Benhård Thorning inden topmøde: Bådflygtninge er Afrikas ansvar

Selv om Danmark sammen med resten af EU har beskåret søredningen i Middelhavet, så vil statsministeren ikke høre tale om, at Europa bærer et medansvar for de mange bådflygtninges triste skæbne

Helle Thorning-Schmidt rejser i dag til Bruxelles for at løse bådflygtninge-katastrofen i Middelhavet (Foto: Polfoto)
Helle Thorning-Schmidt rejser i dag til Bruxelles for at løse bådflygtninge-katastrofen i Middelhavet (Foto: Polfoto)

Mens justitsminister Mette Frederiksen forleden erkendte, at også Danmark må påtage sig et medansvar for flygtningekatastrofen på Middelhavet, så er hendes partiformand Helle Thorning-Schmidt anderledes hård i retorikken.

- Ansvaret må ligge i de afrikanske lande, siger Helle Thorning-Schmidt inden sin afrejse til EU-topmøde i Bruxelles, hvor netop sprøgsmålet bådflygtningens skæbne står øverst på dagsordenen.

Statsministeren afviser dermed, at Danmark eller andre EU-lande har ansvaret for bådflygtninge eller situationen i det krigshærgede Libyen, hvorfra de fleste bådflygtninge sejler mod den italienske ø, Lampedusa, eller Sicilien.

- Derfor skal vi tale med Den Afrikanske Union om, at de skal forbedre forholdene. Og vi skal tale med de enkelte lande om, hvordan de i højere grad kan bevogte deres egne grænser, siger Helle Thorning-Schmidt.

Statsministeren erkendte dog, at EU bærer et ansvar for at løse situationen i Middelhavet.

Hele Europa har et ansvar
Dermed fremstår Mette Frederiksen som den bløde af de to topfigurer hos Socialdemokraterne.

- Alle har et ansvar i den her situation. Vi ser hundredevis af mennesker, der mister livet og drukner i Middelhavet. Så ja, hele Europa har et ansvar. Det er selvfølgelig derfor, at Danmark går ind i situationen, sagde hun tirsdag til Ekstra Bladet.

Dansk politik - 21. apr. 2015 - kl. 18:39 TV: Justitsministeren: Danmark medansvarlig for flygtninge-katastrofe i Middelhavet

Enhedslisten er utilfredse
Enhedslisten er bestemt heller ikke tilfreds med regeringens hådntering af flygtningekatastrofen.

- Man kører videre med en forfejlet politik, som man tidligere har set har fejlet. Man støtter Triton-operationen, som ikke fokuserer på redning, og dermed kan vi ikke undgå lignende katastrofer i fremtiden, siger forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen (EL).

- Jeg synes det er en dybt kynisk strategi. Danmark burde gå efter at få redningsindsatsen forbedret, men det er desværre ikke statsministerens holdning.

Statsministeren afviste i øvrigt, at Danmark kan sende flygtninge retur til den afrikanske kyst, som det er kutyme i Australien, hvor Indonesien tager imod bådflygtninge.

Venstre støtter Thorning
Venstre bakker op om statsministerens linje.

- Statsministeren lægger op til, at vi fra dansk side støtter op om de initiativer, vi nu kan, og det bakker vi op om, siger EU-ordfører, Jakob Ellemann-Jensen efter mødet i Udenrigspolitisk Nævn.

Se også: Kynisk EU-chef: Vil ikke redde bådflygtninges liv

Mohamed Ali Malek og Mahmud Bikhit er blevet sigtet for uagtsomt manddrab i forbindelse med menneskesmuglerskibet, der kæntrede i Middelhavet søndag. (Politifoto) Krig & katastrofer - 21. apr. 2015 - kl. 14:41 Her er de første billeder af menneskesmugler-kaptajnen

Krig & katastrofer - 19. apr. 2015 - kl. 10:18 Et skib med 700 flygtninge frygtes kæntret

177 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere