Bertel i voldsomt angreb: 'Han er altid så helvedes klog'

For mange kloge hoveder bruger deres tid på at kritisere regeringen og den førte politik. I stedet burde de selv stille op til Folketinget og gøre en forskel, mener Bertel Haarder (V)

I et interview med Berlingske kritiserer Bertel Haarder de samfundsdebattører, der hellere vil kritisere regeringen og den førte politik end selv at stille op til Folketinget. Her meddeler han sit fortsatte kandidatur.

Bertel Haarder (V) har fået nok af smagsdommere og meningsdannere, der 'har en mening om alt' og som farer til tasterne, hver gang de føler sig forurettede.

I stedet burde kommentatorer og samfundsdebattører som Eva Selsing, Asger Aamund, Katrine Lilleør, Sørine Gotfredsen og Stine Bosse tage deres demokratiske ansvar på sig og stille op til Folketinget.

Det fortæller eks-ministeren i et interview med Berlingske.

- Det er ubestrideligt, at der rundt om i landet er masser af mennesker, som elsker at gøre sig kloge på politik, skriver om det i avisen, men ikke selv stiller sig til rådighed. Den kultur, synes jeg, vi skal ændre, siger den tidligere kulturminister i interviewet.

Journalister kvæler debatten
Bertel Haarder giver især medierne og kommentatorerne skylden for, at ellers dygtige personer afholder sig fra at 'stille sig til rådighed for folkestyret'. På Christiansborgs gange ser man - ifølge Haarder - journalister løbe rundt som 'blodhunde efter en ministre'.

Men politikerne bærer dog også selv en del af ansvaret, når de tager del i 'mundhuggeri, der ikke fører nogen steder hen', siger Haarder til Berlingske.

Bertel Haarder. Foto: Martin Zakora Dansk politik - 17. jan. 2017 - kl. 10:57 Chok: Bertel Haarder genopstiller

Især retter den erfarne Venstre-politiker sin kritik mod Eva Selsing og Asger Aamund, som han kalder for 'helvedes kloge'.

- Man kan jo tage nogle af de faste bloggere, man ser – også i Berlingske Tidende. Eva Selsing har en mening om alt. Hvorfor stiller hun ikke op? For slet ikke at tale om Asger Aamund, som er blevet pensionist (...) Han er altid så helvedes klog, når han skriver (...) Vi mangler lige præcis nogle af hans type med alt den erfaring og alt det krudt, han har. Hvorfor stiller han sig ikke op og holder sine brandtaler nede i Folketinget?, spørger den nu 72-årige politiker.

'Jeg er da lige glad'
Over for Ekstra Bladet uddyber Bertel Haarder sin kritik.

Underminerer det ikke den frie debat, hvis alle de, der blander sig, skal have et skrivebord på Christiansborg?

- Hvem har sagt, at alle skal melde sig? (...) Når man brænder så meget for politik og skriver så meget om politik, som de gør, så er det da nærliggende, at spørge, hvorfor de ikke vil stille op, fortæller Haarder.

Manden med de mange talenter - og ansigter må indstille sig på at slutte sin karriere som menigt folketingsmedlem. Foto: Martin Zakora Politik Sådan har du aldrig set ham før: Bertel Haarders liv i billeder

Ifølge Asger Aamund sidder der en masse 'kolbøtter' på Christiansborg, som afholder ham fra at stille op. Er du enig i det?

- Jeg ved ikke, hvad han mener med det, og derfor vil jeg ikke kommentere det.

Bertel Haarder var en af de ministre, der måtte vige pladsen, da den nye trekløver-regering så dagens lys sidste år. I stedet blev han tilbudt en tjans som generalkonsul i Flensborg.

Et job, Haarder først takkede ja til og siden opgav, da der opstod en masse polemik i grænselandet, der ikke ville af med den nuværende generalkonsul.

Tirsdag oplyste den erfarne politiker, at han genopstiller til Folketinget ved næste valg.

***Debattør: Bertel lægger ansvaret for sig

Ekstra Bladet har kontaktet Eva Selsing, Asger Aamund, Katrine Lilleør, Sørine Gotfredsen og Stine Bosse for at høre, om de vil tage imod Bertel Haarders håndsrækning. Samfundsdebattør og blogger for Berlingske, Eva Selsing, er den eneste, der er vendt tilbage.

Bertel Haarder kritiserer jer for at kaste jer over tastaturet, når I er vrede, i stedet for at stille op til Folketinget og gøre en forskel. Hvad mener du om det?

- Man siger jo, at det bedste angreb er et forsvar, og det er jo nok det, Bertel Haarder er ude i. Jeg har jo kritiseret regeringen, og måske er det et forsøg på at sige, at man ikke vil have kritik. Men det er da dejligt, at en mand i toppen af samfundet har bemærket, at jeg og andre skriver nogle ting, lyder det fra Eva Selsing.

Så vi kommer ikke til at se dig i Folketinget?

- Jeg er på fuldstændig rette hylde. Politikerne gør ikke noget, før der er en folkelig bevidsthed om problemerne, og jeg hjælper med at skabe den bevidsthed. Det er det lange stræk og idédebatten, der bevæger alt politik. Min sag er fædrelandet og mine børns fremtid - jeg er ikke i debatten, bare fordi jeg tilfældigvis 'har en holdning'.

Men har Bertel Haarder ikke ret i, at det er nemt nok at fare til tasterne, når man er uenig?

- Det er noget andet, der skal til at være meningsdanner. Det handler også om at tage modet til at tage nogle af de farligere debatter. Det er ikke spor nemt og ikke nødvendigvis noget, der kan sammenlignes.

Aamund: Kolbøtterne sidder på Borgen
Asger Aamund er ikke vendt tilbage på Ekstra Bladets henvendelser. Til Berlingske fortæller erhvervsmanden, at han har holdt for sig fra politik, fordi for mange politikere simpelthen ikke er kvalificerede nok, og fordi han som politiker vil være nødt til at indordne sig under den fælles linje i det parti, han skulle repræsentere.

- Jeg vil da sige, at hvis der havde siddet 178 folketingsmedlemmer, der var som Bertel Haarder, så havde jeg måske også meldt mig under fanerne, for han er en begavet politiker, som er lige den politikertype, som jeg efterlyser. Men sådan ser det altså bare ikke ud, for der findes kun én Bertel Haarder i Folketinget. Der findes også en hel del andre, som jeg har respekt for, og som jeg synes, er kompetente, men der er for mange kolbøtter for at sige det lige ud, siger han til Berlingske.

197 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere