Besparelse på selvmordslinje møder bred kritik

Både fra rød og blå blok i Folketinget er der kritik af regeringens ønskede besparelse på Livslinien

Følg Politik

Venstre-regeringen ser ud til at stå alene, når det handler om at finde opbakning til at spare knap fire millioner kroner på selvmordslinjen Livslinien.

I finanslovsforslaget lægger regeringen op til at fjerne bevillingen på 1,3 millioner kroner årligt fra 2016-2018 til Livslinien. Konsekvensen af det vil være, at telefonerne må lukke om natten.

Besparelsen møder kritik fra både rød og blå blok.

De Konservatives sundhedsordfører, Mette Abildgaard, kan slet ikke se logikken i at spare penge på det område.

- Jeg kan ikke se, at man kan være mere udsat, end når man er kommet til det punkt, hvor man ikke længere tror på livet. Det er et helt forkert sted at spare.

- Det er ofte om natten, at frygten melder sig, og der er det bare afgørende, at vi har et tilbud til dem, siger hun og tilføjer:

- Vi bliver nødt til at spørge os selv, om vi som samfund kan se os selv i øjnene, hvis vi sparer hos dem, der føler sig så svigtet og udsatte, at de er klar til at forlade dette samfund.

Heller ikke blå bloks største parti, Dansk Folkeparti, er begejstret.

- Kan vi forhindre folk i at begå selvmord ved at have en telefon åben om natten, hvor mange sårbare sjæle vil prøve at begå selvmord, så er det pengene værd, siger DF's sundhedsordfører, Liselott Blixt.

Besparelsen kan koste menneskeliv, lyder det fra Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix. Hun har flere gange besøgt Livslinien, også om natten.

- Telefonerne ringer konstant. Der er et stort behov, at nogen svarer de mennesker, som sidder alene med angst og selvmordstanker. Det er en besparelse, der kan koste liv, siger hun.

I en skriftelig kommentar til Ritzau siger sundhedsminister Sophie Løhde (V) følgende om kritikken:

- Jeg har noteret mig, at flere af Folketingets partier er indstillet på at bevilge flere penge, ud over de seks millioner kroner vi i regeringen har sat af i vores finanslovsforslag, til Livslinien.

- Og jeg finder det helt naturligt, at vi tager sagen op i satspuljekredsen, ligesom vi aftalte sidste år, da vi blev enige om at sætte penge af til en ekstern evaluering af Livsliniens foreløbige erfaringer med natåbning.

I satspuljen sidder partierne Socialdemokraterne, De Radikale, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Liberal Alliance og De Konservative.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+