Banket på plads: Nu bliver han forfremmet

Thomas Danielsen bliver ny gruppeformand i Venstre og afløser Karsten Lauritzen. Han kommer med en friskbagt huskekage i bagagen fra Sophie Løhde om Venstres holdning til en rigsretssag mod Mette Frederiksen

Thomas Danielsen. Foto: Jens Dresling
Thomas Danielsen. Foto: Jens Dresling
Følg Politik

Thomas Danielsens (V) politiske øje er stadig blåt, efter han for mindre end en uge siden blev banket eftertrykkeligt på plads af Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde.

Nu bliver han forfremmet til den centrale post som Venstres gruppeformand på Christiansborg, efter Karsten Lauritzen har valgt at forlade politik.

Men selvom Thomas Danielsen fremover skal holde styr på hele Venstres folketingsgruppe, havde han for bare fire dage siden tilsyneladende ikke rigtig styr på sig selv, da han offentligt gentog, at der var grundlag for at sende Mette Frederiksen for rigsretten, selvom Minkkommissionen endnu ikke har afgivet dens beretning.

- Altså der er belæg for en rigsretssag. Alene ud fra regeringens egen redegørelse, forklarede han i et interview med Politiken, hvor han tilføjede, at kommissionen skulle bruges til at 'være med til at kvalificere anklageskriftet'.

Det affødte prompte en ørefigen fra Løhde, der som politisk ordfører hidtil har været Danielsens overordnede i gruppen.

'I Venstre respekterer vi Granskningskommissionens arbejde, og den skal have lov at gøre sit arbejde. I Venstre vil vi ikke foregribe, hvad kommissionen kommer frem til, og hvad den efterfølgende måtte give anledning til, herunder i forhold til rigsret. Det tager vi stilling til, når kommissionen har færdiggjort sit arbejde,' lød det i en skriftlig kommentar til Politiken, hvor Løhde skrev:

'Det vil jeg gerne slå helt fast på vegne af Venstre.'

Udskammede landsdommer
Danielsens insisteren på at hive statsministeren i rigsretten er anden gang på et år, hvor Venstre-politikeren gør sig bemærket med kontroversielle udmeldinger om eventuelle rigsretssager.

30. december 2020 problematiserede Thomas Danielsen i et nu slettet Facebook-opslag, at Instrukskommssionen, der skulle tage stilling til, om Inger Støjberg kunne komme for en rigsret, havde landsdommer Peter Mørk Thomsen som formand.

Peter Mørk Thomsen er samtidig formand for Flygtningenævnet. Og det fik Danielsen til at skrive, at 'rød blok har politisk valgt at nedsætte en kommission med næstformanden i Flygtningenævnet som bestemmende formand. Men i Danmark kan politiske modstandere heldigvis ikke dømme hinanden - heller ikke via politisk bestemte kommissioner.'

Angrebet fik imidlertid en række borgerlige politikere til at fare i flæsket på Thomas Danielsen.

- Vi vil ikke have amerikanske tilstande med fake news, stærk splittelse og en politisering af dommerstanden, lød det fra grundlovsordfører Mai Mercado (K) i Politiken.

- Derfor skal han passe på med at insinuere, at dommerne har en partiskhed. For os i Det Konservative Folkeparti er der ingen tvivl om, at danske dommere er uafhængige og upartiske.

Også Ole Birk Olesen gik frontalt til modangreb på Venstre-politikeren.

- Det må være, fordi han ikke ved, hvad Flygtningenævnet er, og hvad det laver. Men det fører til, at masser af Facebook-krigere nu er gået i gang med at sprede det fuldstændig forfejlede synspunkt, at man ikke kan sidde som formand for Instrukskommissionen, hvis man er dommer i Flygtningenævnet. Og det har Thomas Danielsen medvirket til, uanset om han har vidst, hvad han gjorde.

Kendt for kvotekonge-firma
I Ekstra Bladets spalter er Thomas Danielsen også kendt for at have firma med en storfisker, hvorefter han i hemmelighed blev vraget som Venstres fiskeriordfører.

Den sag kan du læse mere om her.

38-årige Thomas Danielsen gør desuden et stort nummer ud af, at han først og fremmest er vestjysk politiker:

På sin hjemmeside skriver han blandt andet:

'Alt jeg foretager mig på Christiansborg, udspringer fra Vestjylland. Jeg er landspolitiker, men jeg lægger ikke skjul på, at min virkelyst udspringer min hjemegn, som mit hjerte banker for.'

Danielsen: Nogle interviews har fremstået kludrede

- Thomas Danielsen, det er ikke mere end fire dage siden, at din politiske ordfører måtte banke dig på plads for dine udtalelser om en eventuel rigsretssag mod Mette Frederiksen. Kan du holde styr på hele gruppen, når du ikke kan holde styr på dig selv?

- Jeg kommer til at lede gruppemøderne, og jeg glæder mig til at repræsentere hele folketingsgruppen. Jeg har afgivet mange interviews, og nogle af dem kan godt fremstå kludrede og af meget lang varighed, hvorfor der kan komme flere forskellige ting frem, som kan være lidt svært at kommunikere. Men det ændrer ikke på, at jeg glæder mig til at tale på vegne af hele folketingsgruppen.

- Men hvordan kommer samarbejdet med resten af gruppeledelsen til at fungere, når det ikke er mere end fire dage siden, at du blev undsagt?

- Jeg er ikke i tvivl om, at den gode ånd, vi har i Venstres folketingsgruppe på nuværende tidspunkt - hvor vi diskuterer mangt og meget, men med et smil på læben - er noget, jeg er glad for at se, og noget vi måske har manglet, når vi kigger tilbage. Der er en meget stor fortrolighed og tryghed med hinanden i folketingsgruppen. Og forskelligheder, som vi selvfølgelig skal kunne rumme i et så stort parti som Venstre.

- Mange medlemmer af folketingsgruppen har forladt jer. Falder der ro på med dig som gruppeformand?

- Der er heldigvis faldet ro på. Det er en fantastisk dejlig folketingsgruppe at komme til gruppemøde i, netop fordi man kan se, at folk både smiler med munden og med øjnene, når vi diskuterer. Det er en helt anden folketingsgruppe, jeg træder ind i, så jeg forventer, at det bliver et let arbejde at overtage posten fra Karsten Lauritzen, siger Thomas Danielsen.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+