Barske besparelser i DR synes på vej

Regeringen tilbyder DF en stor beskæring af DR og en afskaffelse af medielicensen, skriver Politiken

Danmark Radio risikerer at få 12,5 procent færre dadler at rutte med. Foto: RitzauFoto
Danmark Radio risikerer at få 12,5 procent færre dadler at rutte med. Foto: RitzauFoto

En dramatisk beskæring af DR på 12,5 procent og en afskaffelse af medielicensen, som vi kender den, er en del af regeringens tilbud til Dansk Folkeparti om en skattereform.

Det skriver Politiken torsdag på baggrund af et aftaleudkast, som avisen er kommet i besiddelse af.

Indholdet i aftalen blev drøftet fredag 1. december mellem regeringen og støttepartiet. Udkastet indeholder ni konkrete initiativer.

Tulle: Vi forhandler stadig
Regeringen lægger også op til at indføre et nyt jobfradrag målrettet de lavestlønnede. Desuden skal elafgiften sænkes for både virksomheder og borgere.

Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, ville onsdag aften hverken be- eller afkræfte aftaleudkastet. Men gentog et ønske om at skære dybt i public service-stationens pengetank.

- Vi har foreslået en reduktion af DR’s midler, som er større end det tal du angiver dér (12,5 procent, red,). Så hvis det i givet fald er noget, der ligger på bordet, så er det nok noget der forhandles fortsat, siger han.

Udkastet beskriver også en sænkelse af bundskatten med mindre end en promille. Endelig lægges der op til at forhøje loftet over beskæftigelsesfradraget til en indkomstgrænse svarende til omkring 510.000 kroner.

Initiativerne skal indfases over en femårig periode frem til 2023.

Den præcise størrelse på fradrag og satser er ikke endeligt fastlagt. Men kilder i Dansk Folkeparti bekræfter, at partiet er blevet forelagt de ni initiativer, som altså fortsat ligger på forhandlingsbordet.

Ni hovedpunkter
Både finansminister Kristian Jensen (V) og De Konservatives chefforhandler, erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), oplyser, at regeringen og DF ikke står langt fra hinanden på skatteområdet.

Kilder i Dansk Folkeparti peger på, at man godt kan se sig selv i de ni hovedpunkter. Der kan dog stadig skrues på dem hver især.

Forhandlingerne om det næste medieforlig, der skal træde i kraft 1. januar 2019, indledes først formelt i det nye år. Men flere partier har spillet ud med forslag og tanker.

DF ønsker at skære DR med 25 procent og helt afskaffe DR's mulighed for selv at opkræve penge direkte fra danskerne via licensen.

Kulturminister Mette Bock (LA) har tidligere kaldt DF-forslaget om licensen for "spændende".

Licensen udgør i dag knap 2500 kroner årligt per husstand og indbringer omkring 3,7 milliarder kroner om året til DR.

340 kommentarer
Vis kommentarer