Bekymrede gymnasieelever om Løkkes plan: Han kan ikke stille garanti

Store ændringer på SU-området giver allerede de unge studerende grå hår. Nogle frygter ligefrem, det får konsekvenser for deres valg af uddannelse

Følg Politik

Få timer efter Lars Løkke Rasmussens fremlæggelse af helhedsplanen, da de sidste detaljer om SU-omlæggelse og ny pensionsalder var lagt frem, tog han på besøg hos dem, der i fremtiden muligvis kommer til at betale gildet.

I en skov af tunge TV-kameraer og udstrakte selfie-arme gik Lars Løkke Rasmussen gennem idrætssalen, hvor mange hundrede elever sad klar med spørgsmål om særligt én ting - omlægningen af SU'en, som ifølge 2025-planen skal skæres over, hvoraf halvdelen bliver et rentefrit lån.

- God Bless you, Lars, råber en ung mand, og bliver efterfulgt af sin kammerat:

- Hej, Lars! Hvorfor kommer du ikke i en limo?

En 'grineren' statsminister
Efter en regulær slåskamp for at få et lydanlæg til at virke, og få ordentligt billede på den yderst velproducerede video, gik storskærmen i gang. Billeder af Lars Løkke Rasmussen, der gik igennem en gul kornmark, mens krydsklip viste søde børnebørn, der skænkede mælk i et glas, skulle få de unge til at forstå helhedsplanen.  

En kamp om de unge gymnasieelevers dyrebare opmærksomhed satte nu ind. Og hans konkurrenter var svære at slå. Iphones med messenger-beskeder, Snapchat og hvisken i krogene fyldte salen under den fem minutter lange videopræsentation.

Måske var vi vidner til en erkendelse af, at videoen var for træg, tung og lang for de unge mennesker. Måske øjnede statsministeren simpelthen blot en mulighed for at sidde ned. Ikke desto mindre høstede han højlydte grin fra eleverne, da han pludselig satte sig blandt dem på de forreste rækker, og pegede interesseret og vittigt op mod skærmen.

Ungdomsoprør? Jamen go for it!
Ikke overraskende gik langt de fleste spørgsmål på ændringerne af SU-systemet, men kom ligeledes omkring de andre varme emner i regeringens netop fremlagte plan; skattelettelserne, asylpolitikken - sågar pensionsladeren. 

En af eleverne havde bidt mærke i Alternativets formands opråb til ungdommen efter omrokeringen af SU-midlerne:

- Uffe Elbæk opfordrer os til at starte et ungdomsoprør ovenpå denne her SU-nedskæring, som han kalder et massivt tillidsbrud. Jeg vil bare høre, hvad du synes om det?

Løkke bevægede sig efterfulgt af både fotografer og PET-agenter hen til spørgsmålets ejermand:

- Det kan jeg jo sådan set ikke bestemme. Altså jeg håber, I starter et ungdomsoprør, hvis politikkerne på Christiansborg ikke tager jeres udfordringer alvorligt. Det er jer der om en generation, sidder med udfordringen, hvis vi er blevet væsentligt fattigere end vores nabolande. Det med SU'en er skånsomme justeringer, som er nødvendige for os. Og jeg er ikke kommet her for at slå et oprør ned, hvis I har lyst til det, så 'go for it'. Men jeg synes faktisk, at det vi foreslår, er ret fornuftigt, svarer Løkke.

Laura Nyhuus drømmer om en plads som jura-studerende, når hun er færdig med gymnasiet i Roskilde. Men hun er bekymret for omlægningerne i 2025-planen. (Foto: Mogens Flindt)
Laura Nyhuus drømmer om en plads som jura-studerende, når hun er færdig med gymnasiet i Roskilde. Men hun er bekymret for omlægningerne i 2025-planen. (Foto: Mogens Flindt)

Ung gymnasieelev: Han stiller jo ingen garanti
Laura Nyhuus og hendes veninde står i midten af salen efter dialogmødet. Bag dem drukner Løkke i en blitzende menneskemængde, der tvinger folk op på stolene og stå, så de kan se ned i midten.

Laura bekymrer sig nu for sine planer om jura-studiet, fordi hun ikke bryder sig om at låne penge. Før mødet sluttede fik hun lejlighed til at stille Løkke et spørgsmål. Hun ville vide hvordan han havde tænkt sig at sikre kvalificeret arbejdskraft i fremtiden efter SU-nedskæringer, der risikerer at stresse de unge. 

Lars Løkke Rasmussen fremførte som tidligere på dagen argumenterne om, at omlægningen ville udvikle sig til en bedre og mere holdbar løsning i det lange løb. Ifølge regeringens plan, vil SU-ændringerne styrke den studerendes fokus på job.

Men den køber Laura Nyhuus ikke.

- Jeg tror min situation bliver stressende, hvis jeg hele tiden skal have fokus på, at jeg låner penge. Og hvis jeg tager et arbejde ved siden af, så får jeg simpelthen ikke tid til og fokus på mine studier, fortæller Laura til Ekstra Bladet.

-  Det her hjælper jo kun, hvis jeg kommer i arbejde, når jeg er færdig, og det kan statsministeren jo ikke garantere, afslutter hun.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+