Annonce:
Annonce:

Barsels-bonanza: Politikerne freder sig selv - igen

Et nyt forslag om at øremærke 11 ugers barsel til faderen kommer ikke til at ramme politikerne i Folketinget. De kan nemlig fortsat tage et helt års barsel med fuld løn

Flere politikere på dette billede har siden valget i 2019 holdt barsel på politikervilkår, uden det influerede på partnerens barsel. Det gælder finansminister Nicolai Wammen, Troels Lund Poulsen, Mette Abildgaard og Thomas Danielsen. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Flere politikere på dette billede har siden valget i 2019 holdt barsel på politikervilkår, uden det influerede på partnerens barsel. Det gælder finansminister Nicolai Wammen, Troels Lund Poulsen, Mette Abildgaard og Thomas Danielsen. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Folketingsmedlemmernes lukrative privilegier bliver endnu en gang udstillet.

Et forslag om at øremærke 11 ugers barsel til faderen har splittet Christiansborg, men når det kommer til barslende politikere selv, ser virkeligheden helt anderledes og meget mere frivillig ud end øremærket barsel.

Medlemmer af Folketinget har nemlig langt mere gunstige barselsvilkår end de danskere, som de bestemmer over, og sådan fortsætter det ufortrødent.

Ifølge Forretningsordenen for Folketinget har et medlem af Folketinget ret til barselsorlov med fuld løn i op til 12 måneder - 52 uger - i forbindelse med graviditet og fødsel eller adoption, uden dette på nogen måde påvirker medforælderens barselsorlov.

Annonce:

Dermed kan en folketingspolitiker i princippet være på barsel i et helt år på fuld løn, mens partneren også tager eksempelvis 12 uger med løn eller barselsdagpenge.

Artiklen fortsætter under videoen ...

Ekstra Bladets journalist Brian Weichardt spurgte for nyligt ind til politikernes eftervederlag

Skærende kontrast
Politikernes frivillige og fleksible vilkår står i skærende kontrast til den nye aftale mellem arbejdsmarkedets parter, der dikterer en langt mere fast og ligelig fordeling af danskernes barsel.

Forslaget fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) lægger op til en øremærket barsel til faderen på 11 uger - ni mere end i dag.

Politikere på barsel

Disse politikere har siden valget i 2019 været på barsel mindst én gang med fuld løn og det skattefrie omkostningstillæg i behold. Vel at mærke, uden det influerer på partnerens barsel.

- Mette Abildgaard (K)

- Lotte Rod (R)

- Stinus Lindgreen (R)

- Christian Rabjerg Madsen (S)

- Nicolai Wammen (S) *barsel fra Finansministeriet

- Jens Joel (S)

- Mattias Tesfaye (S) *barsel fra Udlændingeministeriet

- Marie Bjerre (V)

- Thomas Danielsen (V)

- Troels Lund Poulsen (V)

- Lisbeth Bech-Nielsen (SF)

Det betyder, at en kvinde fremover maksimalt kan tage 41 ugers orlov mod 50 uger i dag, mens en mand fremover maksimalt kan tage 37 ugers orlov mod 34 uger i dag.

Annonce:

Hvor meget af barslen, der er lønnet, afhænger af den enkeltes overenskomst, men det er de færreste, der som folketingspolitikerne får fuld løn i hele barselsperioden.

Det er et EU-direktiv, der fastsætter, at Danmark inden august næste år skal øremærke minimum to måneder af barselsorloven til faderen.

Men EU-direktivet og forslaget fra FH og DA vedrører kun lønmodtagere, og da folketingsmedlemmer ikke er ansat på de vilkår, er de ikke forpligtet til at indrette sig efter dem.

Freder sig selv
Og politikernes egen, lukrative ordning står ikke umiddelbart til at blive ændret.

Henrik Dam Kristensen (S), der er formand for Folketinget, ønsker ikke at kommentere på medlemmernes barselsvilkår, så længe det ikke er et spørgsmål, der er blevet taget op eller drøftet i udvalget for forretningsordenen.

Præsidiemedlem Rasmus Helveg (RV) siger til Ekstra Bladet:

- Der er ingen planer om at ændre på forretningsordenen på vej gennem Præsidiet. Jeg synes heller ikke, det er en god ide.

Annonce:

Præsidiemedlemmerne Karen Ellemann (V) og Trine Torp er end ikke vendt tilbage på Ekstra Bladets henvendelse.

Ekstra Bladet har også tidligere beskrevet, hvordan politikerne bl.a. kan få ubegrænset sygeorlov pr. mail, modtage skattefrit tillæg under orlov og være længere på barselsorlov.  De optjener ligeledes eftervederlag under orlov.

Hummelgaard: EU burde blande sig udenom

 

Ligestillingsminister Peter Hummelgaard kalder det en ’rimelig diskussion’ at se på politikernes favorable barselsordning, men sender bolden tilbage til Folketinget og opfordrer ikke til en stramning af sine kollegers regler:

- Det er selvfølgelig en rimelig diskussion at have. Folketingets vederlag, pension og andre vilkår som barsel bliver fastlagt af Udvalget for Forretningsordenen. Jeg glæder mig i første omgang over, at FH og DA er blevet enige om en aftale, der gavner ligestillingen på arbejdsmarkedet og sikrer, at fædre har mere værdifuld tid med deres børn fra starten. Det gavner fædre, mødre og i særdeleshed børn, når begge forældre kan være sammen med børnene tidligt i livet, siger han i et skriftligt svar til Ekstra Bladet.

Ligestillingsministeren ville dog helst have, at EU havde holdt fingrene fra øremærkning af barsel:

- Jeg havde helst set, at EU havde blandet sig uden om øremærket orlov i Danmark. Det sagt – så er jeg helt enig i, at det er vigtigt at få en mere lige fordeling af barselsorloven. Jeg er glad for, at DA og FH aktivt har meldt sig på banen for mere fleksible rammer for forældreorlov.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Wammens barselsfest

Finansminister Nicolai Wammen (S) er blandt de politikere, der har mulighed for at maxe ud på barselskontoen, uden det går ud over deres partnere. Noget, finansminister Wammen gjorde så sent som i 2020. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Finansminister Nicolai Wammen (S) er blandt de politikere, der har mulighed for at maxe ud på barselskontoen, uden det går ud over deres partnere. Noget, finansminister Wammen gjorde så sent som i 2020. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
 

Landets kassemester har nydt godt af politikernes frynsegoder, når det kommer til kvalitets dikke-dikke-tid.

Finansminister Nicolai Wammen fik nemlig to måneders forældreorlov på fuld ministerløn, selvom hans kone havde opbrugt al den betalte barsel, som alle andre danske par kan få.

Det har Ekstra Bladet tidligere beskrevet, da Nicolai Wammen gik på forældreorlov i december sidste år.

Ekstra Bladet spurgte Finansministeriet, hvilken barselsordning Nicolai Wammen gør brug af. Men ministeriet henviste blot til Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.

Annonce:

Styrelsen bekræftede over for Ekstra Bladet, at politikeres barselsordning er rent tagselvbord for ministre:

'Der er ikke i ministervederlagsloven fastsat regler om en ministers ret til barselsorlov.

En minister er ikke undergivet et almindeligt ansættelsesforhold og er derfor heller ikke omfattet af de regler, der gælder for statsansatte i forbindelse med graviditet, barsel og adoption, ferie m.v.,' skrev styrelsen til Ekstra Bladet.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Lyt til 'Ingen kommentarer'

 

Ingen kommentarer - en podcast født i afmagt

Ekstra Bladets politiske podcast med journalist Brian Weichardt og politisk kommentator Joachim B. Olsen.

Lyt til alle afsnit gratis her.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Claus Hjort Frederiksen kræver åbenhed – men dørene smækkes i
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: