Bitcoin i raketfart : Nu vil skatteminister have sin del

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) overvejer en lovændring, der beskatter gevinst på salg af den virtuelle valuta bitcoin

Foto: Polfoto
Foto: Polfoto

Den digitale valuta bitcoin har over en længere periode været på himmelflugt. Og har du investeret i den virtuelle valuta er det måske tid til at blive lidt nervøs.

De virtuelle valutaer rummer nemlig ifølge skatteministeren voldsomme udfordringer, og derfor kan det blive nødvendigt at se på ny lovgivning på området, hvilket potentielt kan gå hen og blive dyrt for ejere af bitcoins. Det skriver Berlingske.

- Fra et forbrugerperspektiv kan der være fordele, men som politiker kan jeg også se nogle voldsomme udfordringer. De negative sider er, at bitcoin kan bruges til at understøtte kriminalitet, siger Karsten Lauritzen til avisen.

Skatterådet vil nu undersøge om valutaen er et spekulationsobjekt, og en eventuel ny lovgivning på området vil komme til at koste bitcoininvestorer mange penge. Gevinsten ved salg af bitcoins vil nemlig i så fald blive beskattet som personlig indkomst.

- Jeg er overbevist om, at bitcoin og andre virtuelle valutaer på et tidspunkt bliver egentlige spekulationsobjekter, men hvorvidt det er tilfældet nu, skal Skatterådet vurdere. Hvis Skatterådet når frem til en konklusion, som politikerne eller jeg som skatteminister ikke er enig i, så har vi mulighed for at lave lovgivning og lave det om, som man har gjort i andre lande, siger han videre til Berlingske.

Store millionbeløb
I begyndelsen af næste år kommer Skatterådet med en vurdering, som vil afgøre om, der er brug for en lovændring.

I øjeblikket skal man ikke betale skat af bitcoins, men spørgsmålet for skatteministeren er, om Skatterådets afgørelse kommer til at ændre det.

Talrige danskere står til gevinster for større millionbeløb på grund af mangedoblingen af valutaen, og det vil betyde topskat for dem.

Både i Sverige og Finland går skattemyndighederne aktivt til værks for at inddrage skat for bitcoin-gevinster. Den metode er Karsten Lauritzen ifølge Berlingske også åben overfor.

Bitcoin er det nye sort - men er det bare varm luft, som flere bankbosser mener? Foto: AP Tips og guides Den store Bitcoin-guide: Varm luft eller digitalt guld?

Skatteministeren ønsker dog ikke særlige regler for virtuelle valutaer. Da skattesystemet helst skal være 'teknologineutralt', men han understreger overfor Berlingske, at skattesystemet skal kunne håndtere nyskabelse indenfor teknologien så som bitcoins.

- På den anden side kan politikerne heller ikke se passivt til, mens der på internettet er virksomheder, der åbenlyst skilter med, at store kontantbeløb kan veksles under anonymitet til ubeskattede bitcoin, siger han til Berlingske.

- Det er en udfordring, og der er vi normalt på baghånd. Men ligesom nogen troede, at de kunne gemme penge til evig tid i Panama, så viste det sig, at det kunne man faktisk ikke, og det samme vil ske med bitcoin. Hvis man forsøger at unddrage sig skat, vil man skulle bøde for det, og straffen kan være hård, siger han.

147 kommentarer
Vis kommentarer