Annonce:
Annonce:

Bertel sagde ja og nej: 28 personer siger nu ja

Den tidligere kulturminister Bertel Haarder (V) takkede nej til jobbet som generalkonsul i Flensborg. Nu har 28 personer søgt stillingen, hvor Lars Løkke (V) beskyldes for magtmisbrug

Bertel Haarder (V) blev tilbudt jobbet som generalkonsul i en regeringsrokade. Nu beskyldes Løkke for 'magtmisbrug'. Foto: Jonas Olufson
Bertel Haarder (V) blev tilbudt jobbet som generalkonsul i en regeringsrokade. Nu beskyldes Løkke for 'magtmisbrug'. Foto: Jonas Olufson
Annonce:
Følg Politik

To tidligere ministre sagde nej tak til stillingen som generalkonsul i Flensborg. Bertel Haarder (V) fik det tilbudt, og Eva Kjer Hansen mente først, at hun var en oplagt kandidat, og senere ville hun alligevel ikke, forklarede hun.

Udenrigsministeriet endte med at slå stillingen op, og nu har 28 personer skrevet og sendt en ansøgning, oplyser ministeriet til TV Syd.

Balladen om posten som Flensborgs generalkonsul har været en dramatisk affære, og den blussede for nyligt igen op.

Blandt vægtige stemmer i grænselandet er regeringen og ikke mindst statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) under hård beskydning.

Statsministeren har gjort sig skyldig i ’magtmisbrug’, som er ’hidtil ukendt i Danmark’, lyder det eksempelvis fra en af de helt tunge erhvervsfolk i grænselandet, den mangeårige direktør i en af Danmarks største transportvirksomheder, Mogens Therkelsen.

Annonce:

Løkke under anklage i konsul-krig: Grænseløst magtmisbrug

’En særlig karakter’
Kritikken kom i forbindelse med, at regeringen slog den vigtige stilling op på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Den beslutning stred direkte imod meldingerne fra ministeriet, da Venstre-veteranen Bertel Haarder i november blev tilbudt stillingen uden om ethvert stillingsoplag.

Nu kan du søge jobbet som konsul i Flensborg

Et jobtilbud, som Haarder vel at mærke fik i forbindelse med en regeringsrokade, hvor han vinkede farvel til posten som kulturminister.

Dengang forklarede Udenrigsministeriet, at stillingen ikke var opslået, fordi den gennem tiden har haft ’en særlig karakter’ i udenrigstjenesten.

Haarder endte imidlertid med at takke nej til jobbet, efter at der i grænselandet havde været hård kritik af, at den siddende generalkonsul, Henrik Becker-Christensen, blev smidt på porten mod sin vilje.

Grænsekrigen blusset op: 'Det har været et uskønt forløb'

Annonce:

Sorteper
Når Henrik Becker-Christensen ser tilbage, undrer han sig stadig over forløbet i forbindelse med, at han blev droppet på posten.

Ikke mindst studsede han over, at hans stilling ikke figurerede på en liste over ’ambassadørrokade 2017 samt ændringer i Udenrigsministeriets direktion’, som blev offentliggjort 17. november 2016 – 11 dage før, han blev ofret i forbindelse med regeringsrokaden.

- Det har altid været normal kutyme, at ændringer på poster – herunder på generalkonsulatet i Flensborg – vil stå på den liste. Derfor kom det også noget bag på os selv hernede, at jeg ikke skulle være her længere, siger Henrik Becker-Christensen, der blev sorteper, da Løkke forsøgte at skaffe en retrætepost på Bertel Haarder.

Skandaløst
Især én mand lever op til de opstillede betingelser, mener Mogens Therkelsen, arbejdende bestyrelsesformand og mangeårig direktør i H.P. Therkelsen i Padborg.

Annonce:

- Det er nøjagtig det, som Henrik Becker-Christensen til fulde opfylder, konstaterer Therkelsen, der som aktivt medlem af Udviklingsråd Sønderjylland samt medlem af Dansk/Tysk Transportkommission er en særdeles vægtig stemme i grænselandet.

Han finder det fuldstændig skandaløst, at Henrik Becker-Christensen blev ofret som en brik i Lars Løkke Rasmussens regeringsrokade.

Stadig optaget af sagen
Det gjorde Mogens Therkelsen opmærksom på, dengang han bl.a. skrev et vredt, personligt brev til statsministeren, og det gentager han i kontante vendinger i et nyligt debatindlæg i Flensborg Avis:

’Det er fra statsministerens side magtmisbrug som hidtil ukendt i Danmark’, skriver han.

Over for Ekstra Bladet forsikrede Mogens Therkelsen tidligere, at sagen absolut ikke er glemt i grænselandet:

- Sagen optager stadig folk rigtig meget. Der er rigtig mange mennesker, som har henvendt sig til mig og sagt, at de er glade for, at sagen ikke bare dør hen, sagde han.

Hovedrysten i grænselandet: Dybt beklageligt

Over for Flensborg Avis undrer flere centrale personer i Sydslesvig sig efter at have læst opslaget til jobbet som generalkonsul:

Annonce:

- Jeg forstår ikke, hvorfor Henrik Becker-Christensen ikke kunne fortsætte. Han har gjort et godt stykke arbejde, mener Flemming Meyer, landsformand for Sydslesvigsk Vælgerforening.

Han tilføjer over for Flensborg Avis, at hele forløbet har været dybt beklageligt.

Udo Jessen, formand for Skoleforeningen for Sydslesvig, mener heller ikke, at stillingsopslaget byder på en ny profil.

- Jeg kan ikke se, at der efterlyses noget, som Henrik Becker-Christensen ikke opfylder. Profilen matcher perfekt til vores nuværende generalkonsul, sagde han til Flensborg Avis.

Samuelsen: Regeringens beslutning

Ekstra Bladet bad i begyndelsen af maj Udenrigsministeriet om en kommentar til, hvorfor stillingen nu er slået op, når den i første omgang blev besat, uden at der havde været et stillingsopslag.

Men ministeriet henviser blot til Anders Samuelsens besvarelse fra et nyligt samråd. Her var udenrigsministerens melding, at man ville slå generalkonsulstillingen op, og at regeringen vil træffe ’den endelige beslutning om den konkrete stillingsbesættelse’.

Spørger man i Statsministeriet, henvises der til Udenrigsministeriet for et svar.

Annonce:

Spillet om konsulposten

17. november 2016: Udenrigsministeriet udsender liste over ’ambassadørrokade 2017 samt ændringer i Udenrigsministeriets direktion’. På listen står der intet om, at der skiftes ud på generalkonsul-posten i Flensborg.

28. november 2016: Bertel Haarder mister posten som kirke- og kulturminister i forbindelse med regeringsrokade.

30. november 2016: Udenrigsministeriet udsender en pressemeddelelse om, at regeringen ønsker at udnævne Bertel Haarder som generalkonsul fra september 2017.

Med beslutningen bryder regeringen med årelang tradition om at lade alle med interesse søge jobbet.

15. december 2016: Selv om han har betegnet det som sit ’drømmejob’, vælger Bertel Haarder at takke nej til stillingen som generalkonsul i Flensborg. Det sker efter massiv kritik af, at Henrik Becker-Christensen er blevet smidt på porten mod sit ønske.

’Posten er jo besat, og jeg vil ikke trænge mig på’, udtaler Haarder.

Ved samme lejlighed slår Lars Løkke Rasmussen dog fast, at rollen fremover skal udfyldes af en stærkere politisk profil.

2. maj 2017: Stillingen som Flensborgs generalkonsul bliver opslået på Udenrigsministeriets hjemmeside. Her søger man personer, der bl.a. har:

Kendskab til og interesse for det danske mindretal syd for grænsen, til regionen og til generelle spørgsmål med relevans for grænselandet.

Kendskab til danske,

lokale, regionale og tyske politiske forhold samt gerne eksisterende relevant netværk.

Erfaring med politisk interessevaretagelse, gerne fra centrale hverv i dansk politik.

7. juni 2017: 28 personer har søgt stillingen

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Vi har et samfund, hvor systemet er blevet vigtigere end borgeren

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: