Fronterne er trukket knivskarpt op internt i Venstre i en magtkamp, der trækker tråde til det dramatiske formandsopgør i partiet for godt tre år siden.
Det står klart, efter at Venstres folketingsgruppe i går holdt krisemøde om den sprængfarlige sag om statslån til alment byggeri. Et møde, hvorunder bølgerne gik således højt.
– Folk fik luft for deres utilfredshed, forklarer en Venstre-kilde, der deltog i mødet.
– Frustrationen var til at føle på i telefonen. Flere var utilfredse med forslaget, og mange var kritiske overfor den manglende inddragelse af gruppen, siger et andet Venstremedlem, der ikke ønsker at stå frem med navn af frygt for repressalier.
De personer, der ligger i infight i den aktuelle sag, er så godt som de samme, som bekrigede hinanden under det formandsopgør, der nær kostede Lars Løkke formandsposten i Venstre.
Rollerne er blot byttet rundt: Hvor Løkke-støtterne var i defensiven i 2014 i et forsvar for den siddende formand, er det nu dem, der tordner frem med kritikken.
Omvendt er kritikkerne fra formandsopgøret - med næstformand Kristian Jensen i spidsen - nu i den forsvarende rolle.
Ingen garanti
Ifølge Ekstra Bladets oplysninger holdt en række Løkke-støtter således ikke igen med kritikken under onsdagens telefoniske krisemøde.
Op imod ti medlemmer af folketingsgruppen gav direkte udtryk for, at de ikke kan garantere, at de vil stemme for lovforslaget om de statsfinansierede lån til det almene byggeri.
Blandt dem, som tog forbehold, var flere prominente Løkke-folk i skikkelse af Søren Gade, Hans Chr. Schmidt, Carl Holst, Jacob Jensen og Kristian Pihl Lorentzen.
For Pihl Lorentzens vedkommende var det udelukkende hårdt pres fra baglandet, der gjorde, at han så sig nødsaget til at lægge afstand til Løkke under formandsopgøret.
Kritik af Gade
Undervejs tog Kristian Jensen omvendt ordet og forsvarede regeringens forslag.
Han blev ifølge Ekstra Bladets oplysninger bakket op af flere af sine trofaste disciple fra formandsopgøret: Skatteminister Karsten Lauritzen, Louise Schack Elholm, Michael Aastrup Jensen samt Preben Bang Henriksen.
Flere af Jensen-støtterne benyttede desuden lejligheden til at kritisere gruppeformand Søren Gade for at kickstarte debatten i offentligheden med et særdeles kritisk indlæg i Holstebro-Struer Dagblad.
Kritiske mails
At der i høj grad er krig på kniven i Venstre, blev understreget op til onsdagens krisemøde.
Her kunne Ekstra Bladet bringe en række interne mails, hvor Venstre-folk rejser en hård kritik af lovforslaget om statslånene til alment byggeri.
Samtidig er flere folketingsmedlemmer tossede over, at de ikke blev orienteret om lovforslaget, før regeringen gik ud med det i offentligheden.
Hvis man i Venstre havde ønsket ro på bagsmækken frem mod det efterårets vigtige kommunalvalg, så er dette ikke just gået i opfyldelse.
Her er fronterne
Flere af de samme personer, som bekrigede hinanden under formandsopgøret i 2014, er igen endt i en magtkamp. Dette kom ikke mindst til udtryk under et ophedet, telefonisk gruppemøde onsdag.
Her kan du se, hvilke Venstre-folk der bl.a. står hver sin side i sagen om statsfinansierede lån til alment byggeri. Eller med andre ord: Hvem der er gået op mod Kristian Jensen, og hvem der støtter ham.
Kritikerne:
Støtterne:
Jensen om Venstre-lækage: Det kan være hacket
Finansminister og Venstres næstformand Kristian Jensen spekulerer i, om medierne har brugt ulovlige metoder for at få fingre i de mange interne mails.
– Det kan jo være, at det er blevet hacket, siger Kristian Jensen.
– Det er jo ikke til at vide, og jeg har ikke set, hvordan I har modtaget det, om det er fra Wikileaks eller andre. Men hvis du fortæller mig kilden, så fortæller jeg, hvad jeg synes om det, fortæller han.
Finansministeren forklarede den fremmødte presse på Christiansborg, at forslaget om direkte statslån i stedet for en statsgaranti har rod i V-regerings tid under Inger Støjberg (V) i boligministeriet i 2016.
– Sagen har kørt, mens Venstre sad alene i regering, og derfor har jeg ikke anset det for noget kontroversielt internt i Venstre, siger Kristian Jensen.
Gade slår igen
Den melding får imidlertid ikke en af de hårdeste kritikere af forslaget, gruppeformand Søren Gade, til at falde til ro. Tværtimod.
Gade slår ifølge Ritzau fast, at det kan godt være, at det er regeringens politik, men Venstres politik er det ikke. Ikke endnu, fastslår Søren Gade.
– Jeg er noget overrasket over, at jeg skal belæres om, hvad der er Venstres politik.
– Jeg tror sådan set, at jeg er udmærket i sync med rigtig mange Venstre-vælgere, som er overraskede over, at der skal laves en statsbank, siger Gade ifølge Ritzau.
– Det er ikke Venstres politik, før det er vedtaget.
Finansminister Kristian Jensen har selv været med til at godkende regeringens forslag, som menes at spare staten for over to milliarder kroner. Derfor står Kristian Jensen stadig ved ’det glimrende forslag’.
Frank Aaen jubler: Stå fast, kammerater
Hos Enhedslisten er tidligere folketingsmand Frank Aaen ét stort smil.
I flere årtier har den 66-årige socialist forsøgt at åbne op for statslån til almennyttige boliger. Uden held.
Men nu får Aaen uventet hjælp fra VLAK-regeringen og finansminister Kristian Jensen (V) samt boligminister Ole Birk Olesen (LA).
- Det er jo fremragende. Det har jeg vi kæmpet for i så mange år. Og så kommer der en liberal regering med ultraliberalisten Ole Birk Olesen i spidsen og foreslår det. Det kan vi kun støtte op om, siger en glædesstrålende Frank Aaen til Ekstra Bladet, da vi møder ham på kontoret på Christiansborg.
Knyttet næve
Enhedsliste-veteranen er overrasket over VLAK-regeringens forslag. Ikke mindst fordi Aaen selv pressede på for, at staten skulle drive bankvirksomhed for den almennyttige boligsektor, mens Socialdemokraterne var i regering.
- Man skulle jo mene, at dette var noget, de røde partier ellers gerne ville, mens de sad i regering. Men det var de måske alligevel for blå til. Nu kommer forslaget så fra blå blok selv. Og selvom det måske giver lidt problemer der, så siger jeg bare: ’Stå fast’, lyder det fra Frank Aaen, der rækker en knyttet næve i vejret og lover at hjælpe Kristian Jensen og Ole Birk, hvis de får besvær.
- De kan altid komme til Enhedslisten, hvis de kommer til at mangle et par mandater.