Annonce:
Annonce:

Beskidt magtkamp: Brugte krænker-rygte mod Lidegaard

Et rygte om Martin Lidegaard på et dansegulv blev brugt af afgående Morten Østergaard i den interne radikale magtkamp om lederposten

Martin Lidegaard blev torsdag interviewet af pressen om balladen i Radikale: 'Livet er forkort til bitterhed'. Video: Anthon Unger
Annonce:
Følg Politik

Den radikale kamp om magten var mere beskidt, end det tidligere har været fremme.

Rygtet om Martin Lidegaard - lidt for tæt på på et dansegulv - blev nemlig brugt særdeles aktivt imod ham. Og det var ikke hvem som helst, der spillede det beskidte spil i Den Sorte Diamant.

Den afgående leder, Morten Østergaard, advarede direkte mod at stemme på Martin Lidegaard, fordi der kunne være en sag.

Det oplyser flere kilder i den radikale folketingsgruppe, som var til stede i Den Sorte Diamant onsdag, hvor de radikale valgte Sofie Carsten Nielsen som ny leder.

Stil ikke op
Advarslerne fra Morten Østergaard på baggrund af et rygte faldt typisk på tomandshånd i samtaler med de øvrige MF'ere.

Martin Lidegaard blev sågar anbefalet at trække sit kandidatur på grund af rygtet af den afgående partileder, oplyser kilderne.

Annonce:

Morten Østergaard havde selv tre krænkelsessager på cv'et, som ingen umiddelbart kendte til, da den nye radikale leder skulle findes.

Det stoppede dog ikke Morten Østergaard som pressede konkrete radikale medlemmer til at stemme på Sofie Carsten Nielsen, oplyser flere kilder, som ikke vil stå frem af frygt for repressalier.

Artiklen fortsætter under videoen...

Morten Østergaard meddeler pressen, at han stopper som politisk leder i Radikale. Video/redigering: Kenneth Meyer/Emma Svendsen

Zenia begyndte metoo-debat
Det var det radikale folketingsmedlem Zenia Stampe - Sofie Carsten Nielsen-støtte - som først nævnte en risiko for metoo-sager mod Martin Lidegaard.

Det oplyser flere kilder i den radikale folketingsgruppe, som var til stede i Den Sorte Diamant onsdag. Her valgte de radikale Sofie Carsten Nielsen som ny leder fremfor Martin Lidegaard med stemmerne 12-4.

Efter en kort pause - men inden afstemningen - sagde Zenia Stampe pludselig, at der jo kunne være sager på Martin Lidegaard, oplyser kilderne, som ønsker at være anonym af hensyn til repressalier.

Annonce:

Jens Rohde tog straks Martin Lidegaard i forsvar. Han mente, at der var tale om regulær bagvaskelse på baggrund af løse rygter, oplyser kilderne.

Også Martin Lidegaard hidsede sig op over Zenia Stampes insinuering. Den var uden hold i virkeligheden, forklarede han.

Kickstartede metoo-kampagne mod Lidegaard

De nye faldt fra
Indtil metoo-debatten havde de radikale kun talt om kandidaternes politiske visioner for partiet. Begge kandidater kunne tælle til otte støtter ifølge flere kilder. Det var uafgjort.

Men efter Zenia Stampe og Morten Østergaards metoo-angreb på Martin Lidegaard faldt en række nye folketingsmedlemmer fra, og resultatet endte med 4-12 i Sofie Carstens favør.

Kun Marianne Jelved, Jens Rohde, Lotte Rod stemte på Martin Lidegaard udover ham selv.

OVERBLIK: Magtkamp udspillede sig på hemmeligt møde hos Radikale

De Radikale er løbet med stort set alle overskrifter de seneste dage, hvor Folketinget åbnede tirsdag, mens der torsdag er åbningsdebat.

Onsdag valgte Morten Østergaard (R) nemlig at gå af som politisk leder efter pres.

Det skyldes en krænkelsessag, hvor han for knap ti år siden lagde en hånd på låret af partifællen Lotte Rod, der følte sig krænket og flyttede Østergaards hånd.

Her er et overblik over, hvad der skete på De Radikales dramatiske gruppemøde onsdag, hvor Sofie Carsten Nielsen vandt kampvalget om at blive ny politik leder over Martin Lidegaard.

* De Radikale mødes klokken 11.30 til et hemmeligt gruppemøde, som er blevet rykket fra Christiansborg til Den Sorte Diamant for at undgå pressen. Mødet står til at slutte klokken 13.

* Pressen opsnapper tidligt på dagen, hvor De Radikale holder gruppemødet, og at den interne krænkelsessag er på dagsordenen. På det tidspunkt kender offentligheden ikke noget til, at det er Østergaard selv, som er krænkeren.

* Sofie Carsten Nielsen har kendt til detaljerne i Rods sag siden september, hvor sidstnævnte selv stod frem med sine oplevelser. Dog uden at nævne et navn.

* Inden gruppemødet har Rod givet navnet på krænkeren til gruppeledelsen. Altså også Østergaard selv. Det er sket for nogle uger siden. Østergaard har selv fortalt, at sagen er lukket med en påtale til krænkeren.

* Først under gruppemødet indrømmer Østergaard, at han er krænkeren. Men ikke lige med det samme ifølge Sofie Carsten Nielsen, som kalder håndteringen for 'ringe af Morten Østergaard'.

- Når man bliver spurgt direkte på gruppemødet i går, så skal man svare direkte, siger Sofie Carsten Nielsen torsdag, hvor sagen fylder en del fortsat.

* Undervejs i gruppemødet kommer Østergaard til den erkendelse, at han ikke kan fortsætte som politisk leder.

* Herefter begynder magtkampen om at blive ny politisk leder. Sofie Carsten Nielsen står på spring. Den tidligere leder for partiet Marianne Jelved opfordrer Martin Lidegaard til at stille op. Og det gør han.

* Lidegaard vil have et kursskifte for De Radikale, hvor Østergaard og Sofie Carsten Nielsen de seneste år har stået for linjen. Den skal være mindre konfrontatorisk og mere dialogsøgende, mener Lidegaard.

* Sofie Carsten Nielsen har oplyst til Lidegaard, at der hænger en mulig krænkelsessag over Lidegaard selv. Hun siger, han selv bragte det op på selve mødet.

* Lidegaard har udtalt, at Sofie Carsten Nielsen til ham har oplyst, at der 'for nogle år siden var en, som følte, at jeg (Lidegaard, red.) på et dansegulv kom for tæt på' en anden person.

* Lidegaard kan ikke erindre en sådan hændelse. Men han bringer oplysningen fra Sofie Carsten Nielsen op til gruppemødet foran de øvrige kolleger.

- Som vi kan læse i aviserne i dag, blev det også en debat, at vi kunne risikere at få en ny sag. Det er jeg fast overbevist om, at vi ikke ville få. Men det kom kort ind, og den usikkerhed talte selvfølgelig ikke i min retning, siger Lidegaard.

* Han henviser til, at sagen - ifølge ham - ikke gavnede Lidegaards bestræbelser på at blive ny politisk leder. De nærmere detaljer om dansegulvs-sagen kendes ikke.

* Sofie Carsten Nielsen vinder kampvalget med stemmerne 12-4. Lotte Rod, Jens Rohde, Marianne Jelved og Lidegaard stemmer på sidstnævnte.

* Lidt efter klokken 18 møder Østergaard pressen. Han indrømmer, at det var hans hånd på Lotte Rods lår. Og at han trækker sig. Han giver samtidig stafetten videre til Sofie Carsten Nielsen, som kort tid efter selv møder pressen.

Håber ikke det afgjorde det
Sofie Carsten Nielsen erkender at have talt med andre radikale medlemmer om rygtet. Hun mener dog, at det er på grund af spørgsmål fra medlemmerne i Den Sorte Diamant.

Annonce:

- Først havde vi haft en i øvrigt rigtig fin og ordentlig samtale om det (rygtet, red.), og så er det klart, at i dialogen med andre gruppemedlemmer er det også nogle af de spørgsmål, de stiller mig. Jeg håber virkelig ikke, at det var det, der afgjorde det, sagde Sofie Carsten Nielsen dagen efter.

Artiklen fortsætter under videoen...

Sofie Carsten Nielsen bliver interviewet om, hvorfor hun kan blive formand, når Morten Østergaard måtte gå af. Video: Philip Davali

Uønsket
For flere år siden blev Morten Østergaard gjort opmærksom på, at flere kvinder havde 'følt sig udsat for uønsket seksuel kontakt fra min side i festligt lag.'

'Jeg har fejlet på så mange planer,' skriver Morten Østergaard i et opslag på Facebook.

Der er tale om tre sager, som Morten Østergaard først erkendte offentligt fredag.

Dermed har Østergaard altså opsøgt andre end folketingsmedlemmet Lotte Rod med seksuelle intentioner, og det er en af grundene til, at han gik af som partileder, skriver han.

'Jeg har festet på en måde, som ikke tilkommer nogen med ansvar. Og slet ikke nogen, der hævder at lede med afsæt i værdier. Faktisk slet ikke nogen.'

Annonce:

'Jeg kan ikke forklare mine fejltrin. Jeg må i stedet lære at leve med dem og konsekvenserne af det. Som lige nu virker monumentalt,' skriver Morten Østergaard.

Tavs Østergaard
Sofie Carsten Nielsen skriver i en sms til Ekstra Bladet, at hun ikke advarede mod at stemme på Martin Lidegaard på baggrund af rygtet.

'Lidegaard delte selv et eksempel om sig selv i plenum', skriver hun videre og afviser at kommentere yderligere.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Zenia Stampe, Martin Lidegaard og Morten Østergaard.

Se flere videoer om balladen i de Radikale:

'Dybt mærkværdig,' lød politisk kommentator Joachim B. Olsens vurdering umiddelbart efter, Morten Østergaard gik af som politisk leder. Video/redigering: Maya Tekeli, Kenneth Meyer/Emma Svendsen

Ekstra Bladet spurgte Morten Østergaard til Folketingets åbning tirsdag den 6. oktober 2020, om Lotte Rods krænker kunne blive minister. Foto/redigering: Mikkel Tariq Khan/Emma Svendsen

Fredag gik Østergaard til bekendelse på Facebook. Hør hvad den politiske leder Sofie Carsten Nielsen havde at sige til udviklingen i sagen her. Video: Ritzau Scanpix

Brian Weichardt og Joachim B. kommenterer interviewet med Martin Lidegaard under Folketingets åbningsdebat. Video: Ritzau Scanpix/Emma Svendsen/Signe Skov

Annonce:
Annonce:
Annonce:
BREAKINGBREAKING
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: