025, og dels af at sænke beløbsgrænsen for, hvad udlændinge minimum skal tjene for at arbejde i Danmark siger Sofie Carsten Nielsen (R) til Ritzau.

Det er netop disse meldinger, der bekymrer SF og Enhedslisten.

150 kommentarer
Vis kommentarer