Bijob til 400.000 udløser kritik: Kræver svar på Barfoeds dobbeltrolle

S-ordfører kræver forklaring fra energiminister Lars Chr. Lilleholt: Hvordan kan den tidligere K-formand både være formand for statens energiselskab og direktør for lobbyvirksomhed med interesser i energibranchen

Energiminister Lars Chr. Lilleholt har udnævnt Lars Barfoed til formand for Energinet.dk. Det giver risiko for inhabilitet, og man bør ikke udsætte statslige selskaber for den slags mistanker, siger socialdemokraternes energiordfører Jens Joel. Foto: Ritzau/Jens Dresling/Rasmus Flindt Pedersen
Energiminister Lars Chr. Lilleholt har udnævnt Lars Barfoed til formand for Energinet.dk. Det giver risiko for inhabilitet, og man bør ikke udsætte statslige selskaber for den slags mistanker, siger socialdemokraternes energiordfører Jens Joel. Foto: Ritzau/Jens Dresling/Rasmus Flindt Pedersen

Udpegningen af den tidligere konservative leder Lars Barfoed til formand for statens forsyningsvirksomhed Energinet.dk får nu kritik fra Socialdemokraterne på Christiansborg.

For hvordan kan en direktør og partner i det toneangivende lobbyfirma Primetime - uden risiko for interessekonflikter - samtidig være lønnet bestyrelsesformand i et stort statsligt selskab?

Det spørgsmål rejser socialdemokraternes energiordfører Jens Joel, efter energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) i sidste uge gav Lars Barfoed den attraktive post som formand for Energinet.dk.

Som Ekstra Bladet kunne fortælle i sidste uge, så modtager Barfoed et årligt honorar på cirka 400.000 kroner for bijobbet i den statslige virksomhed.

Jens Joel har derfor stillet en række udvalgsspørgsmål til energiminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Private interesser i energiselskab?
Lars Barfoed er direktør for Public Affairs og associeret partner i lobbyfirmaet Primetime, der på sin hjemmeside fremhæver Sydenergi (SE Koncernen) blandt firmaets kunder.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger har Primetime drevet lobbyvirksomhed på Christiansborg for netop Sydenergi - og nu skal Primetime-direktør Lars Barfoed altså være formand for statens energiforsyningsselskab.

- Jeg kan ikke forstå, at ministeren vil lægge navn til det. Hvis lobbyvirksomheden har den slags kunder, så er det deres valg. Vi kan som politikere ikke blande os i, hvad en privat virksomhed gør, siger Jens Joel og fortsætter:

- Men vi kan interessere os for, at ministeren har udpeget Lars Barfoed som bestyrelsesformand for den statslige virksomhed Energinet. Der mener jeg simpelthen, at der kan opstå en interessekonflikt. Derfor må ministeren svare på, om det er med åbne øjne, at han har udpeget en partner i en lobbyvirksomhed til formand for en statslig virksomhed.

Ansvaret ligger hos Lilleholt
Jens Joel erkender, at energiminister Lars Chr. Lilleholt måske ikke har tænkt over den potentielle dobbeltrolle.

- Der er en potentiel risiko for inhabilitet. Og man bør ikke udsætte statslige selskaber for at komme under den slags mistanker. Jeg kan jo ikke vide, om lobbyvirksomheden fremover vil droppe de kunder, der er relateret til energiområdet. Men hvis ikke, så synes jeg, at ministeren skylder et svar på, om han anser det for uproblematisk at udpege formænd, der kan have økonomiske interesser, som potentielt står i modstrid med statens selskab, siger han.

Til Ekstra Bladet forklarede Lars Barfoed, at han personligt vil afholde sig fra at arbejde med Primetimes eventuelle kunder i energisektoren. Men den forklaring køber Jens Joel ikke.  

- Jeg synes ikke, at det er helt nok, at Lars Barfoed bare siger, at han ikke selv arbejder med kunder i energisektoren, når han har en partnerfunktion i Primetime. Men ansvaret ligger hos ministeren, så derfor må han redegøre for de overvejelser, som han har gjort ved udpegningen af Lars Barfoed.

- Nu er det en tidligere konservativ leder, som afløser Venstremanden Kim Andersen på formandsposten. Ser du kammerateri i udpegningerne til formandsposten i Energinet?

- Det er derfor, jeg spørger ministeren om hvilke kvalifikationer, han har lagt vægt på, da han udpegede Lars Barfoed. Så man kan undgå at få den mistanke. Det er jo en vellønnet formandspost, så det er næppe svært at finde højt kvalificerede kandidater.

- Der er jo også kompetente personer fra den anden side af salen. Så når man vælger Lars Barfoed - efter man valgte Kim Andersen - så kan nogle få den mistanke. Det kan vi ikke være tjent med, og det kan ministeren heller ikke. Derfor må han lægge det åbent frem, så han undgår mistanker om vennetjenester, siger Jens Joel.

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet oplyser, at Lars Chr. Lilleholt vil svare på udvalgsspørgsmålene og ellers ikke har kommentarer til kritikken fra Jens Joel.

98 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere