Annonce:
Annonce:

Bjarne har fået nok af politikernes gakgak-regler: Farvel, Danmark!

Til trods for, at dansk er hans modersmål, kan pæredanske Bjarne ikke bevise, at han kan sproget godt nok til, at han må leve her med sin thailandske kone. Så nu forlader han Danmark og tager sit job med til Thailand

Til trods for at dansk er hans modersmål, kan pæredanske Bjarne ikke bevise, at han kan sproget godt nok til, at han må leve her med sin thailandske kone. Så nu forlader han Danmark og tager sit job med til Thailand

Bjarne og Aran er gift, men kan ikke være sammen i Danmark, fordi Bjarne ikke har bevis for, at han kan tale sit modersmål, dansk.
Annonce:
Følg Politik

Har du selv oplevet at komme i klemme i reglerne, og har du lyst til at dele din historie? Skriv til journalisterne her.

Farvel, Danmark.

Til sommer forlader Bjarne Toft Jakobsen det land, han er født og opvokset i, for at være sammen med den kvinde, han elsker. Politikerne har nemlig besværliggjort livet for internationale familier som hans i sådan en grad, at han ikke vil finde sig i det mere.

- Nu er der gået så lang tid, og politikerne har stadig ikke løst problemet. Vi gider ikke mere nu. Det er sgu hårdt at tænke på, siger Bjarne Toft Jakobsen.

Ekstra Bladet beskrev sidste år, hvordan han og hustruen, thailandske Aran, fik afslag på familiesammenføring, fordi 56-årige Bjarne ikke har papir på, at han kan tale dansk.

Annonce:

Det faktum, at det er hans modersmål, betød intet for myndighedernes vurdering. Et af kravene for at få familiesammenføring med sin udenlandske ægtefælle er nemlig, at den danske statsborger har bestået prøve i dansk 3, svarende til eksempelvis en 9.-klasses afgangseksamen.

Men på det 40 år gamle bevis, Bjarne fik tilsendt fra Rigsarkivet, fremgår hans danskkarakterer fra afgangsprøven ikke.

Aran har tre jobs på hånden i Danmark, fortæller parret. Men hun må ikke tage imod arbejde, fordi hun er her på et turistvisum. Foto: René Schütze
Aran har tre jobs på hånden i Danmark, fortæller parret. Men hun må ikke tage imod arbejde, fordi hun er her på et turistvisum. Foto: René Schütze

Hvorfor felterne er tomme, aner Bjarne ikke. Hans eget bud er, at der er sket en fejl i udarbejdelsen af beviset dengang.

- Men helt ærligt. Udlændingestyrelsen kunne jo bare ringe mig op og finde ud af, at jeg godt kan tale mit eget sprog.

- Det er fuldstændig absurd, at et dokument fra 1982 skal afgøre, om min kone må være i landet, sagde Bjarne Toft Jakobsen, da Ekstra Bladet første gang bragte hans historie.

Sagen kort: Danskernes umulige kærlighed

Ekstra Bladet har det seneste halvandet år bragt en lang række historier om danskere med udenlandske ægtefæller, der kommer i klemme i reglerne, når de søger om at få lov til at bo i Danmark.

Nogle familier bliver splittet ad i årevis, mens andre helt må opgive Danmark og flytte til udlandet.

Den socialdemokratiske regering igangsatte i januar et serviceeftersyn af reglerne for familiesammenføring, og i september landede så den længe ventede rapport, der i hårde vendinger kritiserer reglerne på en lang række punker.

Og mens både Venstre, de konservative, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten er klar til at justere reglerne og starte de politiske forhandlinger, tøver regeringen med at komme med et udspil.

I mellemtiden fortsætter Ekstra Bladet med at sætte fokus på den kærlighed, der for nogle synes umulig at få lov til at udleve på dansk jord.

'Fuldstændig vanvittigt'
I dag har Bjarne Toft Jakobsen draget konsekvensen. Hans hustru gennem 16 år befinder sig lige nu i Danmark på et turistvisum, men skal rejse tilbage til Thailand igen i næste uge.

Annonce:

Derefter vil Bjarne bruge nogle måneder på at få afviklet sit liv her i Danmark. Og så rejser han også og tager sit job som rejsemontør med sig.

- Det er fuldstændig vanvittigt af politikerne at lege med andre folks liv på den måde. Jeg så, at I jagtede ham Kaare (udlændingeministeren, red.), der hellere ville nå en færge end at hjælpe. Det er jo forfærdeligt at se på. Han må tro, at vi er dumme, siger Bjarne Toft Jakobsen.

Hvis man af forskellige årsager - for eksempel hvis man gik ud af skolen for at arbejde - ikke kan dokumentere sine danskkundskaber, er det muligt at gå op til en prøve.

Den bliver afholdt to gange om året over flere dage og består af både en skriftlig og en mundtlig del. Den skriftlige del indeholder to opgaver i læseforståelse og til sidst en større skriveopgave.

I den mundtlige del skal man fremlægge et emne, man får oplyst på forhånd. Sluttelig får man udleveret nogle billeder, og så skal man forklare, hvad der foregår på dem.

For Bjarne bliver det værste ved at forlade Danmark at efterlade hans mor på 80 år. - Men jeg må også tænke på mit eget liv, siger han. Foto: René Schütze
For Bjarne bliver det værste ved at forlade Danmark at efterlade hans mor på 80 år. - Men jeg må også tænke på mit eget liv, siger han. Foto: René Schütze

Annonce:

Består man prøven, vil man leve op til sprogkravet. Men Bjarne Toft Jakobsen synes, det er dybt nedværdigende, at han er tvunget til at gå op til en danskprøve, når han har talt dansk hele sit liv. Han forsøgte en enkelt gang at gå op til en prøve, men der var ingen ledige tider, og han kunne ikke få en afbudstid.

- Hvorfor går du ikke bare op og tager en ny danskprøve, hvis det kan løse problemet for jer?

- Fordi jeg er dansker og født i Danmark. Jeg har dansk pas. Jeg vil ikke nedværdige mig selv til det som 56-årig, at jeg skal op t tage en ny danskprøve. Det gør jeg bare ikke. Jeg kan slet ikke se, at det har noget med min kone at gøre. Det er min stolthed. Så vil jeg hellere flytte, siger Bjarne Toft Jakobsen.

Kort inden interviewet skal til at slutte, er det Bjarne, der stiller Ekstra Bladet et spørgsmål:

- Må jeg godt spørge om noget?

- Ja?

- Hvem skal jeg egentlig stemme på til valget, der for alvor vil ændre det her, så vi ikke behøver at rejse?

Annonce:

Det spørgsmål er svært at svare på. For selvom flere partier ønsker en justering af kravet, og regeringen i januar ville køre reglerne på værksted til et 'serviceeftersyn', er der her snart et år senere stadig intet sket.

På grund af afslaget kan ægteparret kun være sammen i Danmark tre måneder ad gangen. Snart drager de konsekvensen og flytter til Thailand. Foto: René Schütze
På grund af afslaget kan ægteparret kun være sammen i Danmark tre måneder ad gangen. Snart drager de konsekvensen og flytter til Thailand. Foto: René Schütze
 

Og Bjarne Toft Jakobsen er ikke den eneste, der sidder fast i regeringens syltekrukke. Ekstra Bladet har tidligere bragt historien om pæredanske Egon Jensen, som gik ud af 9. klasse for at arbejde og derfor i dag er nødt til at bo i Madrid med sin filippinske kæreste, Jeraldine.

I Egons tilfælde er han decideret bange for, at han slet ikke ville kunne bestå en danskprøve. For selvom han har talt sproget hele sit liv, kan han med egne ord 'godt regne, men hverken skrive eller stave'.

En rapport viser desuden, at hver femte etniske dansker, der får afslag på ægtefællesammenføring, får det på grund af danskkravet.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Minister: 'Det er jeg ked af'

Ekstra Bladet har bedt udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) forholde sig til Bjarnes sag. Han siger i et interview med Ekstra Bladet, at han 'er ked af at høre', at Bjarne har tænkt sig at rejse fra Danmark.

Annonce:

- Det rammer noget af den problemstilling, der er på familiesammenføringsområdet, nemlig at det danskkrav, man indførte i 2018, er meget stramt, siger Kaare Dybvad.

- Jeg må også bare sige, at jeg forstår godt frustrationen, men samtidig: Hvis vi ikke laver en ordentlig løsning, står vi her bare om to år igen med nogle andre problemer.

- Bjarne flytter til sommer. Når I at ændre reglerne inden da?

- Det vil jeg rigtig gerne, at vi kunne. Jeg er ikke sikker på, at jeg sidder i det her job til den tid. Men det er klart, at hvis vi møder ind efter valget og kan lave en bred aftale, så vil den godt kunne have effekt, før vi når til sommertiden, siger ministeren.

Læs eller se hele interviewet med ministeren her.

Danskernes umulige kærlighed

Her er et uddrag af, hvad Ekstra Bladet har skrevet om reglerne for familiesammenføring m.m.

Sendt hjem - Jeg er hadet i mit eget land: Russiske Vlada og danske Lene fik afslag på familiesammenføring på grund af en detalje om deres boligforhold. Trods Ruslands strenge syn på homoseksualitet mente de danske myndigheder ikke, at noget stod i vejen for, at parret kunne flytte dertil og være en familie.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov

Carsten har fået nok af stramme regler: Farvel, Danmark!: 39 lønsedler og 23 andre dokumenter var ikke bevis nok for, at Carsten har boet og arbejdet i Spanien. Han måtte ikke få sin kone til Danmark og tog konsekvensen og forlod landet.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov

De gjorde alt rigtigt - men det føltes som 12 måneders straf: Selvom det lykkedes Camilla og John at blive familiesammenført i Danmark, oplevede de reglerne som umenneskelige og skadelige for Johns integration.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

Cady ville bidrage til Danmark - og det fik hende smidt ud: I sin ansøgning om opholdstilladelse lagde amerikanske Cady vægt på, at hun ønskede at være sammen med sin danske kæreste, lære sproget og bidrage til vores samfund. Det skulle hun aldrig have gjort.

Privatfoto
Privatfoto

2200 papirer var ikke bevis nok: Jeg er rystet i min grundvold Flere tusind siders dokumentation var ikke nok til at bevise Lasse og Milas samliv og ophold i Sverige. Det tog dem to år at få myndighederne til at omgøre deres sag.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Bjarne blev afvist: Kan ikke bevise, at han kan dansk: Bjarne er født og opvokset i Danmark. Men han kunne ikke få papir på, at han bestod danskeksamen i folkeskolen, og derfor måtte hans kone ikke få opholdstilladelse.

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen

Minister indrømmer: Ja, de er mønsterborgere: Danske statsborgeres ægtefæller udgør ikke et integrationsproblem for Danmark, slog daværende udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fast på et samråd i juni 2021, som han var indkaldt til på baggrund af Ekstra Bladets dækning.

Foto: Aleksander Klug
Foto: Aleksander Klug

Dansk topforsker fanget i 'regelhelvede': Nu har han forladt landet: Den danske topforsker Mads måtte forlade Danmark sammen med sin familie, da hans hustru fik afslag på opholdstilladelse, blandt andet fordi han ikke har afsluttet 1.g.

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer

Fejl splittede familie i fire år: Danske Zahra kæmpede i årevis for at få sin mand til Danmark. Da Ekstra Bladet gik ind i sagen, viste det sig, at afslagene, parret har fået, skyldtes en alvorlig fejl begået af myndighederne.

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen

Hjem til Aarhus: Familie forenet efter fejl: Ekstra Bladet var med i lufthavnen, da Hossain blev forenet med sin kone og søn, efter at vi havde afdækket den alvorlige fejl, der havde holdt familien adskilt i fire år. Få måneder efter fik parret endelig familiesammenføring.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Havde alt i Danmark: Så blev han smidt ud og politianmeldt: Fast arbejde, familie og topskat. Sean havde det hele, men myndighederne besluttede, at han skulle forlade Danmark, og kort efter politianmeldte de ham og hans hustru.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

110.000 kr.: Camilla og Noel har ikke råd til at være en familie: Camillas kæreste og faderen til hendes barn måtte rejse tilbage til Filippinerne. Parret har nemlig ikke råd til at betale det tårnhøje beløb, der er nødvendigt, hvis man vil søge familiesammenføring i Danmark.

Foto: Per Rasmussen
Foto: Per Rasmussen

Egon fanget i gakgakregler: - Det er absurd: Egon har været i militæret, har hus og familie i Danmark og arbejder til daglig for Mærsk. Men han blev aldrig færdig med folkeskolen, og derfor kan han og hans kæreste ikke søge familiesammenføring.

Foto: Astrid Dalum
Foto: Astrid Dalum

Britiske Philip smidt ud efter brev-kaos: - Vanvid: Efter brexit skulle Philip Russel søge om lov til at blive i Danmark, men han søgte fire dage for sent. Brevene, der skulle informere om fristen, kom nemlig aldrig, så nu står Philip til at blive smidt ud af landet.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Bjarne har fået nok af politikernes regler: Farvel, Danmark!: Til trods for at dansk er hans modersmål, kunne Bjarne ikke bevise, at han kan sproget godt nok til, at han må leve her med sin kone. Nu har han besluttet sig for at forlade Danmark.

Foto: René Schütze
Foto: René Schütze
 

Rapport afslører: Hård kritik af reglerne: De danske regler for ægtefællesammenføring får massiv kritik i en rapport, som blev bestilt efter Ekstra Bladets dækning.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

De er mindre kriminelle end danskere: Udenlandske ægtefæller til danske statsborgere er mindre kriminelle end danskerne selv, viser opgørelse. Desuden er 97,7 procent af arbejdsstyrken i beskæftigelse.

Slår fast: Vi VIL ændre reglerne: Efter Ekstra Bladets afdækning ønsker et flertal i Folketinget nu at ændre reglerne for familiesammenføring, så færre danskere kommer i klemme, når de finder kærligheden i udlandet.

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Løkke erkender: Ja, det var en fejl: Det var en fejl at stramme udlændingepolitikken så meget, som man gjorde, da Lars Løkke Rasmussen havde magten, erkender han.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov

Støjbergs gak-regler: Danskere i klemme må klare sig selv: Utallige helt almindelige danskere er kommet i klemme i regler, som Inger Støjberg lavede, da hun var minister. Men hun fortryder intet.

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Anders Fogh havde næsegrus beundring for kommunist-Kina
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

LIGE NU

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: