Ballade om barnebrude: Mette F's flygtninge-finte dumpet

Socialdemokratisk finte er i strid med loven, lyder det fra Inger Støjbergs ministerium

Mette Frederiksens socialdemokrater har forgæves forsøgt sig med en særlig finte i sag om barnebrude på asylcentre. Foto: Mads Nissen
Mette Frederiksens socialdemokrater har forgæves forsøgt sig med en særlig finte i sag om barnebrude på asylcentre. Foto: Mads Nissen

Mette Frederiksens socialdemokrater er rendt ind i et nederlag i sagen om barnebrude på de danske asylcentre.

Udlændinge- og Integrationsministeriet dumper ganske enkelt den finte, som partiet har udtænkt i forbindelse med et strammer-forslag fra Dansk Folkeparti.

DF ønsker totalt forbud mod, at de mindreårige brude kan bo sammen med deres ældre ægtefæller på asylcentrene. Altså skal myndighedernes mulighed for at give parrene dispensation med henvisning til FN’s Børnekonvention stoppes, hvis det står til partiet.

Groteske rettigheder
I sagen har Socialdemokratiet forsøgt sig med delikat balancegang.

Partiet, der på det seneste har gjort en dyd ud af at klæbe op ad DF på udlændingeområdet, værner på den ene side om, at Danmark skal leve op til sine internationale forpligtelser.

Men samtidig har Mette Frederiksen tordnet mod konsekvenserne ved at følge konventionerne i sagen om barnebrudene:

– Der blev det pludselig den voksne mands ret til at være sammen med sin familie, der gjorde, at vi ikke kunne skille dem ad på asylcentret. Det er jo helt grotesk. Selvfølgelig skal man ikke kunne gifte sig med en mindreårig og bo sammen med hende, når man er flygtning i Danmark, har hun sagt i folketingssalen.

Må ikke sove sammen
På den baggrund har Socialdemokratiet lanceret en helt særlig løsning:

I de tilfælde, hvor barnebruden og den voksne mand har fået dispensation til at bo sammen – for eksempel af hensyn til deres fælles småbørn – skal manden placeres et andet sted på asylcentret.

På denne måde kommer parret under ingen omstændigheder til at sove i samme seng.

– Det er vores vurdering, at det her godt kan sikres inden for den nuværende lovgivning og de gældende konventioner, og vi ser derfor ikke nogen grund til at ændre lovgivningen, har partiets ordfører på sagen, Mattias Tesfaye, sagt i Folketinget.

På den baggrund stemte Socialdemokratiet imod forslaget fra Dansk Folkeparti.

Umuligt at gennemføre
Men Socialdemokratiet kan godt glemme alt om at komme igennem med sin barnebruds-finte, lyder det altså fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

’Udlændinge- og Integrationsministeriet kan oplyse, at der ikke inden for rammerne af Danmarks internationale forpligtelser kan gennemføres en retsstilling som foreslået af Socialdemokratiet, hvorefter 16-årige asylsøgere i alle tilfælde – dvs. uden mulighed for at gøre undtagelse i særlige tilfælde – nægtes at sove sammen med en +18-årig ægtefælle eller samlever. Det skal i alle tilfælde bero på en konkret vurdering’, lyder det i et svar til Ekstra Bladet.

Inger Støjberg har ingen yderligere kommentarer til sagen.

Socialdemokratiet giver ikke op

Selv om Socialdemokratiet har modtaget en klar afvisning, giver partiet ikke op, lyder det fra Mattias Tesfaye. Målet er stadig at komme igennem med finten, så barnebrude og deres ægtefæller ikke bor sammen på asylcentrene.

– Det siger Støjberg så, at vi ikke kan af hensyn til konventionerne. Jeg synes, at det virker bizart, at vi ikke kan beskytte børn af hensyn til Børnekonventionen og menneskerettighederne.

– Så enten lyver hun – og det ville være helt vanvittigt – eller også fortæller hun sandheden, og det ville jo være endnu mere vanvittigt. Så det skal vi have fundet ud af, siger han.

Derfor har han bedt Inger Støjberg svare skriftligt på, hvilke domme fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol og udtalelser fra den FN-komité, der påser Børnekonventionen, der spænder ben for forslaget.

– Prøver I ikke både at blæse og have mel i munden: Både at fremstå kategoriske og samtidig også leve op til Danmarks internationale forpligtelser?

– Det kan godt være, at Mark Thorsen (Inger Støjbergs spindoktor, red.) mener det, men det er forkert.

– Vi har foreslået en praksis, hvor den voksne indkvarteres på samme asylcenter som barnebruden, men på et andet værelse. Så det ikke er staten, der stiller et soveværelse til rådighed for et barn og en voksen, der skal sove under samme dobbeltdyne. Det synes jeg ikke er at blæse og have mel i munden, siger Tesfaye.

DF: En rigtig dårlig undskyldning

Hos Dansk Folkeparti undrer udlændingeordfører Martin Henriksen sig over, at Socialdemokratiet ikke har stemt for DF’s barnebruds-forslag.

– Den krog, de hængte deres afvisning op på, eksisterer jo ikke. Forklaringen på, at de ikke stemte for, viste sig at være en rigtig dårlig undskyldning.

– Hvis Socialdemokraterne ville opnå det, som de siger, så skulle de have stemt for Dansk Folkepartis forslag. Det, Dansk Folkeparti har lagt frem, flugter jo med det, Mette Frederiksen har sagt i Folketinget.

– Ombudsmanden har opgjort, at det er otte par, der har fået dispensation for reglen om, at de ikke må bo sammen. Er det, I har gang i, ikke at skyde gråspurve med kanoner?

– Når det handler om at begrænse tilstrømning til Danmark, så er det klart, at det her forslag ikke rykker mest.

– Men hvis man er modstander af barnebrude, så er man modstander af barnebrude. Og så er én barnebrud én for meget. Det er så vigtig en principiel sag, at man bør sige fra, fastslår Dansk Folkepartis udlændingeordfører.

Sagen kort: Parrene fik lov til at bo sammen igen

Tilbage i januar sidste år beskrev Berlingske, at der var indkvarteret barnebrude på de danske asylcentre sammen med deres ægtefæller.

Det fik integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg op på dupperne, og 10. februar 2016 udstak hendes ministerium en instruks om, at ingen mindreårige asylsøgere skulle indkvarteres med deres ægtefælle eller samlever.

Allerede sidste efterår fik nogle parrene dog igen lov til at bo sammen, da det viste sig, at adskillelsen var på kant med FN’s Børnekonvention og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

I februar i år stemplede Folketingets Ombudsmand desuden Inger Støjbergs instruks om at skille de pågældende par som ulovlig.

Nu er sagen igen blusset op på baggrund af et beslutningsforslag, som Dansk Folkeparti har stillet i Folketinget.

Partiet vil ændre de nuværende regler, der foreskriver, at ’en mindreårig asylsøger må ikke indkvarteres sammen med en ægtefælle eller samlever, mens den pågældende opholder sig som asylsøger i Danmark, medmindre helt særlige forhold gør sig gældende’.

Myndighederne kan altså give dispensation fra reglen ud fra et individuelt skøn. Det kan for eksempel være tilfældet, hvis parret har børn, og den mindreårige på grund af for eksempel et handicap er ’klart afhængig af den myndige partners pasning og pleje og bistand til at drage omsorg for parrets børn’.

Med lovforslaget har Dansk Folkeparti ønsket at gøre op med denne dispensationsmulighed, så 'mindreårige asylsøgere under ingen omstændigheder indkvarteres med en eventuel samlever eller ægtefælle’.

Dette vil umiddelbart være i strid med Danmarks internationale forpligtelser, og samtlige andre partier stemte forslaget ned, da det i sidste uge var til afstemning i folketingssalen.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen