Billede afslører: Samuelsen 'forudså' sin egen deroute

Der var ikke andet end et stort suk til overs for Venstres kurs i regering, da Anders Samuelsen i 2012 beskrev præcist samme 'bid for bid'-strategi, som LA-lederen nu selv forsvarer

Foto: ritzau/Philip Davali
Foto: ritzau/Philip Davali

Anders Samuelsen kiggede, uden han anede det, i krystalkuglen, da han i 2012 angreb Venstre for deres kurs i regering.

I en storstilet annoncekampagne sendte Samuelsen en bredside af sted mod Lars Løkke Rasmussens parti for i virkeligheden at være socialdemokrater, når de sad i regering.

Og midt i annonceteksten skrev LA-lederen en - med 2018-øjne - nærmest profetisk sætning:

'Mens de (Venstre red.) sad ved magten, var undskyldningen, at man tog 'små skridt' (som oftest i den forkerte retning), samt 'DF tvang os til det'. Suk!'

Liberal Alliances annonce fra 2012.
Liberal Alliances annonce fra 2012.
 

Tirsdag lød LA-lederens forsvar for, at en ambitiøs skatteaftale nu er pillet af regeringens arbejdsbord, umiskendeligt som netop det, han for fem år siden angreb Løkkes tropper for.

Og selvom Samuelsen forsøgte at tegne et billede af, at det nu gik i den rigtige retning, var de 'små skridt', han i 2012 langede ud efter, nu blevet til 'små bidder':

-  Nogen siger en gang imellem, at elefanter skal spises i små bidder – man kan ikke tage det hele på en gang. Vi havde håbet, at vi kunne få lov til at sluge en stor, meget ambitiøs skatte-elefant på en gang. Det kan vi ikke, nu tager vi den så i bidder, sagde Anders Samuelsen, efter statsminister Lars Løkke Rasmussen havde annonceret, at en storstilet skattereform ikke bliver til noget i denne omgang.

Oprør i Samuelsens bagland: Vil ud af regeringen

Også DF's magtposition i dansk politik blev som sagt taget under kærlig behandling med Samuelsens parafrasering i 2012 af Venstres 'DF tvang os til det'.

Tirsdag var forsvaret fra LA-lederen på samme måde en erkendelse af den parlamentariske situation:

- Jeg ville gerne gennemføre hele Liberal Alliances program den dag i morgen, men jeg har ikke 90 mandater, lød det fra Anders Samuelsen.

Ekstra Bladet ville gerne have spurgt Anders Samuelsen, hvordan hans ord fra Liberal Alliances annonce i 2012 adskiller sig fra den forklaring, LA-lederen i går kom med, da han forsvarede, hvorfor det ikke var et nederlag, at en ambitiøs skattereform nu er skrottet. Indtil videre har det imidlertid ikke været muligt.

Anders Samuelsen stillede op for pressen kort efter Lars Løkke Rasmussens pressemøde tirsdag eftermiddag. TV: Jonas Olufson