Ballade i S: Bødskov taler hash-Sass imod

Legalisering af stoffer er ikke Socialdemokratiets holdning. Og det bliver det heller ikke, siger Morten Bødskov efter kontroversiel udmelding fra Henrik Sass Larsen

Henrik Sass Larsen vil legalisere hashsalg. Hvorfor kommer han med den udmelding, og hvad betyder det for hans politiske karriere? Få svar her. Producer: Martin Lorentsen

Henrik Sass Larsen har igen stukket ild på bålet internt i Socialdemokratiet.

Sossernes gruppeformand foreslår i en ny bog en total afkriminalisering af brugen af alle hårde stoffer samt legalisering af hash, som staten tilmed skal stå for salget af.

Men det hverken er eller bliver Socialdemokratiets politik, slår tidligere justitsminister og nuværende retsordfører Morten Bødskov fast:

- Det er slet ikke Socialdemokratiets politik. Det kan forhåbentlig ikke overraske nogen. Og det bliver det heller ikke, siger Morten Bødskov til Ekstra Bladet.

- En legalisering af hårde stoffer og af hash vil have stor skadevirkning på unge mennesker på den korte og på den lange bane. Hvis man regelmæssigt indtager stoffer, skader det indlæringen voldsomt og skaber risiko for, at unge mennesker havner i kriminalitet. Det er det det diametralt modsatte af, hvad vi vil have for unge mennesker, siger S-retsordfører Bødskov, der dermed taler sin gruppeformand Henrik Sass Larsen midt imod.

Henrik Sass Larsen vil legalisere hash og lade staten stå for handlen. Foto: Stine Bidstrup Dansk politik Henrik Sass med vild udmelding: Vil afkriminalisere ALLE hårde stoffer

Københavns kommune har i årevis efterspurgt en legalisering af hash på grund af de problemer med bandekriminalitet, der udspringer af markedet for narkohandel. Netop dette er et af Henrik Sass Larsens argumenter for en en legalisering, som han giver udtryk for i bogen 'EXODUS - Vejen frem for centrum-venstre'. Her giver Henrik Sass udtryk for, at holdningen om afkriminalisering er hans egen.

Men ifølge Morten Bødskov vil en legalisering af hash få alvorlige konsekvenser for særligt sårbare unge.

- Sundhedseksperter peger på risiko for angst og panikreaktioner. Og risikoen er særligt stor for sårbare unge, som kan ende med psykotiske reaktioner. Så af den grund er det selvfølgelig ikke Socialdemokratiets holdning at legalisere hash. Og da slet ikke hårdere stoffer, siger Morten Bødskov.

- Når du og partiet er så arg modstander af en legalisering, er det så ikke skødesløst at have et medlem af ledelsen, der giver udtryk for det modsatte synspunkt?

- Jeg synes, det er fint, vi har debatten. Men der er en perlerække af tidligere socialdemokratiske justitsministre - herunder Mette Frederiksen og jeg selv, der har afvist, når eksempelvis Københavns kommune vil indføre en forsøgsordning. Vi bliver nødt til at se på hovedproblemet, som er efterspørgslen efter hash. Det er den, vi skal have nedbragt.

- Men skaber det ikke noget signalforvirring, når et medlem af jeres partis ledelse siger noget, der strider så meget imod jeres grundholdning?

- Jo, det er klart, vi har to modsatrettede synspunkter i den her sag. Det er relativt åbenlyst. Jeg synes omvendt det er fint, at vi debatterer en række synspunkter på det område. Også det, Henrik kommer med.

- Henrik Sass mener netop, at indsatsen mod narko har spillet fallit i løbet af de sidste 50 år, uanset hvad vi har gjort. Hvad siger du til det argument?

- Vil en legalisering af hash betyde, at Loyal To Familia, Brothas og andre forfærdelige mennesker vil smide hættetrøjerne og deres veste og sætte sig på skolebænken? Nej. Det tror jeg ikke. De finder noget andet kriminelt at tage sig til. Vi skal i stedet se på kerneproblemet, som er den store efterspørgsel efter hash og stoffer, siger Morten Bødskov.

Ekstra Bladet har onsdag morgen forgæves forsøgt at få en kommentar fra Henrik Sass Larsen.

231 kommentarer
Vis kommentarer