Ballade om Thornings kandidatur til FN-toppost

Udtalelser fra udenrigsminister Kristian Jensen kan svække Thornings chance for toppost, vurderer eksperter

Thorning var i denne uge til samtale via videolink hos et panel under ledelse af FN's vicegeneralsekretær, Jan Eliasson. Han ventes om kort tid at sende en anbefaling af tre navne videre til Ban Ki-moon. (Foto: Polfoto/Jonas Olufson)
Thorning var i denne uge til samtale via videolink hos et panel under ledelse af FN's vicegeneralsekretær, Jan Eliasson. Han ventes om kort tid at sende en anbefaling af tre navne videre til Ban Ki-moon. (Foto: Polfoto/Jonas Olufson)

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) balancerer på kanten af et diplomatisk selvmål, der risikerer at svække Helle Thorning-Schmidts mulighed for at få den eftertragtede post som FN's flygtningehøjkommissær.

Det vurderer en ekspert og to politikere, efter at Jensen i et interview med Politiken Søndag nedtoner Merkel-regeringens opbakning til tyskernes egen kandidat til FN-topjobbet: Nu kan tyskerne nemlig se sig tvunget til at vise, at de bestemt bakker op om kandidaten Achim Steiner.

I interviewet i Politiken forklarer udenrigsministeren, at han er i tvivl om, hvorvidt man kan betragte den erfarne FN-diplomat Achim Steiner, der siden 2006 har siddet i spidsen for FN's Miljøorganisation (UNEP), som Tysklands eller FN-systemets kandidat.

Men det er ikke Kristian Jensens indtryk, at Tyskland sætter alle sejl til for at få valgt Steiner.

- Nej, det er det ikke. Det er klart, at de bakker ham op. Men jeg møder ikke en offensiv tysk linje, når jeg snakker med mine europæiske kolleger, siger han til Politiken.

Professor i international politik Ole Wæver kalder meldingen for "usædvanlig" og "næppe noget, den tyske regering vil være glad for".

- Det er en udtalelse, som vil være fin nok, hvis vi antog, at vi levede i adskilte systemer, så den forblev i Danmark.

- I værste fald kan den tvinge den tyske regering til at lægge ekstra pres på for ikke at havne i den situation, at man bagefter kan sige, at det var nok, fordi de ikke bakkede kandidaten op, siger Ole Wæver fra Københavns Universitet til Politiken.

Helle Thorning-Schmidt fører i øjeblikket kampagne som regeringens kandidat for at overbevise FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, om, at hun er den rigtige til jobbet som flygtningehøjkommissær.

Thorning var i denne uge til samtale via videolink hos et panel under ledelse af FN's vicegeneralsekretær, Jan Eliasson. Han ventes om kort tid at sende en anbefaling af tre navne videre til Ban Ki-moon.

Udenrigsordfører Nick Hækkerup (S) undrer sig over Jensens udmelding:

- Man risikerer at tvinge tyskerne til at bakke kandidaten aktivt op. Og dermed at underminere den danske kandidat. Det virker på kanten af amatøragtigt, siger han til Politiken.

Thorning har ikke ønsket at medvirke i artiklen.

198 kommentarer
Vis kommentarer