Bander ude af kontrol: Papes slatne jernnæve

Justitsminister Søren Pape Poulsen(K) vil i dag endnu engang fremlægge nye tiltag mod banderne

- Jeg har jo den holdning, at det er en jernnæve, de skal mødes med. Simpelthen.

Sådan sagde justitsminister Søren Pape Poulsen(K) til Ekstra Bladet i april måned, da han blev spurgt om, hvordan han ville komme banderne til livs herhjemme.

Det skete, da Ekstra Bladet kunne afsløre, at en ny indvandre-rockerklub Guerilla Nation var kommet til Danmark kort tid efter, at regeringen sammen med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti havde indgået en aftale om en ny bandepakke, der ellers skulle få styr på bande-og rockerkriminaliteten herhjemme.

Her ses medlemmer fra den danske afdeling. Flere har domme for alvorlig kriminalitet. (PRIVATFOTO) Krimi Våben, likvidering og narko: Så hardcore er ny tysk rockerklub i Danmark

Og den seneste tid har yderligere understreget, at banderne med Loyal To Familia i spidsen i den grad blæser på Papes jernenæve og regeringens initiativer. Hen over sommeren er bandekonflikten blusset voldsomt op både i Århus og senest i København, hvor der de seneste knap to måneder har været 22 skudepisoder.

Se også: 22. gang på to måneder: Steg ud af bil og skød

Tre af dem skete i går aftes få timer efter, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og Rigspolitiet havde åbnet en mobil politistation på Nørrebro i forbindelse med den verserende bandekonflikt i København. I forbindelse med opsættelsen sagde Pape:

- Vi har også brug for at manifestere trygheden, og hvem der bestemmer. Derfor vil der fra i morgen (torsdag, red.) blive en mobil politistation på Nørrebro - som selvfølgelig skal være der, hvor det særligt presser sig på.

OVERBLIK: De københavnske gader er bandernes krigszone

I København har der siden midten af juni været et stort antal voldsomme opgør, som formodes at have tilknytning til den eskalerende bandekonflikt.

De mange skyderier har fået politiet til at oprette visitationszoner i dele af København.

En lang række af personer er blevet varetægtsfængslet i forbindelse med sagerne, men politiet er stadigvæk på jagt efter flere gerningsmænd.

Få et overblik over den seneste tids uroligheder i København:

* 4. august: Der bliver kort før klokken 13 affyret skud mellem to biler på Rovsingsgade i København. En bliver ramt.

* 2. august: En 24-årig mand bliver ramt i ballen, da to mænd på en knallert åbner ild i krydset mellem Tomsgårdsvej-Tuborgvej og Frederiksborgvej.

* 1. august: To mænd på knallert affyrer flere skud på Nørrebrogade. En mand bliver ramt i den ene balle.

* 28. juli: Flere skud bliver affyret i Mjølnerparken. Tre biler, men ingen personer bliver ramt.

* 25. juli: En 26-årig mand bliver ramt af to skud i benet, da en bil stopper op i Rovsinggade, og en mand affyrer 8-10 skud. Kort efter bliver to mænd på 23 og 29 år anholdt i Mjølnerparken. De bliver dagen efter varetægtsfængslet.

* 20. juli: Der bliver anmeldt skud i området ved Mjølnerparken. Vidner fortæller politiet, at to personer kom kørende på motorcykel og affyrede skud. Der er ingen anholdte, og tilsyneladende er ingen ramt.

* 19. juli: Der bliver skudt ved Krakas Plads på Nørrebro nær Haraldsgade. I en hæk finder politiet en pistol med skarpe skud. Ingen er anholdt, og ingen er tilsyneladende ramt.

* 18. juli: En mand bliver snittet overfladisk med en kniv på Tomsgårdsvej i Nordvest. Ingen er anholdt.

* 18. juli: Der er skyderi nær Tingbjerg Skole. Ingen bliver ramt, og ingen er anholdt.

* 18. juli: Der bliver skudt i Mjølnerparken. Ingen bliver ramt, og ingen er anholdt.

* 14. juli: En mand bliver stukket to gange i låret og en gang i ballen på Frederikssundsvej. Han bliver af tre mænd trampet i ansigtet. En 23-årig og senere en 19-årig blev efterfølgende anholdt og sigtet for grov vold. Politiet mener at vide, hvem den tredje er.

* 14. juli: Der er et skyderi på Mimersgade. Politiet finder efterfølgende afskudte hylstre, og dagen efter finder politiet et skudhul i en kaffebar på Heimdalsgade.

* 12. juli: Et medlem af Loyal to Familia bliver stukket med en kniv på Mosevej. Politiet eftersøger en navngiven person for at stå bag.

* 16. juni: Ukendte personer affyrer skud fra en knallert på Frederiksborgvej. To af skuddene rammer ruder i en kiosk og i en lejlighed. Intet tyder på, at nogen er ramt. Der er ingen anholdt.

* 13. juni: På Gadelandet i Husum kommer to personer på en knallert kørende forbi en gruppe personer om eftermiddagen. Den ene affyrer flere skud mod gruppen.

* 13. juni: Der bliver skudt på Bogtrykkervej i Nordvestkvarteret nær Tagensbo Skole natten til 13. juni. Politiet finder flere patronhylstre, men ingen gerningsmænd eller nogen ramte.

* 12. juni: Der er meldinger om skud på Amager. Ingen bliver anholdt, og ingen er tilsyneladende ramt.

Kilder: Københavns Politi og Ritzau.

Klokken 14 i dag vil Søren Pape Poulsen så fremlægge endnu et udspil for at få styr på bandekonflikten. TV2 erfarer, at regeringen som en del af det nye initiativ vil afsætte 15 millioner kroner årligt til politiets forebyggende arbejde i særligt udsatte områder.

Medlem af Folketingets Retsudvalg Trine Bramsen (S) hilser det nye initiativer velkomment:

- Vi har længe efterlyst, at regeringen går forrest og rent faktisk tager ansvar for det her. De har været helt usynlige indtil nu, og statsministeren har slet ikke været på banen i den her sag.

- Vi har selv fremlagt en række nye initiativer i forhold til blandt andet forebyggelse, sikring af vidner, bedre overvågningsredskaber til politiet og, at det skal være strafbart at rekruttere til banderne.  

Siden 2013 er der jo kommet 3 bandepakker,som Socialdemokraterne også har været med til at vedtage. Det har jo øjensynligt ikke hjulpet det store. Har politikerne været for blødsødne?

- Nej, det er noget vrøvl at sige. Det her handler om, at de kriminelle grupperinger hele tiden udvikler sig og derfor skal initiativerne gøre det samme og være lige i hælene på dem. Vi kommer ikke nogensinde til at stå med fiks og færdig løsning, så der aldrig kommer kriminalitet i verden. 

Bandepakkerne

På trods af at skiftende regeringer har fremlagt de såkaldte bandepakker, der skal styrke indsatsen mod rockere og bander, så har det bestemt ikke fået banderne og rockerne til at stoppe deres kriminelle løbebane. 

Den første bandepakke blev præsenteret i 2009 af daværende justitsminister Brian Mikkelsen og blev fulgt op i 2013, da den tidligere socialdemokratiske justitsminister Morten Bødskov fremlagde bandepakke 2.

I 2017 præsenterede justitsminister Søren Pape Poulsen(K) bandepakke 3, som er blevet indgået af regeringen sammen med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Det forventes, at hovedparten af det lovmæssige i pakken endeligt vedtages inden sommerferien. 

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen