Bange for vælgerne: LA aflyser SU-reform

Ingen har lyst til at lave en upopulær SU-reform, når danskerne snart skal stemme. Det vurderer uddannelsesordfører Henrik Dahl (LA), der derfor ikke tror på, at reformen kommer før et Folketingsvalg

Henrik Dahl synes det er hyggeligt at drikke kaffe med sine kollegaer i Folketinget, men han vurderer, at det ikke bliver til mere end kaffe, hvis der skal forhandles SU-reform i de kommende finanslovsforhandlinger til efteråret, når vi er så tæt på et Folketingsvalg. Foto: Lars Krabbe
Henrik Dahl synes det er hyggeligt at drikke kaffe med sine kollegaer i Folketinget, men han vurderer, at det ikke bliver til mere end kaffe, hvis der skal forhandles SU-reform i de kommende finanslovsforhandlinger til efteråret, når vi er så tæt på et Folketingsvalg. Foto: Lars Krabbe

De studerende kan ånde lettet op, når det kommer til en kraftig nedskæring i deres SU.

Det vurderer Liberal Alliances uddannelsesordfører Henrik Dahl. Dermed bliver den 20 procents nedskæring, som den tidligere V-regering i sin tid lagde op til, formentlig ikke til noget, skriver Børsen.

Til Ekstra Bladet forklarer Henrik Dahl, at han dybest set ikke tror på at en SU-reform bliver til, fordi der bredt i Folketinget ikke er det politiske mod til at tage upopulære beslutninger så tæt på et valg.

- Når et valg nærmer sig, så er der bare ikke rigtig nogen, der har lyst til at tage upopulære beslutninger, siger Henrik Dahl.

- Der er ikke nogen, der har mod på at se en masse demonstranterne nede på Slotspladsen og eller lyst til at blive udstillet i medierne, fortæller han.

Så meget får de studerende i SU

Satsen for en udeboende studerende på en videregående uddannelse er 6090 kroner om måneden før skat.

Danmarks udgifter til SU er gået fra en udgift på 11,5 milliarder kroner i 2000 til 20,5 milliarder i beregnet i 2017.

Den tidligere V-regeringen kom med et udspil tilbage i 2016, hvor de foreslog, at reducere SU'en med 20 procent, og erstatte det med et rentefrit lån.

Reformen skulle øge beskæftigelsen med 10.000 personer.

Da V-regeringen blev omdannet til VLAK med LA og De Konservative i november 2016 blev reformen udskudt, men det er stadig regeringens ambition at komme med en SU-reform.

Stadig regeringens ambition
V-regeringens oprindelige udspil til en reform blev udskudt, da den blev omdannet til en regering med LA og De Konservative i slutningen af 2016.

I det nuværende regeringsgrundlag gøres det klart, at det danske SU-system, er 'meget generøst', og at det skal tilpasses det niveau, der er i andre lande.

Ifølge finansminister Kristian Jensen er det derfor stadig regeringens ambition, at lave en SU-reform inden næste valg.

- Det er en del af vores regeringsgrundlag, at vi skal komme med en SU-reform. Timingen i det vil jeg ikke komme med nogen kommentarer eller bud på i øjeblikket, men vi mener, at det er vigtigt at lave en SU-reform, siger finansministeren til Børsen.

Gider ikke spilde tiden
SU-reformen skal forhandles i et forlig, hvor både regeringspartierne, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Radikale og SF skal deltage. Og det er blandt partierne, at Henrik Dahl ikke fornemmer nogen særlig stor mængde at beslutningskraft.

Uddannelsesordføreren synes kun det er godt, at finansministeren melder ud, at SU-reformen stadig er en ambition for regeringen, men det betyder ikke, at Henrik Dahl tror på, at der kan indgås et forlig om den.

- Jeg forsøger ikke at pege fingre af nogen. Det er psykologien i et valgramt Folketing, jeg tænker på. Vi skal samle hele Forligskredsen og lave en eller anden manøvre, som nødvendigvis vil føre til, at der er nogen, der føler, at de får mindre end andre. Det synes folk ikke er særlig sjovt, og så har vi balladen.

- Det er selvfølgelig altid er hyggeligt at drikke kaffe med ordførerne, men jeg tror bare ikke, der kommer til at ske særlig meget, siger Henrik Dahl.

Han understreger, at han ikke har nogen objektiv viden om, hvorvidt SU-reformen kommer med til finanslovsforhandlingerne.

Klogt at droppe det i regeringsgrundlaget
Til Børsen siger uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), at partiet ikke ser 'noget behov for at ændre SU-systemet', men at Dansk Folkeparti går med til forhandlingerne, hvis regeringen kommer med et udspil.

Socialdemokratiets uddannelsesordfører Mette Reissmann (S) siger også til avisen at det er klogt af VLAK-regeringen at droppe SU-reformen i et regeringsgrundlag.

105 kommentarer
Vis kommentarer