Blå alarm: Her mangler Hjort tre milliarder

Finansministeren vil have øjne så store som rundetårn, når han i dag fremlægger det ventede 'kasseeftersyn' der skal rakke den tidligere regering ned og sænke forventningerne hos de blå partier

Det var en spøgefuld Claus Hjort, der indledte pressemødet.

Det er i høj grad et paradenummer, når finansministeren siger, at den tidligere regering har 'photoshoppet' dansk økonomi.

Det siger Ekstra Bladets politiske analytiker Hans Engell, forud for Claus Hjort Frederiksens fremlæggelse af status for dansk økonomi klokken 11 i dag.

Du vil kunne følge fremlæggelsen live her.

I aftes skrev finansministeren på sin facebookside, at den tidligere SR-regering har været alt for positive, da den i valgkampen gjorde status over dansk økonomi.

- Det er en rituel stammedans. De seneste tyve år, er der udviklet en tendens til, at en aftrædende regering tegner et meget rosenrødt billede af, hvad den efterlader, og den tiltrædende regering konstaterer, at situationen er meget mere alvorlig, siger Hans Engell.

- Claus Hjort vil være som den sidste hund i H.C. Andersens Fyrtøjet, der vogter oven på den store kiste med guldmønter. Og han vil have tændt den blå advarselslampe, siger Hans Engell.

Han henviser til, at det er vigtigt for Venstre-regeringen at få sendt et klart signal til de andre blå partier, at de er nødt til at dæmpe forventningerne til, hvor mange penge, de kan bruge til at indfri valgløfter.

Se også: Radikale afviser fejlskøn af økonomi

- De borgerlige partier har været ualmindelige gode til at stille milliarder-udgifter i udsigt. Hvis man alene ser på DF's milliarder til ældre og syge, Konservatives milliarder til militær og politi og LA's løfte om at fjerne topskatten, så vil det sammen med de to sidste partiers ønske om at fryse grundskylden fuldt udmøntet blive 10-20 milliarder kroner, siger Hans Engell.

- Og det er der naturligvis ikke råd til. Slet, slet ikke. Og så er vi ikke engang nået til, hvad Venstre selv vil bruge penge på, siger han.

Det er dog ikke ren symbolik og paradenummer, når Claus Hjort anklager den tidligere regering for at have tegnet et alt for optimistisk billede af dansk økonomi.

Se også: Dansk opsving får grønt lys fra topøkonomer

- Denne gang er der ingen tvivl om, at situationen er alvorlig. Det skyldes, at der er besluttet nogle meget store anlægsinvesteringer, som halter. Togfonden alene betyder, at der mangler milliarder pga. de faldende oliepriser. Dertil kommer, at EU-pengene til Femeren-forbindelsen heller ikke er der, siger Hans Engell.

- Men der er intet, der tyder på, at den her regering ender med at tabe en finanslovsaftale. Selv Mette Frederiksen har jo sagt, at hvis alt andet svigter, så kan han strikke en aftale sammen med Socialdemokratiet.

Se også: Hul i statskassen: Løkke varsler skrabet finanslov

Følg med live fra klokken 11, når finansminister Claus Hjort fremlægger 'kasseeftersynet'.

1 af 2 
2 af 2 Ekstra Bladets politiske analytiker Hans Engell siger, at Claus Hjort har tændt den blå advarselslampe. (Foto: Ole Steen).
124 kommentarer
Vis kommentarer